Τετάρτη
20
Νοέμβριος
TOP

Όλα ανοικτά για το έργο Πάτρα – Πύργος

Ακόμα και να προχωρήσουν ως έχουν οι εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, χωρίς την ακύρωση του έργου, εξετάζουν πλέον στο υπουργείο Υποδομών, καθώς αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός της προηγούμενης ηγεσίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί, χωρίς να υπάρξουν νέες πολυετείς καθυστερήσεις. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αυτό θα είναι, εκτός απροόπτου, και το «μήνυμα» που θα εισπράξει στις συναντήσεις που θα έχει με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο νέος υπουργός Υποδομών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, καθώς, όπως υπενθυμίζεται, η Ε.Ε. χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια έως ότου εγκρίνει τη χρηματοδότηση του υφιστάμενου διαγωνισμού κατά το ποσό των 293 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Ακόμα μεγαλύτερος χρόνος (2,5 έτη) απαιτήθηκε και για την έγκριση της χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου για το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 (Λαμία – Ξυνιάδα), με βάση τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Οπως λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς, η επιθυμία του υπουργείου να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό του οδικού άξονα ως ενιαίο έργο, ή έστω η ένταξή του στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, με την περαιτέρω επέκτασή του μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, θα απαιτήσουν ακόμα και χρόνια έως ότου λάβουν το πράσινο φως από την Ε.Ε., εφόσον μάλιστα αυτό ληφθεί, καθώς δεν αποκλείεται τελικά η απάντηση να είναι αρνητική. Στα παραπάνω δεν συνυπολογίζεται το κόστος των αποζημιώσεων που θα πρέπει να δοθούν στους υφιστάμενους αναδόχους, αλλά και οι αξιώσεις που θα εγείρουν αυτοί μέσω των αιθουσών των δικαστηρίων.

Ηδη, οι πρώτες «προειδοποιητικές» βολές έχουν δοθεί, καθώς εντός της εβδομάδας η διοίκηση της ιταλικής GD Infrastrutture, η οποία είναι ανάδοχος σε δύο από τις οκτώ εργολαβίες, κατέθεσε εξώδικο όπου καλεί το υπουργείο να ανακαλέσει την «αντισυμβατική και παράνομη αναστολή χορήγησης ή/και πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων προκαταβολών». Η εταιρεία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την άρνηση των υπηρεσιών του υπουργείου να χορηγήσουν τις προβλεπόμενες προκαταβολές, παρότι έχουν περάσει πέντε μήνες από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και χωρίς εν τω μεταξύ να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση απέναντι στην εταιρεία για τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Οπως σημειώνεται στο εξώδικο της GD Infrastrutture, «σε περίπτωση που το υπουργείο, στο μέλλον προσπαθήσει να μεταθέσει τις όποιες ευθύνες (για τις καθυστερήσεις) προς τους αναδόχους, παρουσιάζοντας ότι για τον λόγο αυτό είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος η ακύρωση των συμβάσεων κατασκευής έργου, θα μας εξαναγκάσει να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Στελέχη του κλάδου σημειώνουν ότι αυτήν τη στιγμή, οι μόνες εργολαβίες που είναι «ορφανές» είναι οι δύο που είχαν αναλάβει οι οριστικά έκπτωτες πλέον εταιρείες συμφερόντων Καλογρίτσα. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει θα μπορούσαν ήδη να έχουν αναδειχθεί οι νέοι ανάδοχοι, μέσω της λίστας των επόμενων μειοδοτών, ή μέσω πρόσκλησης του υπουργείου προς τους υπόλοιπους αναδόχους του έργου. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η εν λόγω εμπλοκή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον κ. Καραμανλή ως διαπραγματευτικό ατού, προκειμένου να ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, π.χ. μια διετή παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων, χωρίς να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό θα επιλυόταν η βασική ανησυχία του υπουργείου και ταυτόχρονα θα επέτρεπε την καλύτερη παρακολούθηση του έργου.

πηγή: www.kathimerini.gr