Παρασκευή
24
Ιανουάριος
TOP

Πτώση σε πληρότητα και έσοδα στα ξενοδοχεία – αβεβαιότητα για το 2019

Σύννεφα πάνω από τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδοχείων, που εμφανίζουν μείωση πληρότητας και πτώση των τιμών – οι προβλέψεις για τη χρονιά.

Όλες οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ), εδώ και αρκετούς μήνες, από τα τέλη του 2018 κιόλας, αρχίζουν να επιβεβαιώνονται. Τα συνεχή ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, που έφθασε τα 33 εκατ. το 2018 και τα συν 16 δισ. ευρώ έσοδα, κάπου φαίνεται ότι δύσκολα θα συνεχιστούν. Κι αυτό, επειδή εγκαίρως δεν έχουν ληφθεί μέτρα, κυρίως σε υποδομές και φορολογία.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

Οι υποδομές, έχουν σχέση όχι τόσο με τον αριθμό των ξενοδοχείων και τις διαθέσιμες κλίνες, αλλά με τους δρόμους των περιοχών, με την καθαριότητα, την ύδρευση, στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των περιοχών αυτών. Και βέβαια, η φορολογία, που με τον φόρο διαμονής και την υψηλή φορολόγηση των ξενοδόχων, καθιστούν μη ανταγωνιστικό το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν, σε σχέση με άλλες χώρες (Τουρκία, Τυνησία κ.α.), που ανακάμπτουν τουριστικά και πιέζουν τις τιμές.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

Τα πρώτα στοιχεία για το 2019, είναι ενδεικτικά για το τι πρόκειται να συμβεί εντός της χρονιάς, εκτός απροόπτου. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία εμφανίζουν μείωση σε μεγάλο βαθμό και παράλληλα υπάρχει πτώση στις τιμές. Το γεγονός ότι τα αεροδρόμια παρουσιάζουν αύξηση στην επιβατική κίνηση, έχει εξήγηση σε συνδυασμό με τη μείωση στα ξενοδοχεία, καθώς κορυφώνεται το φαινόμενο των βραχιοχρόνιων μισθώσεων (τύπου airbnb). Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν είναι προς όφελος της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό τομέα και απώλεια εσόδων του κράτους, από την πτώση στα ξενοδοχεία.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, το 2019 ενδέχεται η τουριστική κίνηση να μειωθεί σε σχέση με τα 33 εκατ. του 2018, κι αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη φορά μετά από μια χρυσή πενταετία.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που βρισκόμαστε στην αρχή της κατ′ εξοχήν τουριστικής περιόδου και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με την κυβέρνηση που θα προκύψει να πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα και να λάβει άμεσα μέτρα.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

Σήμερα, τα στοιχεία της Έρευνας Συγκυρίας, που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), θέτουν τον ελληνικό τουρισμό σε αβεβαιότητα.

Σε δείγμα 1956 ελληνικών ξενοδοχείων σε σύνολο 9.873, για το πρώτο τρίμηνο του 2019, το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

Αντίστοιχα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% αυτών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα EarlyBookings (κρατήσεις τελευταίας στιγμής), ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

Συμπερασματικά όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Συγκυρίας και ειδικότερα στον απολογισμό α’ τριμήνου 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας:

  • Το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.

  • Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.

  • Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

Αντίστοιχα για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα διαπιστώνει ότι:

  • Στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν τον δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, παρουσίασαν μείωση, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 21%.

  • Όσον αφορά στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα Early Bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία.

Την ίδια ώρα η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καταγράφει ότι:

  • Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019, θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.

  • Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.

Ακολούθως για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα συμπεραίνει ότι:

  • Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.

  • Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.

  • Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει αφενός μια ανομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

«To ΞΕΕ, μέσα από την συνεργασία που έχει συνάψει με το ΙΤΕΠ, δίνει μια ακριβή ”φωτογραφία της στιγμής” για την κατάσταση των ελληνικών ξενοδοχείων. Αντί για αυθαίρετες εκτιμήσεις, έχουμε πλέον μια πρωτογενή επιστημονική έρευνα σε ένα εξαιρετικό δείγμα, η οποία αποτυπώνει τα πραγματικά δεδομένα των ελληνικών ξενοδοχείων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αλλά και την εκτίμηση που επικρατεί στον κλάδο για το πως θα κινηθούν τα μεγέθη της αγοράς στη συνέχεια. Τώρα όσον αφορά τα ευρήματα της έρευνας είναι σαφές πως επιβεβαιώνουν το ”καμπανάκι” της ανησυχίας που καιρό τώρα κρούουμε. Σε μια σειρά από δείκτες αποτυπώνονται ανάγλυφα οι μεγάλες  προκλήσεις και οι απειλές για τα ξενοδοχεία , τα οποία είναι η σπονδυλική στήλη του ελληνικού τουρισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές σε λίγες μέρες. Εμείς, ως ΞΕΕ,  στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με θέσεις και προτάσεις ώστε το ελληνικό ξενοδοχείο να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία,» ανέφερε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΙΤΕΠ

πηγή: https://www.huffingtonpost.gr του Δημήτρη Μπαλή