Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος από κορωνοϊό και πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού στις ΗΠΑ

Ημέρα… δεύτερη χωρίς τα περιοριστικά μέτρα στο “κεφάλι” μας και ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας για την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Τσιόδρας, ενημέρωσε για το πώς κινείται ο “αόρατος εχθρός” στην χώρα μας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που θα δείξει και πώς θα κινηθούμε στο μέλλον. Σήμερα, Τρίτη 05.05.2020, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 10 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2.642 συνολικά.

Το σημαντικότερο όμως; Ότι δεν υπάρχει κανένας νέος καταγεγραμμένος θάνατος, με αποτέλεσμα η λίστα των νεκρών να αριθμεί ακόμη 146 άτομα, εκ των οποίων οι 39 γυναίκες. Τα θύματα είχαν μέση ηλικία τα 75 έτη και το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Από αυτά, το 55,4% αφορά σε άνδρες, τα 598 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.317 με ήδη γνωστό κρούσμα. 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. Τέλος, 81 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα…. ευχάριστα από τις ΗΠΑ για τους εμβολιασμούς

“Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Νομίζω πρέπει να είμαστε με επαγρύπνηση στην αλήθεια του ιού και όχι σε ψέματα, που μας στεναχωρούν λίγο στην αρχή, σαν ένα τσίμπημα εμβολίων, αλλά γεννούμε αντισώματα και δεν μας αγγίζουν. Δεν κοιτάμε τα fake news, δεν προσηλωνόμαστε στα social media σε ό τι αφορά τον ιό, προσηλωνόμαστε στην επιστήμη. Κι αυτό δε θα μας αποσπά ποτέ από τον αληθινό στόχο μας, αυτό στον οποίο όλοι συμμετέχουμε. Αναζητούμε την αλήθεια η οποία θα μας ελευθερώσει από τον ιό”, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. Επιπρόσθετα, μίλησε για την πληροφορία και τις αναφορές ότι οι καπνιστές έχουν αντισώματα στον κορονοϊό.

Η Επιτροπή και η υγιεινή των χεριών

Και συνέχισε: “Εμείς εδώ τους τελευταίους μήνες υιοθετούμε τις εισηγήσεις μιας Επιτροπής 26 ατόμων. Η ζωή συνεχίζεται και κάποια στιγμή όλοι μας θα θυμόμαστε τον αιματηρό αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί. Σήμερα όπως κάθε χρόνο, στις 5 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Υγιεινής των χεριών. Η οποία τονίζει το μήνυμα των καθαρών χεριών και ειδικά τώρα στην περίπτωση του κορονοϊού. Το κύριο μήνυμα αναφέρεται στις Υγειονομικές Μονάδες και αναγνωρίζει στην συμβολή των υγειονομικών που φροντίζουν τις ζωές μας.

Αν υιοθετήσουμε την υγιεινή των χεριών στην καθημερινότητά μας, αν μεταδώσουμε το μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς μας, στους φίλους μας, σε κάθε μέρος που βρισκόμαστε, τότε όλοι θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια να προστατευτεί η κοινωνία από την εξάπλωση του ιού. Να θυμόμαστε όμως ότι το να πλένει κανείς τα χέρια του, είναι αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται την κατάλληλη στιγμή, με την σωστή μέθοδο και την σωστή τεχνική. Εδώ μας βοηθούν τα μέσα κοινωνικ΄ςη δικτύωσης”.

Ο Τσιόδρας και η συγκινητική αναφορά για τους νεκρούς

“Πρέπει να πω ότι με έχει κουράσει η φιλολογία των θανάτων. Η ανάγκη να μιλάμε γι’ αυτούς σαν μέρος της καθημερινής αναφοράς. Πιστέψτε με δεν είναι κίνητρο για φόβο, ούτε για να προκαλέσει πανικό. Είναι κατά τη γνώμη μου ότι αποδίδουμε τιμή στους αγαπημένους μας, που έφυγαν από κοντά μας. Να θυμόμαστε το τίμημα που πληρώσαμε και πληρώνουμε σαν κοινωνία για τον νέο ιό.

Είναι άλλοι καιροί, είναι μοναδικές στιγμές. Διανύουμε ταυτόχρονα δυο δύσκολες και ταυτόχρονες κρίσεις. Από τη μία, έχουμε τον ιό να παρουσιάζεται ως συνεπιβάτης στην καθημερινότητά μας. Κάποτε σιωπηλός. Και θέλουμε να μην τον αφήσουμε να αγγίξει τους αγαπημένους μας. Όσο πιο γρήγορα να τον εξαφανίσουμε από κοντά μας. Και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Να μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες. Είναι αρκετές οι απώλειες που έχουμε. Λυπόμαστε, θρηνούμε γι’ αυτές. Έστω  και μια παραπάνω σοβαρή περίπτωση της νόσου να αποφύγουμε θα είναι επιτυχία.

Κανείς μας δεν είναι αλώβητος. Ακόμη κι αν δεν λαβωθήκαμε σωματικά, μας αφήνει αυτή η ιστορία μπλεγμένους. Σε μια συνεχή πνευματική περιπέτεια. Με ανασφάλειες, με αγωνία για την αλήθεια. Με καχυποψία για τους γύρω μας. Για όλους κάποια στιγμή. Με στρες, με θλίψη, μας βγάζει έναν εαυτό που δεν μας αξίζει. Έχουμε ένα πεδίο εσωτερικής και μυστικής μάχης. Ίσως είναι πιο σημαντική από την μάχη με τον ιό. Θα βγούμε άραγε νικητές; Θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και να συνομιλήσουμε στα ίσια με τον εσωτερικό άνθρωπο; Θα παλέψουμε αν είναι αναγκαίο μ’ αυτόν; Να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουμε; Να χαμογελάσουμε και να παραμείνουμε αισιόδοξοι;

Από την άλλη μεριά έχουμε μια απίστευτη οικονομική κρίση. Ένα μήνα μετά το άνοιγμα της ζωής στο Γουχάν, οι άνθρωποι αποφεύγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Μια κρίση που διαπερνά τα σύνορα, εγείρει τριβές. Αναδύει θεωρείς συνωμοσίας και οι τριβές συνεχίζονται και τις βλέπουμε μεταξύ παγκοσμίων οικονομικών συστημάτων και να ακολουθούνται από ψυχροπολεμικές δηλώσεις. Αντί ο κόσμος να ενώνεται, γίνεται πιο ανταγωνιστικός.

www.newsit.gr

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.