Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές το σχέδιο για την πάγια ρύθμιση και την παράταση στις 120 δόσεις. Η προεργασία ήδη έχει γίνει και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει ήδη καταλήξει η κυβέρνηση στο σχέδιο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων, θα διπλασιαστούν οι δόσεις από 12 σε 24, αλλά δεν αφορά του πάντες.
Η πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 15 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Παράλληλα, προς παράταση για ένα μήνα, έως το τέλος Οκτωβρίου, οδεύει η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία εκπνέει κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές παρά τις αρχικές τους αντιρρήσεις πείστηκαν ότι οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση είναι προς όφελος της οικονομίας και τελικά δεν θα τεθούν σοβαρά εμπόδια στις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία.
Τελικά τα κριτήρια για την πάγια ρύθμιση θα είναι εισοδηματικά και όχι περιουσιακά. Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να κλειδώσουν εντός της εβδομάδας ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πάγιας ρύθμισης η οποία θα δώσει ανάσα στους φορολογούμενους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους φόρους θα κινούνται στη λογική της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης το οποίο όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι «μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο και παράλληλα θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις» θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Διπλάσιο αριθμό δόσεων: Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως φόρο κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 10.000 ευρώ εάν ακολουθήσει σήμερα την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 875 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις η μηνιαία δόση θα περιοριστεί στα 437 ευρώ τον μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει σημαντικά.
- Ελάχιστη μηνιαία δόση: Καθορίζεται ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
- Εισοδηματικά κριτήρια: Για οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα του οφειλέτη και όχι με το ύψος της περιουσίας. Έτσι, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4%-10%. Δηλαδή οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ θα πληρώνουν το μήνα περίπου 50-100 ευρώ. Σήμερα, τις 12 δόσεις μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε είτε για ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε ακόμη και για βεβαιωμένες. Συμπληρώνει απλώς ένα ποσό «διαθέσιμου εισοδήματος» και ένα άλλο για προσδοκώμενες εισπράξεις στο μέλλον και εξασφαλίζει τον αριθμό των δόσεων που θέλει ανεξαρτήτως εισοδήματος, περιουσιακής κατάστασης κ.λπ.
- «Δεύτερη ευκαιρία». Οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους με την νέα πάγια ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων. Σε περίπτωση που χάσουν τη ρύθμιση δυο είναι τα σενάρια που εξετάζονται: είτε να μην έχουν δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή να μην μπορούν να υπαχθούν ξανά στη ρύθμιση είτε να τους δίνεται δεύτερη ευκαιρία αλλά να επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο προσαυξήσεων. Σήμερα, οι οφειλέτες που χάνουν την πάγια ρύθμιση έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν εκ νέου στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων με τους ίδιους όρους.
- Επιτόκιο: Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.
- Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών: Παράλληλα με την νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να «τρέξουν» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2019. Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους δυο οφειλέτες ή 2.036.005 έχουν χρέη έως 500 ευρώ. Με χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ εμφανίζονται 8.080 φορολογούμενοι ενώ οφειλές από 501 έως 10.000 ευρώ έχουν 1.421.814 ΑΦΜ. Οι οφειλέτες ποσών από 10.001 έως 100.000 ευρώ ανέρχονται σε 249.208 ενώ έως 1.000.000 ευρώ χρωστάνε 35.088 ΑΦΜ.
newsit.gr