Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Στροφή των ταξιδιωτών προς Πελοπόννησο – Ποιοι προορισμοί θα κάνουν… Ανάσταση

Πολλαπλών τάσεων και διαφορετικών ταχυτήτων είναι η ζήτηση για ταξίδια και εκδρομές που καταγράφεται τη φετινή πασχαλινή περίοδο.  Οι πολλές «μικρές» Ελλάδες που αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και ομάδες, με μικρότερες ή μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, που συνυπάρχουν κάτω από τον ίδιο ουρανό, αποτυπώνονται -αναπόφευκτα- στις προτιμήσεις ή και εξ ανάγκης επιλογές για σύντομες αποδράσεις με την ευκαιρία των εορτών.

Παραδοσιακά το Πάσχα οι Έλληνες προτιμούσαν να δραπετεύουν στα χωριά απ’ όπου κατάγονται οι οικογένειές τους και σε φιλικά σπίτια ανά τη χώρα. Η οικονομική κρίση που συνθλίβει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ενίσχυσε ακόμα περισσότερο αυτή την τάση. Χωρίς να μπορεί να καταγραφεί πλήρως πόσοι Έλληνες θα εγκαταλείψουν το σπίτι τους, έστω για λίγο με προορισμό ένα φιλικό εξοχικό.

Μαζί με αυτούς κι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ξοδεύοντας από 200-300 ευρώ έως και 700 ευρώ κατ’ άτομογια ένα ταξίδι εντός ή εκτός Ελλάδας. Κι αναφέρουμε αυτούς που αποτελούν την πλειοψηφία και όχι εκείνους που δαπανούν ακόμα περισσότερα, είτε επειδή έχουν σχεδιάσει ένα ταξίδι ζωής από χρόνια ή επειδή, απλώς, είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν πάντα…

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Τουρισμού (FedHATTA) περιγράφει μ’ έναν τρόπο την κυρίαρχη φετινή τάση: κοντά και όπου μπορεί να φθάσει κανείς με αυτοκίνητο. Είτε το δικό του είτε με πούλμαν, καθώς οι οδικές εκδρομές κοστίζουν λιγότερο από εκείνες που περιλαμβάνουν μετακινήσεις με αεροπλάνο. Τα στοιχεία της FedHATTA, ωστόσο, αναφέρονται σε όσους απευθύνονται σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο για να κλείσουν την εκδρομή τους και δεν το κάνουν μόνοι τους.

Κι αν το καλοκαίρι η ζυγαριά της ζήτησης γέρνει προς το Αιγαίο, το Πάσχα το ζύγι δείχνει δυτικά. Πελοπόννησος, νησιά Ιονίου, Ήπειρος (Ζαγόρια-Ιωάννινα αλλά και Τζουμέρκα) δείχνουν να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων. Από κοντά το Πήλιο, ενώ ο πόλος του Πλαταμώνα φαίνεται πως αντιπροσωπεύει για τους Βορειοελλαδίτες ό,τι η Πελοπόννησος για τους Αθηναίους: το «εξοχικό» του Πάσχα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Μύκονος και Σαντορίνη καταγράφουν, ούτως ή άλλως, υψηλές πληρότητες, όπως και Χανιά που αποτελούν τον κορυφαίο πασχαλινό προορισμό της Κρήτης. Στην «αυλή» της Αθήνας, Ύδρα και Αίγινα εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση, με την πρώτη να έχει αγγίξει ήδη το ταβάνι της χωρητικότητάς της για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Εκτός Ελλάδος

Το αεροπλάνο αποδεικνύεται το βασικό όχημα για όσους έχουν αποφασίσει να περάσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία του διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου airtickets, έξι στους δέκα Έλληνες που έκαναν κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου για την περίοδο 4-11 Απριλίου επέλεξαν προορισμούς εξωτερικού.

Λονδίνο, Λάρνακα και Ρώμη ήταν οι προορισμοί όπου κατευθύνθηκαν οι περισσότεροι Έλληνες που έκλεισαν αεροπορικό εισιτήριο μέσω της airtickets. Από στοιχεία της FedHATTA, πρώτα σε ζήτηση είναι τα πακέτα εκδρομών για προορισμούς εξωτερικού που συνδέονται με την ορθοδοξία όπως τα Ιεροσόλυμα, η Αλεξάνδρεια και η Κων/πολη. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η Κύπρος, ενώ έντονη κινητικότητα εμφανίζουν οι κρατήσεις για προορισμούς όπως το Ντουμπάι και το Μαρόκο.

Η φετινή πρώιμη άφιξη του Πάσχα στην πρώτη βδομάδα του Απριλίου έχει δημιουργήσει το εξής θέμα: στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς παραμένουν κλειστά. Για την ακρίβεια έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στα μέσα Απριλίου, για να υποδεχθούν τους πρώτους ξένους επισκέπτες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σχετικά λίγα διαθέσιμα δωμάτια κι όπου η ζήτηση αυξηθεί πέραν του συνηθισμένου της εποχής, τα δωμάτια «εξαφανίζονται» ή υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα. Παντού, ωστόσο, υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια. Ακόμα και για όσους το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή -και μάλιστα σε προσιτές τιμές.

Οι τιμές στα αεροπλάνα

Διαφορές που φθάνουν ακόμα και τα 150 ευρώ προέκυψαν από τις αναζητήσεις θέσεων σε πτήσεις προς γνωστούς ελληνικούς προορισμούς για την περίοδο του Πάσχα.

Οι αναζητήσεις έγιναν την Παρασκευή 30 Μαρτίου και αφορούσαν  δρομολόγια με ημέρα αναχώρησης την Παρασκευή 6 Απριλίου με επιστροφή τη Δευτέρα 9 Απριλίου.

Οι αναζητήσεις έγιναν στις πλατφόρμες των ελληνικών διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων airtickets.com και kiwitravel.eu. Οι τιμές που αναφέρονται είναι ενδεικτικές και αφορούν στα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια (τελική τιμή) που ήταν διαθέσιμα την ημέρα της αναζήτησης. Επιλέξαμε τα φθηνότερα εισιτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν μετάβαση και επιστροφή με την ίδια αεροπορική εταιρεία. Η διευκρίνιση γίνεται επειδή ενδέχεται να υπάρχουν και ελαφρά φθηνότερα εισιτήρια, τα οποία, όμως, περιλαμβάνουν μετάβαση και επιστροφή με διαφορετικές εταιρείες.

Οι διαφορές τιμής που προέκυψαν αποδίδονται από παράγοντες του χώρου στην υψηλή ζήτηση για κάποιους προορισμούς, αλλά και στον ανταγωνισμό που διαμορφώνεται μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες γραμμές. Ακούγεται οξύμωρο αλλά ένας από τους ακριβότερους -αν όχι ο ακριβότερος- ελληνικούς προορισμούς, η Μύκονος, έχει το προνόμιο να διαθέτει τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια (92 ευρώ). Ποιος προορισμός βρίσκεται στον αντίποδα; Η Κέρκυρα καθώς το φθηνότερο εισιτήριο που βρέθηκε, κόστιζε 241 ευρώ.

Σχεδόν εξίσου φθηνά εμφανίζονται να είναι τα εισιτήρια στη γραμμή Αθήνα-Θεσ/νίκη (99 ευρώ) ενώ ακολουθούν αυτά για Σαντορίνη (142 ευρώ), Ζάκυνθο (157 ευρώ) και Χανιά  (170 ευρώ). Πάνω από 200 ευρώ κοστίζει το αεροπλάνο για Κεφαλλονιά (200 ευρώ), Ρόδο (202 ευρώ) και Ηράκλειο (213 ευρώ).

Πόσο κοστίζει το πλοίο

Σύμφωνα με το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο travelplanet24 (ανήκει στον όμιλο Tripsta όπως και το airtickets), πρώτοι σε προτίμηση προορισμοί για τους Έλληνες που έκαναν κράτηση εισιτηρίου για πλοίο τις μέρες των εορτών είναι τα Χανιά και ακολουθούν η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Τήνος και η Νάξος.

Τα στοιχεία αφορούν κρατήσεις που έγιναν για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 4-10 Απριλίου.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα κρατήσεων, η μέση τιμή ακτοπλοϊκού εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 38,5 ευρώ και κατά μέσο όρο η αξία της κάθε κράτησης έφθανε τα 209 ευρώ. Ποσό που εκτιμάται πως αντιστοιχεί σε μια τετραμελή οικογένεια.

Από τα ίδια στοιχεία, ωστόσο, προκύπτει πως το Πάσχα ταξιδεύουν κατά κύριο λόγο ενήλικες (85%) ενώ τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 15% των ταξιδιωτών που θα μετακινηθούν με πλοία το φετινό Πάσχα.

Μέσω αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες αυτού του θέματος προέκυψε και ο «χάρτης» των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για το φετινό Πάσχα. Οι προορισμοί  για τους οποίους βρίσκει κανείς τα φθηνότερα εισιτήρια είναι η Αίγινα και η Ζάκυνθος (17,8 ευρώ με επιστροφή) και η Κεφαλλονιά (19,3 ευρώ). Στοιχείο που θα πρέπει να προσμετρηθεί στους λόγους για τους οποίους οι συγκεκριμένοι προορισμοί καταγράφουν υψηλή ζήτηση.

Προσιτός προορισμός είναι και η Άνδρος (38 ευρώ) ενώ το ταξίδι στη Σύρο (54 ευρώ) κοστίζει λιγότερο από το αντίστοιχο στην Ύδρα (56 ευρώ). Περίπου 70 ευρώ με επιστροφή κοστίζει το πλοίο για τα νησιά της Παροναξίας ενώ με 10 ευρώ επιπλέον πηγαίνετε στη Σαντορίνη.

Στα 76 ευρώ διαμορφώνεται το κόστος για τα δρομολόγια από Πειραιά προς Ηράκλειο και Χανιά ενώ το φθηνότερο εισιτήριο για τη Ρόδο φθάνει τα 114 ευρώ.

Οι τιμές στα καταλύματα

Στα Τρίκαλα Κορινθίας, οι πιο οικονομικές επιλογές καταλυμάτων ξεκινούν από τα 270 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις ενώ η διαμονή στις πιο δημοφιλείς μονάδες της περιοχής κοστίζει περί τα 400 ευρώ.

Στη Βυτίνα, τα πιο προσιτά καταλύματα κοστίζουν 210-360 ευρώ για τρία βράδια.

Στη Μονεμβασιά, οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου αντιστοιχούσαν στο 85% των διαθέσιμων δωματίων. Τα απολύτως φθηνότερα δωμάτια ξεκινούν από 210 και 270 ευρώ για τρία βράδια. Στις καλύτερες μονάδες της περιοχής, ωστόσο, τα περισσότερα δωμάτια έχουν εξαφανιστεί και τα ελάχιστα που υπήρχαν ακόμα διαθέσιμα κόστιζαν περί τα 400 ευρώ για τρεις νύχτες.

Στην περιοχή των Καλαβρύτων, οι τιμές για τρία βράδια ξεκινούν από τα 180 ευρώ. Στα πιο δημοφιλή καταλύματα της περιοχής, ωστόσο, το κόστος κινείται στο εύρος 220-450 ευρώ για τρεις νύχτες από τη Μεγάλη Παρασκευή.

Από τα 220 ευρώ ξεκινά το κόστος για τρεις νύχτες στην πόλη της Καλαμάτας,όπου η πληρότητα διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 75% στις παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας. Παραδοσιακά, ωστόσο, η περιοχή γεμίζει μέχρι το βράδυ της Ανάστασης.

Το 75% έφθανε η πληρότητα στα καταλύματα της ευρύτερης περιοχής του Πόρτο Χέλι. Με τις τιμές να ξεκινούν από τα 165 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής για τρεις διανυκτερεύσεις.

Στη Ζάκυνθο άνοιξε για το Πάσχα το 20% των καταλυμάτων του νησιού ενώ οι μονάδες της πρωτεύουσας το νησιού λειτουργούν όλο τον χρόνο. Το νησί προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους ξένους επισκέπτες του καλοκαιριού μετά τα μέσα Απριλίου και έτσι, στις μονάδες που λειτουργούν το Πάσχα η πληρότητα ξεπερνούσε το 80%, με βάση τις κρατήσεις που είχαν γίνει στις παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σε επίπεδα πάνω από 80% κινείται η πληρότητα και στην Κεφαλλονιά. Αρκετά ενοικιαζόμενα του νησιού προσφέρουν δωμάτια για τρεις νύχτες, από Μεγάλη Παρασκευή μέχρι Δευτέρα του Πάσχα, με κόστος έως 100 ευρώ. Σε αρκετά δημοφιλή καταλύματα του  νησιού το κόστος για τρεις νύχτες (από Μ. Παρασκευή) κυμαίνεται από 150-200 ευρώ.

Σε πληρότητα 90% παρέπεμπαν οι κρατήσεις που είχαν γίνει στην πόλη της Κέρκυρας πριν καν μπει η Μεγάλη Βδομάδα. Σε παραλιακά ξενοδοχεία τριών αστέρων του νησιού το κόστος για τρία βράδια κυμαίνεται από 200-350 ευρώ ενώ σε μονάδες υψηλών κατηγοριών της πόλης το κόστος ανεβαίνει πάνω από τα 400 ευρώ.

Κοντεύουν να γεμίσουν τα Ζαγοροχώρια, όπου η πληρότητα ξεπερνούσε το 85% πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Υπάρχουν, ωστόσο, δωμάτια με κόστος 160-180 ευρώ (τρεις νύχτες) σε χωριά όπως η Βίτσα ή το Τσεπέλοβο. Σε πολυτελείς μονάδες, τα δωμάτια κοστίζουν περί τα 500 ευρώ για αντίστοιχης διάρκειας παραμονή. Όσοι είχαν κατά νου να χρησιμοποιήσουν τα Ιωάννινα ως ορμητήριο για αποδράσεις στο Ζαγόρι και την ευρύτερη περιοχή, καλό θα είναι να γνωρίζουν πως η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης άγγιζε το 90% πριν μπει η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τιμές στα δωμάτια που υπάρχουν ακόμα ξεκινούν από 135 ευρώ (τρία βράδια), ανεβαίνουν στα 215 ευρώ σε μπουτίκ μονάδες, ενώ στα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης φθάνουν τα 450-800 ευρώ.

Ελάχιστα είναι τα καταλύματα που διαθέτουν δωμάτια στην Αράχοβα.  Το κόστος για τρεις νύχτες ξεκινά από τα 250 ευρώ και σκαρφαλώνει ως τα όρια των 1.000 ευρώ…

Αρκετά διαθέσιμα δωμάτια στο Πήλιο, το οποίο, συνήθως, φθάνει σε υψηλές πληρότητες από τις κρατήσεις που γίνονται ακόμα και μετά τη Μ. Τρίτη. Η πλειοψηφία των δωματίων στο εύρος 50-100 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Στο Νυμφαίο (Φλώρινα) ελεύθερα δωμάτια κοστίζουν 120-180 ευρώ για τρία βράδια

Στη Χαλκιδική, η πληρότητα των ξενοδοχείων που άνοιξαν για το Πάσχα ξεπερνά το 75%. Μπορεί να βρει κανείς δωμάτια με κόστος κάτω και από 120 ευρώ για τρία βράδια, ενώ σε πολυτελή μονάδα στην Ουρανούπολη η τιμή σκαρφαλώνει μέχρι τα 1.320 ευρώ για διαμονή από τη Μεγ. Παρασκευή και αναχώρηση τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τη Θεσ/νίκη ως βάση για εξορμήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, συνδυάζοντας περιηγήσεις με γαστρονομία και night life, υπάρχουν δωμάτια στην πόλη που κοστίζουν γύρω στα 100 ευρώ για τρία βράδια. Για να έχει κανείς ένα μέτρο σύγκρισης, τα δωμάτια σε «μπουτίκ» ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας κοστίζουν περίπου 350 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις από Μεγ. Παρασκευή.

Στα Χανιά καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση. Δεδομένου, όμως, πως τις μέρες του Πάσχα θα λειτουργεί μόλις το 20% του ξενοδοχειακού δυναμικού της περιοχής, τα δωμάτια είναι δυσεύρετα.  Υπάρχουν, ωστόσο, διαμερίσματα με τιμές 120 ευρώ για τρία βράδια. Στα ξενοδοχεία της πόλης τα ελεύθερα δωμάτια είναι ελάχιστα και κοστίζουν περίπου 300 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο τριών αστέρων. Στις μονάδες υψηλών κατηγοριών των Χανίων τα δωμάτια έχουν εξαφανιστεί και βρίσκει κανείς σχεδόν αποκλειστικά κάποιες σουίτες με κόστος από 600 ευρώ έως και 1.50 ευρώ για τρεις νύχτες.

Στη Ρόδο, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση καταλυμάτων ανά τετ. χλμ. σε όλη τη χώρα είναι αδύνατο να μη βρει κανείς δωμάτιο και, μάλιστα, σε καλή σχέση τιμής/ποιότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε γνωστά πεντάστερα ξενοδοχεία του νησιού, «πάνω στο κύμα», τρεις διανυκτερεύσεις από Μεγ. Παρασκευή κοστίζουν από 240 ευρώ έως 350 ευρώ. Στην πόλη της Ρόδου τα δωμάτια στα  ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών έχουν εξαφανιστεί ή κοστίζουν πάνω από 400 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις.

Η Μύκονος εμφανίζεται να καταγράφει πληρότητα της τάξης του 75%. Είναι περιττό, ωστόσο, να αναφέρει κανείς πως τα δωμάτια στις ακριβότερες μονάδες του νησιού έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν, όμως, ελεύθερα δωμάτια και σε χαμηλές τιμές, αν αυτό είναι η απόλυτη προτεραιότητα κάποιου. Σε δημοφιλείς μονάδες, πάντως, τρεις νύχτες κοστίζουν πάνω από 500 ευρώ.

Αντίστοιχη με τη Μύκονο είναι η εικόνα στη Σαντορίνη. Αν αποφασίσει να πάει κανείς στο νησί μπορεί να βρει δωμάτιο ακόμα και κάτω από 100 ευρώ για τρεις νύχτες. Στα καταλύματα της Οίας, ωστόσο, οι τιμές των δωματίων φεύγουν πάνω από τα 600 ευρώ για τρεις νύχτες. Η μαγεία πληρώνεται παντού ακριβά…

Στην Πάρο, υπάρχουν δωμάτια με κόστος κάτω από 100 ευρώ για τρεις νύχτες αλλά και καλά καταλύματα σε τιμή γύρω στα 150 ευρώ. Σε δημοφιλείς μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων, οι τιμές ανεβαίνουν στα επίπεδα των 300-500 ευρώ για τρία βράδια.

Στη Νάξο, η πληρότητα ξεπερνά το 70%. Το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινά κάτω από τα 100 ευρώ και ανεβαίνει στα 150-200 ευρώ σε μονάδες τριών αστέρων ή και boutique καταλύματα.

Οι αποδράσεις σε νησιά του Αργοσαρωνικού είναι ελκυστικές όσο και «δύσκολες» για όσους το αποφασίσουν τελευταία στιγμή. Η Ύδρα είναι πρακτικά γεμάτη και θα «ψωνίσετε» ό,τι απέμεινε, που κοστίζει… 400-500 ευρώ για τρία βράδια.

Σε επίπεδα πάνω από 70% κινείται η πληρότητα στην Αίγινα. Για όσους ελπίζουν σ’ ένα συναπάντημα με τον Αλέξη το Πάσχα, οι τιμές ξεκινούν από τα επίπεδα των 100 ευρώ για τρία βράδια, ενώ σε πολυτελή καταλύματα ανεβαίνουν πάνω από τα 200 ευρώ ή και 600 ευρώ (σουίτα).

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

www.euro2day.gr