Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Τα δικτυοκήπια είναι η λύση στην Τριφυλία

Μία δεκαετία συμπληρώνει η λειτουργία των δικτυοκηπίων στην περιοχή της Τριφυλίας, και τώρα πλέον οι τάσεις που υπάρχουν για τη χρήση

τους είναι αυξητικές, αφού όλοι κατανοούν την αξία της λειτουργίας τους. Από τη στιγμή, μάλιστα, που μετά από αρκετά χρόνια πέρασε σαν επιδοτούμενη δράση στο ΠΑΑ 2007-2013, είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς.

Από τους βασικούς παράγοντες της ανάπτυξης των δικτυοκηπίων ήταν και η στάση που κράτησε η ΔΑΟΚ Τριφυλίας και ειδικότερα ο προϊστάμενος, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που στήριξε το πρόγραμμα εγκατάστασης, παρέχοντας τεχνογνωσία για το καλύτερο αποτέλεσμα. Τι ήταν, όμως, αυτό που οδήγησε τους παραγωγούς στη χρήση των δικτυοκηπίων στην περιοχή της Τριφυλίας;

Δικτυοκήπια

«Η έλλειψη κηπευτικών και κυρίως ντομάτας το καλοκαίρι, οδήγησε στην χρήση δικτυοκηπίων, αφού έτσι ξεπερνιούνται τα προβλήματα που παρουσιάζονται την περίοδο εκείνη», μας λέει ο κ. Παρασκευόπουλος. «Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με τις υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν μέσα στα θερμοκήπια το καλοκαίρι, την αδυναμία ελέγχου της θερμοκρασίας και της υγρασίας, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργούνται την Tuta Absoluta». Όλα αυτά δημιουργούν αύξηση του κόστους, ελαχιστοποίηση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας, με τις όποιες συνέπειες στη διάθεση του προϊόντος. Από τη χρήση δικτυοκηπίων έχουμε τρία ευεργετήματα, μας εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος: «Πρώτον, έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε και να ελέγξουμε την Τούτα, δεύτερον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις υπόλοιπες ασθένεις και τρίτον αυξάνεται η παραγωγή ποσοτικά και αναβαθμίζεται ποιοτικά». Η περιοχή της Τριφυλίας, μαζί με την αντίστοιχη της Ιεράπετρας, είναι αυτές που έχουν διαρκή αυξητική τάση και δυναμική.

Ανάπτυξη

Όπως μας είπε αγρότες και επιχειρηματίες της περιοχής, η επιλογή του δικτυοκηπίου ξεκίνησε μετά από ένα ταξίδι στο Ισραήλ, όπου είναι σύνηθες φαινόμενο τα δικτυοκήπια. «Ξεκινήσαμε πειραματικά με 12 στρέμματα και τώρα ετοιμαζόμαστε την επόμενη χρονιά να πάμε στα 50 στρέμματα», μας ανέφεραν. Τα Ισραηλινά δικτυοκήπια δεν ταίριαζαν στις καιρικές συνθήκες της Τριφυλίας. Χρειάστηκε αλλαγή στο σχέδιο και πλέον η κατασκευή μπορεί και προστατεύει και από χαλαζοπτώσεις κ.ά.

http://www.ypaithros.gr/