Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι του Λονδίνου: Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν στην πανδημία

Κερδισμένοι βγήκαν από την πανδημία οι Έλληνες «κροίσοι» του Λονδίνου. Η φετινή έκδοση της Rich List των Sunday Times δείχνει ότι οι πλουσιότεροι από τους Έλληνες που ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα κέρδισαν σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Και δεν είναι οι μοναδικοί. Οι δισεκατομμυριούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου είδαν τη συνολική τους περιουσία να αυξάνεται τον τελευταίο χρόνο κατά 21,7%. Στη χώρα ζουν αυτή τη στιγμή 171 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αφού μέσα στην πανδημία «γεννήθηκαν» 24 νέοι κροίσοι.

Πλουσιότερος από όλους είναι ο γεννημένος στην Ουκρανία ιδιοκτήτης της Warner Music, σερ Λέοναρντ Μπλαβάτνικ.  Ο μεγιστάνας του πετρελαίου και των media είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 7,2 δισ. λίρες, στα 23 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να «κλέψει» τον τίτλο του πλουσιότερου από τον εφευρέτη σερ Τζέιμς Ντάισον.

«Αυτή είναι η πιο ανησυχητική οικονομική άνθηση. Τον τελευταίο χρόνο, δεκάδες χιλιάδες από εμάς θάψαμε αγαπημένα μας πρόσωπα και εκατομμύρια από εμάς φοβηθήκαμε για τα προς το ζην. Όμως ακριβώς την ίδια στιγμή, περισσότεροι άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της βρετανικής ιστορίας», παρατήρησε ο συντάκτης της λίστας, Ρόμπερτ Γουάτς.

Για μία ακόμα χρονιά, πάντως, η πρώτη δεκάδα της Rich List των Sunday Times επιβεβαιώνει ότι το στάτους του Λονδίνου ως της μητρόπολης που αγαπούν και επιλέγουν για να ζήσουν οι κροίσοι από κάθε σημείο της γης.

1. Sir Leonard Blavatnik (23 δισ. λίρες)

2. David και Simon Reuben (21,465 δισ. λίρες)

3. Sri και Gopi Hinduja και οικογένεια (17 δισ. λίρες)

4. Sir James Dyson και οικογένεια (16,3 δισ. λίρες)

5. Lakshmi Mittal και οικογένεια (14,68 δισ. λίρες)

6. Alisher Usmanov (13,406 δισ. λίρες)

7. Kirsten και Jorn Rausing (13 δισ. λίρες)

8. Roman Abramovich (12,101 δισ. λίρες)

9. Charlene de Carvalho-Heineken και Michel de Carvalho (12,013 δισ. λίρες)

10. Guy, George, Alannah και Galen Weston και οικογένεια (11 δισ. λίρες).

Οι πλουσιότεροι Έλληνες του Λονδίνου

Άλκης Δαυίδ και οικογένεια Λεβέντη: Θέση 59 (από 50 πέρυσι), περιουσία 2,753 δισ. λίρες (+403 εκατ. λίρες σε σχέση με το 2020)

Ο 52χρονος Άλκης Δαυίδ χρωστά την περιουσία του στην οικογενειακή επιχείρηση, την Coca Cola HBC, όμως ο ίδιος ασχολείται περισσότερο με τις business της κάνναβης, οι οποίες στο παρελθόν τον έβαλαν και σε μπελάδες με τη δικαιοσύνη. Στις αίθουσες των δικαστηρίων τον έφεραν  επίσης, τα τελευταία χρόνια, και μία σειρά από καταγγελίες πρώην υπαλλήλων του για σεξουαλική παρενόχληση. Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας, που είδε το όνομά του ξανά στη δημοσιότητα τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της άρνησής του να φορέσει μάσκα, έβαλε πρόσφατα πωλητήριο ύψους 28,5 εκατ. δολαρίων στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Μαλιμπού.

Οικογένεια Λαζαρή: Θέση 73 (από 61 πέρυσι), περιουσία 2,224 δισ. λίρες (-10 εκατ. λίρες σε σχέση με το 2020)

Ο Χρήστος Λαζαρής μετανάστευσε από την Κύπρο στο Λονδίνο σε ηλικία 16 ετών, με 20 λίρες στην τσέπη. «Ένιωθα πάντα ότι το χορτάρι είναι πιο πράσινο κάπου αλλού και ήμουν πολύ νέος για να το καλοσκεφτώ», είχε πει κάποτε. Ξεκίνησε πλένοντας πιάτα σε εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα μάζευε χρήματα για να σπουδάσει σχέδιο. Το brand γυναικείων ρούχων που δημιούργησε γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όμως το 1978 ο Λαζαρής αποφάσισε να στραφεί στο real estate. Μετά το θάνατό του, η οικογενειακή επιχείρηση, η  οποία έχει εξελιχθεί σε μία αυτοκρατορία των ακινήτων στο Λονδίνο, πέρασε στα χέρια των τριών παιδιών του, του Λεν (Λεωνίδα), του Νικόλα και της Άντρη.

Στέλιος Χατζηιωάννου και οικογένεια: Θέση 77 (από 85 πέρυσι), περιουσία 2,175 δισ. λίρες (+421 εκατ. λίρες σε σχέση με το 2020)

O 54χρονος Κύπριος επιχειρηματίας ίδρυσε την EasyJet το 1995 με δύο μισθωμένα αεροπλάνα και 5 εκατ. λίρες δανεικές από τον πατέρα του. Σήμερα, ο ίδιος και η οικογένειά του παραμένουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της αεροπορικής, η οποία είδε την τιμή της μετοχής της να ενισχύεται τους τελευταίους μήνες, λόγω των προσδοκιών για αναβίωση του τουρισμού.

Τζον Χριστοδούλου: Θέση 82 (από 82 πέρυσι), περιουσία 2 δισ. λίρες (+200 εκατ. λίρες σε σχέση με πέρυσι)

Ο 55χρονος Γιαννάκης –όπως τον αποκαλούν όσοι τον γνωρίζουν- Χριστοδούλου, ήταν εννέα ετών όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών και έκανε τα πρώτα του βήματα στην κοσμηματοποιία, όμως σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες real estate στο Canary Wharf του Λονδίνου,  έχοντας στην ιδιοκτησία του, μεταξύ άλλων, δύο πεντάστερα ξενοδοχεία.

Μαρί Σαντάλ, Ρόμπερτ Μίλερ και οικογένεια: Θέση 82 (από 63 πέρυσι), περιουσία 2 δισ. λίρες (-150 εκατ. λίρες σε σχέση με το 2020)

Η σύζυγος του πρίγκιπα Παύλου, Μαρί Σαντάλ, οφείλει τη θέση της στη Rich List στην αυτοκρατορία των Duty Free που δημιούργησε ο πατέρας της, Ρόμπερτ Μίλερ. Βέβαια, και η ίδια αναπτύσσει αυτόνομη επιχειρηματική δράση, αφού το 2000, και ενώ ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της brand παιδικών ρούχων, στο οποίο έδωσε το όνομά της.

Τέλης Μυστακίδης: Θέση 110 (από 208 πέρυσι), περιουσία 1,497 δισ. λίρες (+801 εκατ. λίρες σε σχέση με το 2020)

Ο 58χρονος Θεσσαλονικιός μπορεί να έχει αποχωρήσει από την Glencore, όπου ήταν γνωστός και ως ο «βασιλιάς του χαλκού», όμως παραμένει μέτοχος της εταιρείας. Και με το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων να ενισχύει σημαντικά τη μετοχή της Glencore, ο Μυστακίδης επέστρεψε φέτος στο «κλάμπ» των δισεκατομμυριούχων.

Κρις Ρόκος: Θέση 133 (από 174 πέρυσι), περιουσία 1,25 δισ. λίρες (+450 εκατ. λίρες σε σχέση με το 2020)

Ο γεννημένος στη Βρετανία ελληνικής καταγωγής Κρις Ρόκος ίδρυσε το 2002 την Brevan Howard Asset Management με τρία πρώην στελέχη της Credit Suisse, τους Jean Philippe Blochet, James Vernon και Τρύφωνα Νάτση. Αφότου έβγαλε δισεκατομμύρια δολάρια για τους πελάτες της Brevan Howard στα δέκα χρόνια που παρέμεινε στο hedge fund, το 2015 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, την Rokos Capital Management. Τον πρώτο χρόνο έβγαλε κέρδη 20%, ποντάροντας στις μετοχές που ευνοήθηκαν από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Πέρυσι, η Rokos Capital Management πέτυχε κέρδη 44%.

πηγη