Τετάρτη
25
Δεκέμβριος
TOP

Πώς γλύτωσαν ελιές και ελαιόλαδο από τους δασμούς Τραμπ

Με μεγάλη ανακούφιση υποδέχθηκαν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί την απόφαση των αμερικανικών Αρχών να εξαιρέσουν τις επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο από τους δασμούς που θα επιβληθούν από τις 18 Οκτωβρίου σε ευρωπαϊκά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολ.

Από τους δασμούς ωστόσο, δεν φαίνεται να γλυτώνουν άλλα πολύ σημαντικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα όπως τυριά, βούτυρα, φρούτα, ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά εκτιμάται ότι θα υποστούν οι ροδακινοπαραγωγοί και οι κονσερβοποιοί.

Σε κάθε περίπτωση, η εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα από τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στο ελαιόλαδο και τις ελιές άλλων ανταγωνιστών μας όπως είναι η Ισπανία.

Για να φτάσουμε σε αυτή την εξέλιξη υπήρξε μεγάλη προεργασία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η προσπάθεια ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου επίσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς, γεγονός που συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών  προϊόντων στην μεγάλη αμερικανική αγορά αλλά και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων.
 
Η προσπάθεια για την περιφρούρηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο κ. Βορίδης έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όπου επίσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα. 
 
Οι θεσμικές επαφές, τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ,  όσο και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, απέδωσαν καρπούς και έτσι τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα (τα οποία αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία του 2018) θα συνεχίζουν να εξάγονται χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. 
 
Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας.

www.newmoney.gr