Για τους κανόνες του ανοίγματος της αγοράς και για το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των υπόλοιπων δραστηριοτήτων μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Στον τρόπο που θα επαναλειτουργήσει η αγορά από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, κάνοντας έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού για να μην οδηγηθούν τα καταστήματα και πάλι σε κλείσιμο.
Όπως είπε ο υπουργός, ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών για τα SMS δεν αφορά στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού, αλλά ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο.
«Όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο. Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους» προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά να ξέρουν και οι πελάτες, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος συνέχισε: «εμείς δε φοβόμαστε για διασπορά του ιού εντός των καταστημάτων. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα τηρήσουν τα μέτρα. Η ανησυχία μας είναι να μη υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Για αυτό τον λόγο διευρύναμε και το ωράριο και βάλαμε και την Κυριακή, για να διαμοιράσουμε τον κόσμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό εύρος». Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση δε θα περιμένει τους ειδικούς να πει αν αυξήθηκαν τα κρούσματα. «Αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε. Θα παρεμβαίνουμε προληπτικά», όπως δήλωσε.
Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι τη άλλη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ είπε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.
«Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. ‘Αρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή».
Επίσης, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών, ωστόσο τα γυμναστήρια είναι δύσκολο να ανοίξουν.
Προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα καταστήματα
Τέλος, ο υπουργός, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα καταστήματα, κατά σύσταση των ειδικών, για μεγαλύτερη ασφάλεια. «Θα κρατήσω δύο αιτήματα των ειδικών και θα ζητήσω από τους εμπορικούς συλλόγους να τηρηθούν. Το ένα είναι όσα καταστήματα μπορούν να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα απολύμανσης του αέρα και το δεύτερο αν μπορούν οι επιχειρήσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες λειτουργίας, να κάνουν στο προσωπικό τους rapid test».
Σταμπουλίδης: Δεν θα ανοίξουν κομμωτήρια και υπηρεσίες στις κόκκινες περιοχές
Κλειστά θα παραμείνουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και περιποίησης μανικιούρ-πεντικιούρ στις «κόκκινες» περιοχές, διευκρίνησε μιλώντας το Σάββατο (16/1) στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
«Στις κόκκινες περιοχές αναστέλλονται όλες οι υπηρεσίες, με εξαίρεση τα καταστήματα του λιανεμπορίου που θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away και τα ΚΤΕΟ» είπε.
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, επισήμανε ότι η αναλογία για τα καταστήματα είναι ένας πολίτης ανά 25 τμ, με εξαίρεση τις υπηρεσίες, ενώ υπογράμμισε ότι όσες επιχειρήσεις επιθυμούν μπορούν να κρατήσουν μέρος του προσωπικού τους σε αναστολή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να στείλει περισσότερα μηνύματα πέραν του ενός μετά τη λήξη του δίωρου χρονικού περιορισμού προκειμένου να συνεχίσει τα ψώνια του, ο κ. Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε ότι «το ζητούμενο δεν είναι πως θα παρακάμψουμε το σύστημα. Πήραμε μια απόφαση έχοντας απόλυτη συναίσθηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τα δημόσια έσοδα. Αυτή την ευκαιρία που παίρνουμε με την πρωτοβουλία να επανεκκινήσουμε την οικονομία, δεν πρέπει να τη χάσουμε».