Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ Απαντήσεις της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ για το αναπτυξιακό συνέδριο

Απαντήσεις της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ για το αναπτυξιακό συνέδριο

398
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τις δικές της απαντήσεις για τα όσα εξελίχθηκαν στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου δίνει ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχίατο 10ο ΠεριφερειακόΣυνέδριογια την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην Τρίπολη.

Το συγκεκριμένο Συνέδριο, αλλά και τα προηγούμενα 9στις άλλες περιφέρειες της χώρας, εγκαινίασαν πανελλαδικά μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα, τοπικοί φορείς, σωματείακαι πολίτες ήρθαν σε άμεση επαφή με την Κυβέρνηση. Απώτερος στόχος είναι η συμβολή όλων των αντίστοιχων διοργανώσεων στην ολοκλήρωση και στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κυρίως όμως στην αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας.

Το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο, με τις προσυνεδριακές διαδικασίες και τις παράλληλες επισκέψεις και επαφές υπουργών, έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους φορείς, στην παραγωγική βάση της Πελοποννήσου και σε μεμονωμένους πολίτες της να έρθουν σε άμεση επαφή με τα κυβερνητικά στελέχη. Η διαδικασία ήταν ανοιχτή και δημοκρατική  και διεξήχθη ένας ουσιαστικός, γόνιμος και πλήρης διάλογος, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς, στη διάρκεια του οποίου κατατέθηκαν και καταγράφηκαν πολλές απόψεις, ενώ το λόγο πήραν δεκάδες ομιλητές σε 9 θεματικές συνεδρίες. Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπου παρουσιάστηκε ο κυβερνητικός προγραμματισμός στον Πρωτογενή Τομέα, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, τις Υποδομές, το Περιβάλλον, την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία.

Αποτιμώντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου και καταγράφοντας τις δεσμεύσεις που αποκόμισε ειδικότερα ο νομός μας, αξίζει να σταθούμε στα εξής σημεία:

  • Στην ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος που ήδη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως ανειλημμένη υποχρέωση και δρομολογείται άμεσα η προκήρυξη για το έργο των δικτύων. Από την πλευρά μας, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις γραφικότητεςτοπικών στελεχών της ΝΔ. Οφείλουν να απολογηθούν για το ανήκουστο γεγονός ότι δαπανήθηκαν 35 εκατομμύρια για την κατασκευή του φράγματος, και αφού μετά από χρόνια ολοκληρώθηκε, δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί τα δίκτυα άρδευσης των καλλιεργειών δεν αποτελούσαν τμήμα του έργου!Toίδιο, δυστυχώς, έχει γίνει και με άλλα παρόμοια έργα στην Πελοπόννησο!
  • Στην δέσμευση πως στις αρχές του 2019 μπαίνουν σε τροχιά κατασκευής οι οδικοί άξονες «Καλό Νερό – Τσακώνα» και «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», που σήμερα βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Κι εδώ προκαλούν οι τοποθετήσεις παραγόντων της Ν.Δ., τη στιγμή που η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2013 απένταξε το Καλό Νερό – Τσακώνα από την αρχική σύμβαση, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωσή του. Ενώ το «Καλαμάτα – Ριζόμυλος» εντάχθηκε ρουσφετολογικά στο αμιγώς εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο ημέρες πριν φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, με μηδενική εγγραφή πίστωσης!
  • Στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας στα πρότυπα του Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης. Ένα σημαντικό έργο που θα κάνει τη Μεσσηνία και κατά επέκταση την Πελοπόννησο διεθνή τουριστικό προορισμό.
  • Στη δημιουργία υδατοδρομίουστη Μεσσηνία, που θα δώσει άλλη μιαώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
  • Στη δέσμευση πως μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους 24 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια. Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
  • Στην ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου από το 2019 στην Καλαμάτα, μέσω της ένταξης στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Δημόσιας Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας.
  • Στην ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων.
  • Στη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών του έργου της προστασίας των ακτών στο Πεταλίδι και της αναβάθμισης – προστασίας του Παμίσου, από τις εκβολές μέχρι το φράγμα στον Άρι.
  • Στην περαιτέρω ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης και άλλων αρχαιολογικών χώρων. Στην κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα. Στη συνέχιση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για την επόμενη τριετία, με 1,2 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους κ.ά.

Το 10οΠεριφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου θεωρούμε ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχές. Δημιούργησε μια δυναμική, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει και στο μέλλον να πρωταγωνιστεί σε όλη αυτή την προσπάθεια που στοχεύει στην ανάπτυξη του νομού μας προς όφελος των πολιτών.”