Κυριακή
19
Ιανουάριος
TOP

Σημάδια αναθέρμανσης δείχνουν οι αγορές ελαιολάδου

Η εορταστική περίοδος πέρασε και σταδιακά η αγορά του ελαιολάδου αρχίζει να κινείται ξανά, όχι όμως σε επίπεδα άλλων ετών, αφού ακόμη τα μέτρα καραντίνας για τον περιορισμό της πανδημίας -με κύρια σημεία την κλειστή εστίαση και το πλήγμα στον τουρισμό- ασκούν την επίδρασή τους στο προϊόν. Η ελαιοσυλλογή έχει πλέον πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Παρά τις διαφοροποιήσεις των ποσοτήτων από περιοχή σε περιοχή, ποιοτικά χαρακτηρίζονται τα ελαιόλαδα της νέας σοδειάς, με χαμηλές οξύτητες, ενώ οι αποδόσεις αλλού έδειξαν βελτίωση και αλλού προβλήματα.

Στα 2,70-2,80 το ΠΟΠ Σητείας, εγχώριοι τυποποιητές «στηρίζουν» τα Χανιά

Στο 70% περίπου της ελαιοσυλλογής βρίσκεται πλέον η Σητεία, που μετά τις 20 Δεκέμβρη παρατηρεί βελτίωση των αποδόσεων. Στην περιοχή δεν καταγράφεται αυτές τις ημέρες ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγορές, αφού οι πράξεις που γίνονται αφορούν συνήθως μικρές ποσότητες, με τις τιμές να κινούνται μεταξύ των 2,70-2,80 ευρώ για το ΠΟΠ Σητείας, σύμφωνα με τον Μανώλη Μαυροματάκη, πρόεδρο της Ένωσης. «Θεωρώ ότι πάντα η περίοδος των εορτών έχει μία κάμψη» σχολίασε, αναμένοντας την εικόνα το επόμενο διάστημα και υπογραμμίζοντας ότι μεγαλύτερη επίδραση στην όλη κατάσταση φαίνεται να έχει η πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

Σε ένα γενικότερο κλίμα στασιμότητας, αλλά και προσφερόμενες τιμές που είναι δυσανάλογες της πολύ καλής ποιότητας των ελαιολάδων, αναφέρθηκε ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων.

Οι τιμές για τον παραγωγό στην περιοχή παραμένουν στα 2,60-2,70 ευρώ για το ΠΟΠ Κολυμβαρίου και 2,50-2,60 για το έξτρα παρθένο χωρίς σημάδια ανόδου από πριν τις γιορτές, τη στιγμή που η συλλογή έχει φτάσει κατά μέσο όρο στο 80% στον νομό. Από την άλλη, η αυτοσυγκράτηση για πώληση των παραγωγών -που κάλυψαν κάποιες ανάγκες μέσω των ενισχύσεων τις οποίες έλαβαν- και η χαμηλότερη ροή κοπής λαδιών σε σύγκριση με πριν από τις γιορτές έχουν ως αποτέλεσμα μία μικρή διαφοροποίηση προς τα πάνω της τιμής για το βυτίο στη χονδρική. «Πρόκειται για κάποια λεπτά του ευρώ που οφείλονται καθαρά στους εγχώριους τυποποιητές» εξήγησε, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές ποσότητες στις δεξαμενές.

Η διστακτικότητα που επικρατεί γύρω από την εξέλιξη των τιμών βασίζεται τόσο στις εκτιμήσεις για μεγάλη ισπανική παραγωγή, αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα καραντίνας κρατούν κλειστή την εστίαση, ενώ προσδοκίες ανόδου τους διατυπώνονται κυρίως υπό την προϋπόθεση ανοίγματός της.

Σε επίπεδο παραγωγής, τα ελαιόλαδα της φετινής περιόδου είναι εξαιρετικής ποιότητας, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες του τελευταίου δεκαημέρου είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη γλοιοσπόριου, κάτι που επιδρά στις τελευταίες οξύτητες, εικόνα όμως που μπορεί να βελτιωθεί με την αλλαγή του καιρού, σύμφωνα με τον ίδιο.

Να ξεπεράσει τα 2,60-2,70 μέσω διαγωνισμού ευελπιστεί ο ΑΣ Εμπάρου

Στη διάθεση των πρώτων δύο βυτίων εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας κάτω των 3 γραμμών, προχωρά σήμερα Παρασκευή μέσω διαγωνισμού ο ΑΣ Εμπάρου Ηρακλείου. Οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 2,60-2,70, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Περογιαννάκης, αισιοδοξώντας ότι το ποιοτικό προϊόν που παράγουν μέσω της κοινής άλεσης θα πιάσει καλύτερη τιμή. Η οργάνωση αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 350-400 τόνους ελαιολάδου, από τους 550 πέρυσι, καθώς στην παραγωγή επέδρασαν οι θερμοκρασίες και οι ηλιοφάνειες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Δελεάζουν τους παραγωγούς με 3,5 ευρώ οι ελαιοτριβείς στο Πλωμάρι

Με τις αποδόσεις να εξακολουθούν χαμηλά και τις εκτιμήσεις για τις φετινές ποσότητες να χαμηλώνουν ακόμη περισσότερο, τα 2/3 σχεδόν της παραγωγής έχουν συγκομιστεί στη Λέσβο, σύμφωνα με τον πρόεδρο ΑΣ Ακρασίου, Χρήστο Κουτλή. Από την άλλη, το μικρό μέγεθος του καρπού φαίνεται ότι τον γλύτωσε από τη δακοπροσβολή, φέρνοντας ελαιόλαδα με χαμηλές οξύτητες.

Η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με τις ανάγκες που θέλουν να καλύψουν κάποια ελαιοτριβεία που τυποποιούν είχε ως αποτέλεσμα στην περιοχή του Πλωμαρίου κάποιοι ελαιοτριβείς να ανεβάσουν τις τιμές, προκειμένου να προσελκύσουν παραγωγούς, με αποτέλεσμα να φτάσουν και τα 3,5 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές αυτές επεκτάθηκαν σε μικρότερο βαθμό και στην ευρύτερη περιοχή φτάνοντας τα 3 ευρώ, ενδεχομένως και κάτι παραπάνω, για τα 3/10. Ωστόσο, στο υπόλοιπο νησί οι τιμές είναι 2,70-2,80, όπως εξήγησε.

 

Στα 2,90 και 3 ευρώ ξανά οι τιμές στους Μολάους Λακωνίας

Έχοντας ξεπεράσει το 70% και πλέον της ελαιοσυλλογής, οι παραγωγοί του κάμπου των Μολάων στη Λακωνία βλέπουν την αγορά να αναθερμαίνεται κάπως απομακρυνόμενοι από την εορταστική απραξία, με τις τιμές να τσιμπούν ελαφρώς, φτάνοντας έως τα 2,90 και 3 ευρώ στις πράξεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Νικόλαο Γραμματικάκη, πρόεδρο της ΚΑΣΕΛΛ, με την τελευταία τιμή να προκύπτει από πρόσφατη πράξη περίπου 100 τόνων του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης. Στην περιοχή, οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις που δόθηκαν κάλυψαν κάποιες από τις ανάγκες των παραγωγών που περιόρισαν κάπως τη διάθεση ποσοτήτων.

Η χαλαζόπτωση που έπληξε περισσότερο τις περιοχές Παπαδιάνικα και Φοινίκι πριν από τα Χριστούγεννα προκάλεσε απώλειες στους παραγωγούς, που δεν αναμένεται να επιδράσουν όμως σε σημαντικό βαθμό στον συνολικό όγκο της παραγωγής. Το ίδιο φαινόμενο χειροτέρεψε τις αποδόσεις χωρίς, ωστόσο, να πλήξει τις ποιότητες, εξήγησε ο παραγωγός και ελαιοτριβέας, Τάκης Ρενιέρης, από την περιοχή, αφού και οι παραγωγοί μπήκαν πιο γρήγορα φέτος στη συλλογή.

Οι ποσότητες που πωλήθηκαν αυτές τις μέρες από τον Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης της περιοχής αφορούσαν πολύ χαμηλές οξύτητες της τάξεως του 0,18 ανέφερε ο ίδιος, διασφαλίζοντας την τιμή των 3 ευρώ. «Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή να δούμε αν αυτό έχει μία συνέχεια τις επόμενες μέρες», υποστήριξε, επισημαίνοντας ωστόσο ένα κλίμα φοβικό στην αγορά γύρω από τον παράγοντα κορωνοϊός, αλλά γενικότερα μία ανάγκη χάραξης πολιτικής, διασφαλίζοντας το μέλλον της καλλιέργειας και του προϊόντος.

Ώρα απολογισμού για το ελαιόλαδο της Καλαμάτας

Στους 50.000 τόνους εκτιμάται ότι κινείται η παραγωγή της Μεσσηνίας, παρά τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς. Περίπου ένα 10% έχει μείνει στα δέντρα από τη φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο.

Κατά τον ίδιο, οι απώλειες που σημειώθηκαν φέτος στην παραγωγή, αφήνοντας για πρώτη φορά και χωράφια ασυγκόμιστα, οφείλονται στην έλλειψη εργατικών χεριών και στις δυσκολίες μετακίνησης που προκάλεσε η πανδημία, ενώ προβλήματα προκάλεσε και ο καύσωνας του Μαΐου.

Κατά τον ίδιο, οι τιμές του προϊόντος φέτος κινήθηκαν μεταξύ 2,40 και 2,90 ευρώ, υψηλότερα από τα 2,35-2,40 πέρυσι, ωστόσο, η αγορά στην περιοχή εμφανίζει στασιμότητα από την περίοδο των γιορτών. Χωρίς αξιοσημείωτη απόκλιση από την προηγούμενη χρονιά, στα 70 λεπτά για τα 200 κομμάτια, κατά μέσο όρο, διαμορφώθηκε η τιμή για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, με την εμπορία των μεγάλων μεγεθών να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να κινούνται σε τιμές άνω των 70 λεπτών.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι αδιάθετες ποσότητες από την περασμένη χρονιά -που εξαντλούνται όσο περνά ο καιρός- μπλόκαραν την εμπορία των φετινών, οδηγώντας μέρος της νέας παραγωγής στην ελαιοποίηση.

πηγη