Κυριακή
19
Ιανουάριος
TOP

Αυτό είναι το κόλπο: Πώς θα υπολογίσετε πόσα χρήματα πρέπει να ξοδεύετε ανάλογα με τον μισθό σας

Υπάρχει ένας πολύ απλός μαθηματικός τύπος που υπόσχεται να μας λύσει τα χέρια

Σχεδιάζετε να αγοράσετε ένα καινούριο σπίτι; Θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε πιο νωρίς ή απλώς επιθυμείτε να συγκεντρώσετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να νιώθετε ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον;

Τότε με αυτήν εδώ την πράξη, μπορείτε να βρείτε ακριβώς το ποσό που χρειάζεται να αποταμιεύετε κάθε μήνα για να πετύχετε το στόχο σας … χωρίς άγχος. 

Το πρώτο βήμα – και κλειδί – στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι να υπολογίσετε το δείκτη αποταμιεύσεων σας. Ο αριθμός αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από το ποσό των μηνιαίων εσόδων σας έναντι των εξόδων. Αποκαλύπτει με ακρίβεια το ρυθμό με τον οποίο θα πρέπει κανείς να εξοικονομεί και να αποταμιεύει προκειμένου να πετυχαίνει οποιοδήποτε οικονομικό στόχο – εύκολο ή δύσκολο – και αν θέτει. Προκειμένου όμως να βρούμε το δείκτη αποταμίευσης χρειάζεται να γνωρίζουμε πρώτα τα εξής ζητούμενα. 

Κατ ’αρχάς, υπολογίστε το μηνιαίο εισόδημα σας συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής σας από οποιαδήποτε εργασία πλήρους ή μερικής απασχόλησης, καθώς και τυχόν επιπλέον έσοδα από άλλες πηγές εισοδήματος. Σύμφωνα με το CNBC, στη συνέχεια, σειρά έχουν τα έξοδά. Σε αυτό το ποσό λαμβάνουμε υπόψιν όλα ανεξαιρέτως τα μηνιαία έξοδα όπως η αποπληρωμή χρεών και δανείων, λογαριασμοί, ενοίκια καθώς και όλα τα καθημερινά έξοδα όπως φαγητό, ταξίδια κτλ.

Kαι τώρα έχετε όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για λύσετε τον «έξυπνο» μαθηματικό τύπο. Το μόνο που απομένει είναι να ακολουθήσε αυτά τα τρία απλά βήματα:

  • Αφαιρέστε τα έξοδά από το εισόδημά σας
  • Διαιρέστε το αποτέλεσμα της προηγούμενης πράξης με το συνολικό εισόδημά σας
  • Τέλος, πολλαπλασιάστε το πηλίκο με το 100

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι ο μηνιαίος μισθός σας είναι 3.000 ευρώ. Κερδίζετε ακόμη 500 ευρώ από επιπλέον πηγές εισοδήματος και τέλος τα έξοδά σας κυμαίνονται σε 2.500 ευρώ. Επομένως, το συνολικό εισόδημα (3.500 ευρώ) μείον τα έξοδά σας υπολογίζονται σε 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια, διαιρούμε το ποσό αυτό με το μηνιαίο μισθό (3.500 ευρώ) και έτσι έχουμε 0,2857. Πολλαπλασιάστε αυτό το αποτέλεσμα με το 100 και το ποσοστό αποταμίευσής είναι περίπου 28,6%

Λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια απλοποιημένη έκδοση αυτού του προβλήματος. Μην ξεχνάτε ακόμη πως κάθε φορά που το εισόδημα ή τα έξοδά σας υφίστανται διακυμάνσεις, το ποσοστό αποταμίευσης διαφοροποιείται αναλόγως. Αξίζει να επαναλαμβάνετε εκ νέου τη συγκεκριμένη πράξη, κάθε φορά που κάτι αλλάζει στο μηνιαίο προϋπολογισμό σας προκειμένου για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε ακόμη σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχετε τους οικονομικούς σας στόχους.

ΠΗΓΗ