Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρέχουν νομικές υπηρεσίες 4 δικηγόροι. Έχουν υπογράψει συμβάσεις πάγιας αντιμισθίας, με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας.
Από το 2012 έχουμε επανειλημμένα θέσει ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή για την πρόσληψη τουλάχιστον δύο νομικών συμβούλων με πάγια αντιμισθία για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και για την έδρα της Περιφέρειας.
Η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν υλοποίησε ένα τέτοιο μέτρο, αλλά πέταξε στο καλάθι των αχρήστων προτάσεις όπως να δίνονται σύνηθες υποθέσεις σε όλους τους δικηγόρους με τη σειρά, με βάση κατάλογο που θα μας έδιναν οι δικηγορικοί σύλλογοι των νομών.
Δίνονται οι υποθέσεις σε ημέτερους με αδιαφανείς διαδικασίες.
Αρνήθηκαν να υλοποιήσουν ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας σε σοβαρές υποθέσεις (μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος κλπ.) όπως για τον ορισμό δικηγόρου να αποστέλλεται στην Οικονομική Επιτροπή ιστορικό της υπόθεσης και εισήγηση με τις απόψεις της Υπηρεσίας.
Κατά κανόνα στις σοβαρές υποθέσεις κατά παράβαση ακόμα και του νόμου του Καλλικράτη, ορίζεται δικηγόρος με απόφαση του Περιφερειάρχη, απόφαση που εκ των υστέρων έρχεται για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή.
Αρνήθηκαν να υιοθετήσουν πρόταση για την διασφάλιση των συμφερόντων της Περιφέρειας για κάθε σοβαρή υπόθεση, μεγάλου ύψους διεκδικήσεων, να συγκροτείται ομάδα εργασίας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Οικονομικού, τη Νομική Υπηρεσία, την Οικονομική Επιτροπή, που θα έχει την ευθύνη της υπόθεσης.
Αρνούνται να δώσουν στοιχεία.
Στις επίμονες παρεμβάσεις μας να δοθούν στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής στοιχεία των υποθέσεων για τις οποίες θα αποφασίζαμε όπως αγωγές μεγαλοεργολάβων, αποφάσεις δικαστηρίων, εισηγήσεις υπηρεσιών, υπομνήματα δικηγόρων κλπ. εισπράττουμε όχι μόνο άρνηση αλλά και πρόκληση όπως «να πάτε στον εισαγγελέα να τα ζητήσετε και να τα πάρετε με εντολή εισαγγελέα».
Με την απαράδεκτη αυτή απάντηση τα πάντα όλα τα καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου, που γινόταν όλο και πιο πυκνό, πιο αδιαφανές.
Ενώ στην αρχή η Νομική Υπηρεσία υπαγόταν στην αρμόδια Διεύθυνση και τα νομικά ζητήματα εισηγείτο στην Οικονομική Επιτροπή η υπηρεσία, το τελευταίο διάστημα η Νομική Υπηρεσία υπήχθη απευθείας στον Περιφερειάρχη, που ο ίδιος κύρια πλέον εισηγείται τα νομικά ζητήματα στην Οικονομική Επιτροπή, με «μνημεία» εισηγήσεων.
Ενώ πριν ένα χρόνο η Οικονομική Επιτροπή με ομόφωνη απόφαση ζητά από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων και Προμηθειών να γνωρίσουν στην Οικονομική Επιτροπή τυχόν χρηματικές απαιτήσεις τρίτων αναδόχων μεγάλου ύψους για τις οποίες εκκρεμούν τόσο διοικητικές όσο και δικαστικές διαδικασίες ακόμα δεν έχουν έρθει τέτοια στοιχεία στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
Πριν από ενάμιση μήνα ζητήσαμε από τη Νομική Υπηρεσία να μας δοθούν στοιχεία όπως:
- Τα ποσά που καταβλήθηκαν ή οφείλονται από τη Περιφέρεια σε δικηγόρους για τα έτη 2016, 2017 και 2018.
- Τους δικηγόρους με τα αντίστοιχα ποσά αμοιβής που καταβλήθηκαν ή οφείλονται άνω των 20.000 ευρώ.
και για τις υποθέσεις της έδρας ακόμα δεν έχουν δοθεί.
Αυτές οι άθλιες πολιτικά μεθοδεύσεις που συνιστούν και παράβαση καθήκοντός, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προάσπιση των συμφερόντων της Περιφέρειας, του δημόσιου συμφέροντος με την έννοια των λαϊκών συμφερόντων απέναντι π.χ. στις αισχρές διεκδικήσεις των μεγαλοεργολάβων – κατασκευαστικών ομίλων.
Θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και για το κόστος με το πάρτι που γίνεται με τους ορισμούς δικηγόρων, αλλά και με μεθόδευση αποφάσεων που ευνοούν επιχειρηματικά συμφέροντα.
Και για να μην λένε κάποιοι και κάποιες ότι λέμε ψέματα δίνουμε στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδεικνύουν αυτά που λέμε.
Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου