Σάββατο
25
Ιανουάριος
TOP

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις 120 δόσεις

Διορθώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μέρος των φορολογικών παρεμβάσεων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως τους μικροοφειλέτες προκειμένου να έχουν περισσότερες δόσεις, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς οι παρεμβάσεις θα ευνοήσουν περίπου 2εκατ φορολογούμενους με χρέη έως και 3.000 καθώς θα τους δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις αλλαγές  η  ελάχιστη μηνιαία δόση θα μειωθεί στα 20 ευρώ, από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα, γεγονός που θα επιτρέψει σε οφειλέτες που χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ να μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τη νέα ελάχιστη δόση σε 120 μηνιαίες δόσεις. Αντίστοιχα, όσοι έχουν οφειλές μικρότερες των 2.400 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 10 έως 120 δόσεις, των 20 ευρώ η καθεμία.

Μετά τις παρεμβάσεις στη ρύθμιση ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για εκατομμύρια μικροοφειλέτες θα αυξηθεί καθώς το ελάχιστο ποσό της δόσης θα μειωθεί από τα 20 ευρώ στα 30 ευρώ. Η αλλαγή αυτή για ένα φορολογούμενο με οφειλή στην εφορία 2.000 ευρώ σημαίνει ότι θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ, ενώ πριν τις αλλαγές η ίδια οφειλή ρυθμίζεται με  67 μηνιαίες δόσεις  των 30 ευρώ η καθεμία.

Επίσης το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

– Μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% που ισχύει σήμερα. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στην πρόβλεψη της ρύθμισης να μην επιβαρύνονται με επιτόκιο βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

– Κίνητρα σε όσους συνεχίζουν να εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση τους. Ένα από τα σενάρια είναι να παγώνει ένα μέρος της οφειλής και εφόσον ο φορολογούμενος καταφέρει να αποπληρώσει χωρίς πρόβλημα το ένα μέρος της ρύθμισης, τότε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής.

– Ρύθμιση των οφειλών χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους μικροοφειλέτες.

– Περαιτέρω διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα.

Το επόμενο διάστημα από τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς θα φανεί εάν τελικά η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει τις αλλαγές που σχεδιάζει. Οι δανειστές έχουν εκφράσει ενστάσεις, καθώς εκτιμούν ότι η ρύθμιση προκαλεί στον φετινό προϋπολογισμό δημοσιονομικό κενό από 600 εκατ. ευρώ έως και 1,1 δισ. ευρώ.

https://www.huffingtonpost.gr