Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Σοβαρός ο κίνδυνος με τα αποθέματα της σταφίδας -Επιτακτική η παρέμβαση και η στήριξη

Αίτημα στήριξης της κορινθιακής σταφίδας, η οποία αντιμετωπίζει φέτος για πρώτη χρονιά μια πολύ σημαντική κρίση που θα καθορίσει το μέλλον της καλλιέργειάς της, ζητούν συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και εξαγωγείς από το ΥπΑΑΤ.

Άκρως εμφατικές οι αναφορές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST Μίλτου Σταυρόπουλο με τον Διευθυντή της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) να στέκεται στο πρόβλημα που υπάρχει με τις εξαγωγές σταφίδας και την χαρακτηριστική μείωση. Μάλιστα λόγω της πανδημίας περίπου 8.000 τόνοι, της περσινής παραγωγής παραμένουν αδιάθετοι. Ο κίνδυνος μεγαλώνει καθώς… έρχεται και η νέα συγκομιδή που θα αυξήσει τα ήδη μεγάλα αποθέματα του προϊόντος.

Όπως ο ίδιος σημείωσε πρέπει να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να αποσυρθεί στην τιμή κτήσης το προϊόν για να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, για στήριξη εξαγωγικών επιχειρήσεων κορινθιακής σταφίδας και σταφιδοπαραγωγών, αναφέρει τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, ήδη μετά από τη συμπλήρωση 15 μηνών από τότε που ενέσκηψε στη Χώρα μας η πανδημία του Κορωνοϊού (Sars-CoV-2), η Ελληνική κοινωνία και η οικονομία μας βιώνει το τρίτο κύμα της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, με τις συνέπειες να έχουν γίνει οδυνηρές, ιδίως για ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους.

Στον τομέα εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τα οποία κατά κύριο λόγο διατίθενται μέσω των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι μέσω της οικιακής κατανάλωσης, οι συσσωρευμένες ζημίες από την πανδημία είναι πολλαπλές και οδηγούν αναπόφευκτα στην οικονομική κατάρρευση όλων όσων δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή από τον παραγωγό έως και τον τελικό μεταπωλητή.

Η Κορινθιακή σταφίδα, ένα προϊόν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγώγιμο (σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95 % της ετήσιας παραγωγής) παρουσιάζει, για πρώτη χρονιά, σημαντικά πλεονάσματα.

Οι εταιρείες μας, που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές της Κορινθιακής Σταφίδας, ιδιωτικές και συνεταιριστικές (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Μελισσείδης κ.α.) που πραγματοποιούν  σημαντικές εξαγωγές του προϊόντος  και αντιπροσωπεύουν ποσοστό που υπερβαίνει τα τελευταία χρόνια το 70% των Ελληνικών εξαγωγών σταφίδας, καταγράφουν, εξαιτίας της πανδημίας,  μια σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος που υπερβαίνει το 40 %, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί τους επόμενους μήνες μέχρι την έναρξη της νέας εσοδείας, στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι επίσης βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική. Επιπλέον δε η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος της τουρκικής λίρας κατά το διάστημα του τελευταίου έτους έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν της ελληνικής σταφίδας, δεδομένου του ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας, που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά, είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος (ενδεικτικά κατά μέσο όρο στη Χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο περίπου 20 – 25 χιλιάδες τόνοι Κορινθιακής σταφίδας, ενώ στην Τουρκία παράγονται περίπου 350.000 τόνοι Σουλτανίνα.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι απολύτως βέβαιο ότι με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής χρονιάς (περί το τέλος Αυγούστου) του τρέχοντος έτους, η τιμή διάθεσης της Κορινθιακής Σταφίδας στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη , εξ΄ αιτίας της πανδημίας, σημαντική ποσότητα περίπου 8.000  τόνοι περυσινής παραγωγής, με συνέπεια να είναι αναπόφευκτη μια πρωτοφανής αποθεματοποίηση του προϊόντος.

Συνακόλουθα, η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί, ενώ η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά, καθώς σήμερα – (3) μήνες πριν από την έναρξη της φετινής συγκομιδής – οι όποιες μέχρι σήμερα αδιάθετες από τους παραγωγούς ποσότητες σταφίδας διαπραγματεύονται προς πώληση σε πολύ χαμηλότερες  τιμές  του 1,60 ευρώ ανά κιλό που διακυμαίνονταν πέρυσι.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας, με μέτρα στήριξης ανάλογα π.χ των οινοποιητικού τομέα.

Δηλαδή με πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας για την απόσυρση των πλεονασμάτων και την απόσταξη κρίσης του προϊόντος και τον πράσινο τρύγο για τον παραγωγό για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

Η έγκαιρη εξαγγελία μέτρων από την κυβέρνηση για την στήριξη της Κορινθιακής σταφίδας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσει άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς η αγορά δεν θα  λειτουργεί ανασταλτικά προεξοφλώντας  την περαιτέρω πτώση των τιμών του Αυγούστου, εξαιτίας της προσδοκώμενης καλής εσοδείας και των αδιάθετων πλεονασμάτων.

Συνεπώς και το κόστος από την απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας, που θα οδηγηθούν για απόσταξη, εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ μικρότερο.
Αιτούμεθα, άμεσα πλέον, μέτρα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής σταφίδας προκειμένου, αφενός μεν να καταφέρουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να απασχολούν το πολυάριθμο προσωπικό τους, αφετέρου δε να στηρίξουν με τη σειρά τους την τιμή αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη Χώρα μας.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι οι αγρότες, οι ιδιώτες εξαγωγείς,  οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι αγροτικές συνεταιριστικές εταιρείες τους,  είναι εκείνες που συγκροτούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας, ο οποίος θα κληθεί πρώτος να ξεκινήσει τη λειτουργία του παραγωγικού μηχανισμού για την ανόρθωση της οικονομίας μας μετά από την έξοδο της χώρας από την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες που απαιτούνται για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εξαγωγών της Κορινθιακής Σταφίδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολέθριες συνέπειες τόσο για τις ίδιες όσο και για τους σταφιδοπαραγωγούς, συνέπειες που, όπως προαναφέραμε, ήδη επέρχονται σύντομα».

Με εκτίμηση
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις
Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ Α.Ε,
MELISAGRO A.E, A. Μελισσείδης Α.Ε,
Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας