Τα κρούσματα της Αττικής σε απόλυτο αριθμό σε σχέση με τον πληθυσμό της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή τη φάση και σε πιο ήπια προσαρμογή των μέτρων σε σχέση με αυτήν που τελικά προκρίθηκε. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή πολιτική στηρίζεται σε δύο βασικούς λόγους: πρώτον, στην πάγια θέση του Μαξίμου ότι η υγεία των πολιτών είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο, και βεβαίως πάνω και από την οικονομία, η οποία ως γνωστόν έχει μεγάλη ανάγκη να κινηθεί. Δεύτερον και κυριότερο, η απόφαση ήταν αποτέλεσμα τoυ «παθήματος» της Θεσσαλονίκης που έχει γίνει μάθημα.
Ο πρωθυπουργός το είχε περιγράψει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που είχε κάνει με κομματικά στελέχη εντός της εβδομάδας, όταν είχε πει πως μπορεί η Ελλάδα να τα έχει πάει καλύτερα από πολλές χώρες –που είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα–, ωστόσο είχε προσθέσει πως «το είδαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή». Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να αφήσει να επαναληφθεί ένας δεύτερος «Νοέμβριος» στην Αττική, που άλλωστε δεν θα τον άντεχαν ούτε το ΕΣΥ ούτε η οικονομία, η οποία έστω και με καθεστώς click away παραμένει ενεργή.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν άλλωστε πως σε περίπτωση που η Αττική εξελιχθεί σε Θεσσαλονίκη, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα. «Εάν η συμπρωτεύουσα έκανε δύο μήνες να συνέλθει από τον εφιάλτη που ξεκίνησε στις αρχές του Νοεμβρίου, τότε η Αθήνα σε μια αντίστοιχη περίπτωση θα ήθελε πολύ περισσότερο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Είναι προφανές λοιπόν πως ο φόβος των όσων συνέβησαν στη Βόρεια Ελλάδα στα τέλη του 2020 οδήγησε στην απόφαση για τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν χθες. Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος.
Στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη μια μάχη με τον χρόνο. Η Ελλάδα έκανε καλύτερη διαχείριση των εμβολίων από πολλές άλλες χώρες και αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά. Είναι δεδομένο όμως ότι ο αρχικός σχεδιασμός πάει πίσω, καθώς οι δόσεις που αναμένονταν δεν πρόκειται να έρθουν. Συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να βρει ορθή λύση σε μια εξίσωση που περιλαμβάνει την προστασία της υγείας, την αντοχή της οικονομίας και την ανοσία του πληθυσμού, από την οποία εξαρτώνται οι δύο πρώτες. Οσο η ανοσία πηγαίνει πίσω τόσο η ισορροπία μεταξύ των δύο πρώτων πρέπει να κρατηθεί.
Ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα είναι να περάσουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος χωρίς τρίτο κύμα από τη μία και με ενεργή την οικονομία από την άλλη. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα από τον Απρίλιο και μετά εικάζεται πως θα είναι πολύ καλύτερα, καθώς και οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει αλλά και ο καιρός θα είναι μεγαλύτερος σύμμαχος για άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων. Επί της ουσίας, δηλαδή, υιοθετείται για το επόμενο δίμηνο ένα σύστημα «ακορντεόν», που τα μέτρα θα χαλαρώνουν ή θα γίνονται αυστηρότερα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα και την πίεση στο σύστημα υγείας.
Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνοντας πως «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία». Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε Καρδίτσα και Τρίκαλα για να κάνει αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό», ενώ θα γίνουν ανακοινώσεις και για το βόρειο τμήμα του Ε65.