Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Έρχεται νέο αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες, στον αέρα και η ενιαία ενίσχυση του 2020

Νέα μέτωπα ανοίγει η κυβέρνηση σε αγροτικούς νομούς με την ανάρτηση νέων δασικών χαρτών το επόμενο διάστημα, ενώ εμφανίζεται ανακόλουθη σε σχέση με τις αντιρρήσεις.

Εκεί που περίμεναν χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, μεταξύ αυτών και πάρα πολλοί αγρότες, ότι θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τις ιδιοκτησίες τους και θα τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, προκειμένου να καταθέσουν αντιρρήσεις για τις εκτάσεις τους, που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικές χωρίς να λάβουν γνώση, όπως μάλιστα τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση με την ψήφιση του Περιβαλλοντικού Νόμου 4685/20 και καθόρισε με την 64663/2956/8 Ιουλίου 2020 απόφασή του ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, εντούτοις με νέα εγκύκλιο (που εκδόθηκε στις 14-01-21) και απέστειλε ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος για θέματα δασικών χαρτών, δεν θα επιτρέπεται να γίνουν αντιρρήσεις στο σύνολο του νέου δασικού χάρτη. Έτσι, οι αντιρρήσεις, θα περιοριστούν μόνο στο αναμορφούμενο τμήμα του χάρτη. Αυτό δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Γραμματή Μπακλατσή, Τοπογράφος – Πολεοδόμος Μηχανικός από το Βόλο, σημειώνοντας παράλληλα ότι, η εξέλιξη αυτή αφαιρεί το δικαίωμα σε χιλιάδες πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις, για ακίνητα σε περιοχές με κυρωμένο δασικό χάρτη κι ενώ το τελευταίο διάστημα ενημερώθηκαν κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου στην περιοχή τους, ότι οι εκτάσεις τους είναι δασικές και επειδή δεν έκαναν αντίρρηση θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουν έναν δασωμένο αγρό, εφόσον κερδίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάτι πολύ δύσκολο, αφού οι περισσότεροι στερούνται παλιών συμβολαίων.

Στον αέρα οι επιδοτήσεις του 2020

Επίσης, προσθέτει η κα Μπακλατσή, από τα σύννεφα ενδέχεται να… πέσουν και οι αγρότες που έλαβαν κανονικά την επιδότηση (ενιαία ενίσχυση) του 2020 για τις εκτάσεις που είναι δασικές, πιστεύοντας ότι αποχαρακτηρίστηκαν, αλλά μετά την αναμόρφωση του δασικού χάρτη θα δουν πάλι τις εκτάσεις τους να παραμένουν δασικές, γιατί δεν τις κατέχουν με νόμιμες διοικητικές πράξεις.

Εκτός αυτού όμως πλείστα προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει η ανάρτηση νέων δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατεξοχήν αγροτικές, το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι άλυτο παραμένει το πρόβλημα για τις υπόλοιπες περιοχές που προηγήθηκαν.

Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από 10.000 είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις στο νομό Ηλείας με αγρότες και δασικούς χάρτες σύμφωνα με στοιχεία από το δασαρχείο Πύργου, ενώ πολλές είναι οι εκκρεμότητες σε Λακωνία, Μαγνησία κ.λπ.

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ξεκινά σήμερα η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τις περιοχές της Καβάλας, Πιερίας, Δράμας, Αρκαδίας, Καστοριάς, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Η έναρξη της ανάρτησης έρχεται μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 και τη συνεχή συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα στελέχη των δασικών τους υπηρεσιών, του «Ελληνικού Κτηματολογίου», καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία και έκδοση των προαπαιτούμενων διοικητικών πράξεων.

Στόχος είναι η επίτευξη της κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021 για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας -συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της πλειονότητας των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), σύμφωνα και με το νέο θεσμικό πλαίσιο συγκρότησής τους, αλλά και με τις εθνικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, έχει καταρτιστεί και έχει αποσταλεί σε όλες τις αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς (Ελληνικό Κτηματολόγιο, ΟΠΕΚΕΠΕ, Υπουργείο Οικονομικών) εβδομαδιαίο πρόγραμμα αναρτήσεων,  από τα μέσα Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Δείτε πατώντας εδώ τις περιοχές

πηγη