Τι λένε κορυφαίοι Ελληνες λοιμωξιολόγοι για την πορεία της πανδημίας, τα εμβόλια και την στάση του πληθυσμού στον εμβολιασμό
Στην ίδια ημερίδα, που οργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστήμιου Πατρών, μίλησε και ο καθηγητής του Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σχετικά με την επίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία, επισημαίνοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση».
Εκτός από τον Ν. Σύψα, τόσο ο Χ. Γώγος όσο και οι άλλοι επιστήμονες που μίλησαν, αναφέρθηκαν στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
Αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού, η επιδημία αποχαιρετά την Ελλάδα
Ειδικότερα, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%». «Εάν γίνει αυτό», συνέχισε, «τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση». «Στόχος μας», όπως είπε ο καθηγητής, «είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορονοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».
Όσον αφορά στον αν τα εμβόλια είναι ασφαλή, η απάντηση είπε ο καθηγητής «έρχεται μέσα από τα δεδομένα των κλινικών μελετών» και εξήγησε: «Έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».
Απαντώντας σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο καθηγητής είπε: «Υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια». Όμως, όπως επισήμανε, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορονοϊό». «Επομένως», συνέχισε, «νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων».
Μιλώντας στη συνέχεια για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, είπε ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον».
Γώγος: «Έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής ς αναφέρθηκε στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, λέγοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις» και προσέθεσε: «Όμως, δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί “επείγουσα χρήση” στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».
Σχετικά με τα εμβόλια, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες» και πρόσθεσε: «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».
Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης: «Μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό»
Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, ο οποίος τόνισε ότι «το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία».
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης διότι, όπως είπε, «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».
Επίσης, είπε ότι «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».
Ακόμη, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, λέγοντας ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς» και συμπλήρωσε: «Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία».
Μ. Μαραγκός: Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ
Στην ημερίδα μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος, όπως επισήμανε, «μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ» και συμπλήρωσε: «Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα. Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια. Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας».
newmoney.gr