Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Στο τέλος Μαρτίου θα φανεί πού πάει ο ελληνικός τουρισμός

Με το βλέμμα στην Ευρώπη βρίσκονται οι τουριστικοί φορείς, με την ανασφάλεια να είναι έκδηλη όσον αφορά οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τουριστική σεζόν που είναι αυτή την στιγμή παρακινδυνευμένη.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, σύμφωνα με τον οποίο η εξάπλωση των κρουσμάτων και η επιβράδυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη, σε συνδυασμό «με τις επιφυλάξεις Γερμανών και Γάλλων για την ορθή πρόταση του Ελληνα Πρωθυπουργού αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εντείνουν την ανησυχία και καθιστούν την όποια πρόβλεψη παρακινδυνευμένη».

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και θεωρούμε ότι προς το τέλος Μαρτίου και θα έχουμε μίαπιο σαφή εικόνα το πώς θα πάει το καλοκαίρι», σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, εκτιμώντας ως θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού (σ.σ. παρά τις όποιες επιφυλάξεις που είναι εύλογο ότι θα υπάρξουν) έχει μπεί από νωρίς στο τραπέζι.

Στην παρούσα φάση, σε επίπεδο κρατήσεων για το 2021, υπάρχουν μόνο οι κρατήσεις από τις ακυρώσεις του 2020- μέσω των vouchers- ενώ η τουριστική σεζόν για τους ξενοδόχους θεωρητικά θα ξεκινήσει σε τρείς μήνες «όμως εμείς νομίζουμε ότι απέχουμε ένα ολόκληρο έτος από τη δεδομένη χρονική στιγμή», σύμφωνα με τον κ. Τάσιο.

«Το πράσινο χρώμα της χώρας μας στον υγειονομικό χάρτη με το χαμηλό ιικό φορτίο, εάν διαφυλαχθεί, θα μας δώσει καλύτερες πληρότητες». Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν από την στιγμή που φέτος (σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, όπου υπολογίζεται ότι άνοιξαν κάτι παραπάνω από τις μισές μονάδες στην Ελλάδα) αναμένεται να ανοίξουν και τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας – «δεν αντέχουν τα ελληνικά ξενοδοχεία να παραμείνουν και δεύτερη χρονιά κλειστά», όπως σχολιάζουν οι τουριστικοί φορείς.

Σημειωτέον ότι από την ευρωπαϊκή αγορά προέρχονται και οι βασικοί τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού. Με βάση τα επίσημα στοιχεία τη Τράπεζας της Ελλάδος για το εντεκάμηνο του πολύ δύσκολου 2020 πάνω από 6 στους 10 ξένους τουρίστες που ήρθαν το 2020 στην Ελλάδα ήταν από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία:

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 11μηνο διαμορφώθηκε στις 7,28 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 30,66 εκατ.  ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Από την Ε.Ε. οι ταξιδιώτες ήταν 4,84 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση κατά 73,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 80,4% μόλις στα 2,44 εκατ. ταξιδιώτες.

Από τα 4,8 εκατ. Ευρωπαίων που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 11μηνο, τα 3 εκατ. ήταν Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι, ειδικότερα 1,516 εκατ. από τη Γερμανία, 466 χιλ. από τη Γαλλία, ενώ εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 69,4% και διαμορφώθηκε στις 1,06 εκατ. ταξιδιώτες. Από τις ΗΠΑ η μείωση ήταν κατά 90,9% και διαμορφώθηκε στις 104 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 95,7% και διαμορφώθηκε στις 25 χιλ. ταξιδιώτες.

Εν τω μεταξύ, στον «πάγο» παραμένει ο χειμερινός τουρισμός, με τους προορισμούς να βρίσκονται σε αδιέξοδο, από την στιγμή που το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, 22 ανά την Ελλάδα, μετατίθεται προς τα πίσω.

Πάντως, ούτως ή άλλως, οι χειμερινοί προορισμοί έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους από την στιγμή που χάθηκε η εορταστική περίοδος: «Το 50 με 60% του τζίρου του ορεινού όγκου των ξενοδοχείων έχει χαθεί αφού δεν δούλεψαν μέσα στις γιορτές», δηλώνουν σχετικά οι τουριστικοί φορείς, με τους επιτελείς του ΣΕΤΕ να βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο καταρχάς το πρώτο, κρίσιμο τρίμηνο του 2021 αλλά και εκφράζοντας τις ανησυχίες τους και για το δεύτερο τρίμηνο.

πηγη