Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Παράταση lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου -Κλειστό λιανεμπόριο, click away

Την παράταση του lockdown για τον κορωνοϊό, με κλειστά καταστήματα και περιορισμούς μετακίνησης ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Μαζί του για τα επιδημιολογικά στοιχεία βρέθηκαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 721 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 11/1. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

O κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών αλλά και η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα. Επίσης παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την κυκλοφορία και για τη λειτουργία των Ιερών Ναών.

Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε ακόμα την αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές -Ανησυχητική η αύξηση στις νοσηλείες στην Αττική
Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση: «Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στην Αττική καθώς και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Γενικότερα, στη χώρα παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Η χώρα μας σε σχέση με την Ευρώπη παρουσιάζει πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα από τις ημέρες των εορτών.

Παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες, όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, παρατηρείται πολύ μικρή και ανεπαίσθητη μείωση. Αύξηση 20%-25% παρατηρείται στους νοσηλευόμενους στην Αττική από τον Νοέμβριο. Πάση θυσία πρέπει να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από τις ημέρες των εορτών. Η εικόνα του περασμένου Νοεμβρίου ίσως έρθει γρήγορα, αν δεν προσέξουμε. Παρότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πανδημία θα μας επηρεάζει για αρκετούς μήνες ακόμα».

Παπαευαγγέλου: «Τα σχολεία είναι τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν»
Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε για την απόφαση να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα από τη Δευτέρα. «Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει: «Ολοι μας βλέπουμε την επιβάρυνση που παρουσιάζουν πολλά παιδιά από τη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να συντηρήσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση, παρά τα μέτρα που έχουν πάρει για τον ιό. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε πως δεν παρατηρείται αυξημένη μετάδοση εντός των σχολείων».

Παπαευαγγέλου: «Σταδιακά η προσέλευση και η αποχώρηση από το σχολείο»
Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπλήρωσε για τα σχολεία πως θα ανοίξουν με «επιπλέον μέτρα», όπως «η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών και εκπαιδετικών για τη μείωση του συγχρωτισμού». Ενώ, πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ανησυχούμε για την τυχόν υπερμετάδοση στις γιορτές για αυτό και οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πηγαίνουμε βήμα-βήμα ώστε να αποφασίζουμε έχοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα».

Σε έξαρση η πανδημία σε όλο τον κόσμο
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο κορωνοϊό μετρά πλέον περισσότερες από 90 εκατομμύρια διαγνώσεις, εκ των οποίων 63 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει. Επιπλέον, όπως είπε, οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε 23 εκατομμύρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μετάδοση του κορωνοϊού βρίσκεται στο πικ της από την αρχή της πανδημίας. Επιπλέον καταγράφονται κατά μέσο όσο 15.000 θάνατοι ανά ημέρα ανά τον κόσμο. Και στην Ευρώπη, διαπιστώνεται αύξηση των νέων κρουσμάτων, που υπολογίζονται σε 275.000 την ημέρα.

Πιέζεται η Γερμανία, στο τρίτο κύμα της πανδημίας η Βρετανία
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες χώρες, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης με ήπιες αυξητικές τάσεις στη Γαλλία. Στη Γερμανία φαίνονται επίσης σημάδια σταθεροποίησης αν και παραμένει η πανδημία του κορωνοϊού στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα.

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε πως στη Βρετανία η επιδημία βρίσκεται επίσημα στο τρίτο κύμα που έχει μεγαλύτερη ένταση από το δεύτερο και ξεπερνά τις 60.000 διαγνώσεις του νέου κορωνοϊού ανά ημέρα. Στην Ιταλία τέλος, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων.

Υποχωρεί το κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να δείχνει υποχώρηση. Ενδεικτικά ανέφερε πως παρατηρείται 60% υποχώρηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σε ό, τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα ανά περιφέρεια, σταθεροποίηση και ήπια αυξητική τάση προς το τέλος της εβδομάδας, παρατηρείται στην Αττική. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να δείχνει σημάδια σταθερής αποκλιμάκωσης.

Καλύτερη είναι η εικόνα και αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή, καθώς παρατηρείται υποχώρηση νέων διαγνώσεων σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. «Το ΕΣΥ εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταία 10 ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτή έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 40 κράτη, ενώ σημείωσε πως ενισχύονται οι ενδείξεις πως αυτή μεταδίδεται πιο ταχύτερα.

Μας ανησυχεί η πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα
«Το επόμενο χρονικό διάστημα έχει πολλά χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης που παρουσίασε τον χάρτη του ECDC, με τον δείκτη θετικότητας, στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζεται με ποσοστό κάτω του 4%. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την κατάσταση στη χώρα και ο μόνος τρόπος είναι με κόπο» είπε ο επίκουρος καθηγητής.

«Οι επόμενοι δύο μήνες αναμένεται να είναι ψυχρότεροι κάτι που δημιουργεί ανησυχία για την πανδημία στη χώρα» είπε λίγο πριν κλείσει την τοποθέτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Είναι λογικό να αισθανόμαστε χαλάρωση και ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή» συνέχισε, αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη διαδικασία εμβολιασμών.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoiosenimerosi-hardalia-magiorkini-papaeyaggeloy-8-1