Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

ΔΟΦ: Αναγκαία σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο η προστασία της αξίας της φέτας

Την αναγκαιότητα προστασίας της ελληνικής φέτας από όλους – φορείς, πολιτεία, λιανέμπορους και καταναλωτές – τονίζει ο Ιωάννης Βιτάλης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ “καθώς από αυτό εξαρτάται άμεσα τόσο η βιωσιμότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, όσο και η δημιουργία αξίας για εμάς τους ίδιους και την χώρα μας”. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βιτάλης, ο κλάδος δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά εκτιμά ότι έχει κτιστεί επάνω σε γερά θεμέλια και κληρονομιά, τα οποία είναι χρέος όλων να τα ενισχύσουν για το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενεών.

Όπως λέει χαρακτηριστικά “ο κλάδος δοκιμάζεται όταν άλλες χώρες διεκδικούν την παραγωγή λευκού τυριού υπό την ονομασία φέτα, όταν εισάγουμε γάλα αντί να ακολουθήσουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και όταν επιλέγουμε να μειώσουμε την αξία και την τιμή του παραγόμενου ΠΟΠ προϊόντος, επειδή αυτό ζητούν οι αλυσίδες του εξωτερικού, discounter ή μη, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, χωρίς όμως να ζυγίζουμε τις συνέπειες των πράξεων μας”.

Οι συνεχείς αυτές πιέσεις, κυρίως από τις αλυσίδες του εξωτερικού, οδηγούν, σύμφωνα με τον κ. Βιτάλη, σε σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή του εκάστοτε προϊόντος, το οποίο εφόσον φέρει την πιστοποίηση ΠΟΠ, οφείλει να παραχθεί βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών, που ορίζει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένη δυνατότητα παραγωγής και προμήθειας γάλακτος σε ετήσια βάση, σοβαρό αγκάθι και ζήτημα για την παραγωγή αυθεντικών ΠΟΠ προϊόντων, ανέκαθεν αποτελούσαν τα φαινόμενα αθρόων εισαγωγών και παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος.

“Σχεδόν ένα χρόνο πριν”, υπογραμμίζει ο κ. Βιτάλης, “ο πρόσφατος νόμος Βορίδη, ήρθε να αυστηροποιήσει το καθεστώς ελέγχων και να βάλει ένα “φρένο” στα φαινόμενα αυτά, προβλέποντας πολύ σημαντικές και αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Αυτό είχε θετική επίδραση για την εγχώρια παραγωγή και για τον πρωτογενή τομέα, αυξάνοντας κατά 20% τις τιμές εισκόμισης πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, συγκριτικά με το 2019″.

Οι ενέργειες που έχουν ληφθεί, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΟΦ, τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της ΠΟΠ φέτας είναι στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος παραμένουν πολλές και σημαντικές.

Αναγκαίο ένα σύστημα αυστηρότερων ελέγχων

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΟΦ σημειώνει: “Οφείλουμε οι Έλληνες παραγωγοί φέτας, με σεβασμό, ηθική και υπευθυνότητα να μην δεχόμαστε εκπτώσεις στην τιμή του ΠΟΠ προϊόντος μας και να προφυλάσσουμε την αξία της φέτας σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Όμως ακόμη κι όταν δεν το πράττουμε αυτοβούλως, θα πρέπει ο ελεγκτικός μηχανισμός και ο εκάστοτε νόμος να είναι εφαρμοστικός και ακόμη πιο αυστηρός, ώστε να αφανιστούν τα όποια φαινόμενα νοθείας και παρανομίας, ιδίως όταν πρόκειται για εθνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως αυτό της φέτας”.

Προσθέτει επίσης ότι είναι ανάγκη να δομηθεί ένα σύστημα αυστηρότερων ελέγχων, το οποίο θα είναι διαφανές και διαθέσιμο για την ενημέρωση του καταναλωτή από τους αρμόδιους φορείς. Όπως αναφέρει ο κ. Βιτάλης, θα πρέπει η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία να σταθεί ακόμα πιο ουσιαστικά στη συνολική αυτή προσπάθεια και να δώσει κίνητρα σε κτηνοτρόφους και εταιρείες, μέσω επιδοτήσεων, ώστε να αποκτήσουν νέο ζωικό κεφάλαιο για να αυξηθεί η διαθέσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή της ελληνικής φέτας. Αυτό θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Βιτάλη, σε συνάρτηση με τους αυστηρούς ελέγχους, στην ενίσχυση της τιμολογιακής πολιτικής για τους κτηνοτρόφους, στην προστασία της βιωσιμότητάς τους και στη συνολικότερη διασφάλιση του ΠΟΠ χαρακτήρα των προϊόντων μας, συμβάλλοντας στο να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις γάλακτος.

Αναφερόμενος στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας τονίζει ότι στόχος ήταν και παραμένει η προστασία της ΠΟΠ φέτας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ελλήνων κτηνοτρόφων και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές γεωγραφικό περιβάλλον, με ακριβότερο κόστος παραγωγής πρώτων υλών συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. “Θέλουμε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον του καταναλωτή στο να μπορεί να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που επιλέγει από το ράφι και να μην παρασύρεται μόνο από την χαμηλή τιμή, αδιαφορώντας για την ποιότητα και την αξία της ΠΟΠ πιστοποίησης” υπογραμμίζει.

Προσθέτει επίσης ότι ο ρόλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση περιστατικών νοθείας προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες. “Οι πρόσφατες επαφές μας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ήταν ιδιαίτερα θετικές καθώς ο αρμόδιος φορέας επέδειξε την πρέπουσα αποφασιστικότητα για το πρόσφατο συμβάν και για τη δίκαιη εφαρμογή, χωρίς εκπτώσεις, των ποινών και των κυρώσεων που καθορίζονται από το νόμο Βορίδη. Με αυτόν τον τρόπο, ευελπιστούμε πως θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και βάσεις για να μπορούμε να παράγουμε ένα μόνιμα αξιόλογο ποιοτικά προϊόν, από το οποίο θα ωφελούμαστε όλοι – κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι” και συμπληρώνει “γιατί μόνο αν διατηρήσουμε την αξία του εθνικού μας προϊόντος υψηλή, θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της πρωτογενούς μας παραγωγής, του κλάδου μας, της οικονομίας και της χώρας μας συνολικά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- CAPITAL