Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

 Στοιχεία-σοκ: Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δίνουν το 41% του εισοδήματός τους για έξοδα κατοικίας

Σε αβάσταχτο έξοδο μετατρέπεται πλέον για τους Έλληνες η κατοχή κατοικίας σε μία περίοδο που οι φόροι ακινήτων αυξάνονται, ενώ τα έσοδα των νοικοκυριών υποχωρούν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Housing Europe, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη Δημόσια, Συνεταιριστική και Κοινωνική Στέγη, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η «Καθημερινή», τα ελληνικά νοικοκυριά που υφίστανται υπερβολική επιβάρυνση αναφορικά με τις δαπάνες στέγασης είναι τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σχεδόν το 41% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανά το πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης στις οποίες υπολογίζονται το ενοίκιο για όσους ενοικιάζουν ή το στεγαστικό δάνειο για όσους έχουν αποκτήσει σπίτι, η ηλεκτρική ενέργεια, η θέρμανση, η ύδρευση, η τηλεφωνία και τα κοινόχρηστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που ξόδευε πάνω από το 40% σε έξοδα στέγασης πριν από δύο χρόνια ήταν στο 33% πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, δεν ξεπερνάει το 11.3%.

Αύξηση στους φόρους, μείωση στο εισόδημα

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αν συνυπολογίσει κανείς στα έξοδα στέγασης τους φόρους που αυξάνονται διαρκώς, η κατοχή κατοικίας αποτελεί ένα κόστος το οποίο λίγα πλέον νοικοκυριά μπορούν να αντέξουν καλύπτοντας παράλληλα και όλα τα υπόλοιπα έξοδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι το 2015, οι φόροι κατοχής ακινήτων αυξήθηκαν από τα 500 εκατ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 αυξήθηκαν εκ νέου σε 3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή αύξηση έχει σημειωθεί και στις δαπάνες που συνοδεύουν την κατοχή κατοικίας, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδειγμα, ενώ το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί σημαντικά.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο βάσει της έρευνας, και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, είναι ότι το σχετικό ποσοστό εκτινάσσεται σε πάνω από 90% στα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται στην πιο επαχθή οικονομική θέση, δηλαδή το εισόδημά τους είναι μικρότερο του 60% του μέσου εισοδήματος.

Παράλληλα, όπως προκύπτει σημαντική είναι και η πτώση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα που έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο διαχρονικά ποσοστό, στο 73,9%.

Τι ισχύει για όσους ενοικιάζουν

Σύμφωνα με την έρευνα το κόστος ενοικίασης ως ποσοστό επί του εισοδήματος έχει εκτιναχθεί από το 24,8% που ήταν το 2010 στο 28,57% . Ωστόσο τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε μία περίοδο που οι τιμές των ενοικίων έχουν υποχωρήσει πανελλαδικά κατά μέσον όρο 30%-40% πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των παραπάνω ποσοστών δεν οφείλεται στην άνοδο της τιμής των ενοικίων αλλά στην υποχώρηση των εισοδημάτων στην Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι δαπάνες για τη στέγαση των νοικοκυριών δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή

Πηγή: iefimerida.gr