Είναι γεγονός πως “έπαιξε” δυνατά το όνομα του Αντώνη Σαμαρά για την θέση του Επιτρόπου συνδυαστικά όμως με την προοπτική της Αντιπροεδρίας της Κομισιόν. Αυτό μάλιστα σε ότι έχει να κάνει με τους αρχικούς συσχετισμούς έμοιαζε να είχε λάβει και την αντίστοιχη δυναμική και στους ευρωπαϊκούς κύκλους.
Ωστόσο, οι αλλαγές που επήλθαν με την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν διαφοροποίησαν τα δεδομένα και με βάση τις πληροφορίες – που επιβεβαιώνονται και από δημοσίευμα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” – ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις διαπίστωσε πως η θέση του Επιτρόπου δεν θα εξασφάλιζε και τη θέση του Αντιπροέδρου, αντέδρασε αποσύροντας την σκέψη για την αξιοποίηση του Μεσσήνιου πρώην Πρωθυπουργού σε ένα χαρτοφυλάκιο, που θα περιλάμβανε μόνο τη θέση του Επιτρόπου, κάτι που άλλωστε σημειώθηκε και από τον ίδιο στην μεταξύ τους συνάντηση.
Δείτε τα όσα σημειώνονται στο ρεπορτάζ της Καρολίνας Παπακώστα στα “ΝΕΑ”:
Οι νέοι συσχετισμοί που δημιουργεί στην Ε.Ε. η εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν οδήγησε τον πρώην Πρωθυπουργό στην απόφαση να μη θέσει υποψηφιότητα. Επισήμως το ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα έγινε για να συζητήσουν οι δύο άνδρες «τις πολιτικές εξελίξεις μετά την 7η Ιουλίου και τις προοπτικές της χώρας υπό το φως της νίκης της παράταξης στις πρόσφατες εκλογές». Ανεπισήμως, για να συμφωνήσουν ο πρωθυπουργός και ο πρώην πρωθυπουργός πως κλείνει η μεταξύ τους συζήτηση για την θέση του ευρωπαϊκού επιτρόπου. Πως δηλαδή ο Σαμαράς δεν θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης στη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.
Το όνομα του -ως πιθανότερου υποψηφίου εκπροσώπου της χώρας στην Κομισιόν- ακουγόταν από την προεκλογική περίοδο ακόμη. Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Μητσοτάκης δεν το σκεφτόταν καν απλά. Τον είχε προτείνει κιόλας στους συνομιλητές του στην καρδιά της ευρωκρατίας πριν αποβούν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για την πρόεδρο της Κομισιόν και Εμανουέλ Μακρόν και Ανγκέλα Μέρκελ καταλήξουν στην υποψηφιότητα της Γερμανίδας πρώην υπουργού άμυνας για το ύπατο αξίωμα της Ένωσης. Το σκεπτικό της επιλογής Μητσοτάκης ήταν πολύ απλό: Ο Σαμαράς, πρώην Πρωθυπουργός γαρ, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την Ελλάδα μία θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τελικά, όμως εξαιτίας των συσχετισμών που έχουν πια διαμορφωθεί στην βελγική πρωτεύουσα η νέα ελληνική κυβέρνηση έλαβε το μήνυμά πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι συσχετισμοί να δοθεί στη χώρα η θέση ενός αντιπρόεδρου της Κομισιόν, που εκπροσωπεί και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού προηγούνται σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι. Έτσι, ο Σαμαράς αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα, μιας και η καρέκλα ενός απλού επιτρόπου ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίου είναι κάτι που μάλλον δεν τον ενδιέφερε. Τόσο αυτός όσο και ο νυν πρωθυπουργός ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η πιο ενδεδειγμένη κίνηση είναι να μην επιμείνουν σε μία σαμαρική υποψηφιότητα.