Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τελευταία ευκαιρία για κούρεμα επιχειρηματικών δανείων

Μέχρι την Δευτέρα θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ όσες επιχειρήσεις και Ελεύθεροι Επαγγελματίες επιθυμούν κούρεμα οφειλής και ρύθμιση του δανείου τους. Δεν θα δοθεί παράταση.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις επιχειρήσεις και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες που θέλουν να διεκδικήσουν κούρεμα οφειλής και ρύθμιση του δανείου τους μέσω του Προγράμματος Γέφυρα ΙΙ καθώς η σχετική πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και την Δευτέρα 31 Μαΐου.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση γι αυτό οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιες Διευθύνσεις των τραπεζών έχουν δώσει εντολή στο δίκτυο να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες – πελάτες τους για τις δυνατότητες ένταξης στο «Γέφυρα 2» έτσι ώστε να μη χαθεί η πραγματική ευκαιρία που δίνεται για βαθιές ανάσες ρευστότητες σε όλους επλήγησαν από τον covid 19.

Αντίστοιχη επικοινωνιακή στρατηγική ακολουθούν με τους πελάτες τους και τα φοροτεχνικά – λογιστικά γραφεία σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν ώστε εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πρόσφατα για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, ένα νέο πακέτο ευνοϊκών μέτρων στο πλαίσιο του Προγράμματος Γέφυρα ΙΙ που περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών, μείωση επιτοκίου, διατήρηση προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής.

Τραπεζικές πηγές συμφωνούν ότι η εν λόγω συμφωνία παρέχει μια επιπλέον ευκαιρία στους οφειλέτες να επιβιώσουν με την απαλλαγή τους από βάρη του παρελθόντος και κυρίως του κορωνοϊού και προσθέτουν ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πολλές από αυτές τις εταιρείες και τους αυτοαπασχολούμενους δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσουν εγκαίρως τα δάνειά τους με αποτέλεσμα να προκύψει μια νέα γενιά οφειλετών που με τη σειρά της θα δημιουργούσε μια νέα γενιά ανέργων και φυσικά κόκκινων δανείων.

Από την πλευρά τους υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 ήταν πιο αναγκαίο από ποτέ καθώς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες χρειάζονταν λόγω της πανδημίας άμεσα ουσιαστική χρηματοδοτική ενίσχυση για να επιβιώσουν της κρίσης.

Χαμηλή ωστόσο η συμμετοχή

Την ίδια στιγμή όμως χαμηλή κρίνεται η συμμετοχή στο Πρόγραμμα καθώς ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ανέρχονταν χθες σε περίπου 37.000 επιχειρήσεις όταν θεωρητικά οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι ανέρχονται σε 100.000 από τους οποίους οι 70.000 είναι Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την μικρή συμμετοχή σε δύο κυρίως λόγους: ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι ενδιαφερόμενοι – κυρίως οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες έχουν κάνει χρήση του Γέφυρα Ι που αφορά στην επιδότηση δόσης δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το Γέφυρα ΙΙ και ο δεύτερος ότι λόγω της μεγάλης φοροδιαφυγής πολλές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να εμφανίσουν πτώση τζίρου στα επίπεδα του 20%.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή διατάξεις για το κούρεμα τραπεζικού δανεισμού και θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση στο «Γέφυρα 2».

Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης

Ενεργά νομικά πρόσωπα, τα οποία συνιστούν μικρή, πολύ μικρή ή μεσαία επιχείρηση, εξαιρούμενων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Φυσικά πρόσωπα που είναι ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες ή εταίροι προσωπικών (π.χ. ΟΕ ή ΕΕ) ή κεφαλαιουχικών εταιρειών (π.χ. ΙΚΕ, ΕΠΕ).

Θα πρέπει να διαθέτουν οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και να έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και για το λόγο αυτό να έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19.

Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜΜΕ») αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις Κατηγορίες Οφειλών

Υπάρχουν 3 κατηγορίες επιχειρηματικών ή επαγγελματικών οφειλών, όπως ήταν χαρακτηρισμένες κατά την 31.12.2020:

Εξυπηρετούμενες οφειλές ή με καθυστέρηση έως 90 ημέρες

Μη εξυπηρετούμενες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών

Μη εξυπηρετούμενες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, οι συμβάσεις των οποίων έχουν ήδη καταγγελθεί.

ΠΗΓΗ