Η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές του Ιουνίου θα δείξει αν μπορεί να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για «διπλές» Τιμές Ζώνης και αν θα άρουν, τελικά, τις επιφυλάξεις τους οι δανειστές για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών.
Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των Τιμών Ζώνης π.χ. από 1.500 ευρώ να πάει στις 2.000 ευρώ. Στις αλλεπάλληλες επαφές σε τεχνικό επίπεδο, που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία για τη μεθοδολογία και συγκεκριμένα για το πώς ακριβώς μπορούν να διορθωθούν οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισηγήσεων των εκτιμητών και σε σχέση με τις ισχύουσες Τιμές Ζώνης.
Στο δεύτερο βήμα, που είναι και το πιο σύνθετο, θα επιχειρηθεί το «σπάσιμο» της νέας Τιμής Ζώνης στις περιοχές που οι αυξήσεις προτείνεται να είναι μεγάλες, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει πιο ομαλά. Το μέγεθος αυτής της αύξησης (π.χ. αν θα είναι 20% ή 30% ή 40%), που θα ενεργοποιεί το «σπάσιμο» δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και θα κριθεί κατά τη δοκιμαστική εκκαθάριση λίγο πριν από τις 14 Ιουνίου. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις που οι νέες Τιμές Ζώνης θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις ισχύουσες, αυτή η μείωση θα γίνει εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
Αυτό που κάνει τη διαφορά, το κρίσιμο σημείο, είναι ότι αυτές οι «σπασμένες» αυξημένες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν ΜΟΝΟ για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αντιθέτως για όλους τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων θα ισχύσουν αυτούσιες οι νέες Τιμές Ζώνης, συμπαρασύροντας έτσι το φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, διάφορα άλλα Τέλη που υπολογίζονται επί των Τιμών Ζώνης.
Το πιο δύσκολο σημείο κατά τη δοκιμαστική εκκαθάριση, που πρέπει οπωσδήποτε να βγάζει βεβαίωση ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον 3,2 δις ευρώ, είναι ο Συμπληρωματικός Φόρος, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους ιδιοκτήτες έχουν σύνολο ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ και αποφέρει περίπου 630 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι αυξομειώσεις στις Τιμές Ζώνης θα φέρουν ανατροπές στον αριθμό των ιδιοκτητών, που πιάνονται στην «τσιμπίδα» του Συμπληρωματικού Φόρου, ουδείς μπορεί να προδικάσει αυτήν τη στιγμή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εκκαθάρισης.
Ο προφανής στόχος του σχεδιασμού είναι να αποφευχθούν τα «αλμυρά» εκκαθαριστικά λίγο πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο (και ίσως πριν από τις εκλογές). Ωστόσο, πέρα από τα ενδεχόμενα νομικά ζητήματα, που μπορεί να εγείρουν οι «διπλές» Τιμές Ζώνης, παράγοντες της κτηματαγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου νέων στρεβλώσεων, με δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά θα πρέπει να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, από την οποία οι Τιμές Ζώνης θα προκύπτουν σχεδόν αυτόματα, χωρίς τη δυνατότητα τέτοιων ριζικών διοικητικών παρεμβάσεων.
Πηγή: iefimerida.gr