Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Ήρθε το τέλος του Lockdown… Ανοίγουν όλα μέχρι τις 15 Μαΐου – Αλλά το Πάσχα παραμένει… ερώτημα!

Σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους εξελίσσεται το ζήτημα των μετακινήσεων μεταξύ νομών κατά την περίοδο του Πάσχα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που κυριαρχεί στις συζητήσεις σχεδόν κάθε οικογένειας καθώς κανείς δεν επιθυμεί να επαναληφθούν οι περσινές εικόνες που η χώρα ήταν σε αυστηρό lockdown. Η κυβέρνηση τονίζει πως φέτος το Πάσχα θα είναι καλύτερο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αναμένοντας την εισήγηση των ειδικών.

Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star εξέφρασε την επιθυμία οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στις ιδιαίτερες τους πατρίδες αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν πιθανότατα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου οι μετακινήσεις που θα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

Το σενάριο που εξετάζεται

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επιχειρούν να βρουν την χρυσή τομή προκειμένου να επιτραπούν οι μετακινήσεις αλλά να μην επιβαρυνθούν περιοχές που δεν έχουν ιδιαιτέρως μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Γι’ αυτό μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να μπορέσουν οι πολίτες να μεταβούν στις περιοχές που βρίσκονται στην ίδια επιδημιολογική κατάσταση με αυτή στην οποία διαμένουν. Μία άποψη που ενδεχομένως να ακούγεται σωστή αλλά στην πράξη είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Μετά το Πάσχα η επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, την διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, σειρά παίρνουν οι μαθητές των λυκείων που επιστρέφουν από την Δευτέρα στα θρανία τους. Εκείνο που απομένει πλέον είναι να ανακοινωθεί η λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των Mall που οι λοιμωξιολόγοι χθες άναψαν “κόκκινο”. Αυτό πιθανότατα θα είναι και το τελευταίο βήμα πριν από την περίοδο του Πάσχα. Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες από την εικόνα στα νοσοκομεία που εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανεβαίνει αλλά και από την εφαρμογή των self – test που αρχίζουν να μπαίνουν στην καθημερινότητα μας.

Ωστόσο η 14η Μαΐου πρόκειται για μια ημερομηνία ιδιαιτέρως κρίσιμη για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα καθώς ξεκινά και επίσημα τουριστική περίοδος. Μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι εμβολιασμοί ενώ και οι καιρικές συνθήκες θα είναι σαφώς καλύτερες. Πρώτος στόχος μετά το Πάσχα – όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός – είναι το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης, ενός κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Η αποστολή των SMS θα αποτελέσει παρελθόν, οι μαθητές όλων των βαθμίδων αναμένεται μέσω των self – test να επιστρέψουν στα θρανία του με την παράταση του σχολικού έτους να θεωρείται δεδομένη, οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών θα επιτρέπονται ,ενώ και τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού.

Τα μέτρα προστασίας θα εξακολουθούν να ισχύουν όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις, ο συγκεκριμένος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων αλλά μειωμένη θα είναι και η πληρότητα στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί καθώς η κατάσταση που επικρατεί κυρίως στα νοσοκομεία δεν τους επιτρέπει να κάνουν αισιόδοξα σχέδια για το προσεχές μέλλον. “Θα επαναλάβω ότι απέχουμε αρκετές εβδομάδες και για εμάς το σημαντικό, το πρωτεύον, είναι να παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη και να παίρνουμε τις σχετικές και αναγκαίες αποφάσεις” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς όταν ρωτήθηκε για το αν θα ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες στις 14 Μαΐου.

πηγη