Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Δύο χρόνια μετά: Σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογές, αισιοδοξία Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Κινητικότητα σε όλο το πολιτικό φάσμα δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, στις 7 Ιουλίου – Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού μέχρι τις κάλπες – Το ρεπορτάζ από την Κουμουνδούρου και η αναμέτρηση κορυφής στο Κίνημα Αλλαγής

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή τα δεύτερα γενέθλια της κυβερνητικής παράταξης στις 7 Ιουλίου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει, όσο ποτέ άλλοτε, την βεβαιότητα ότι παρά τις αβεβαιότητες που επέβαλε με την έλευσή της η πανδημία: η κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει «άλματα» συνεχίζοντας μέχρι το τέλος της θητείας της τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες προεκλογικά είχε δεσμευτεί αλλά φρέναρε η επιδημιολογική κρίση.

«Ο Μητσοτάκης εννοεί κυριολεκτικά αυτό που επαναλαμβάνει για εξάντληση της τετραετίας», τονίζουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εξηγώντας τα βήματα του σχεδίου: «Θέλει τα επόμενα δύο χρόνια- και θα το πετύχει- να υπάρξει εκτίναξη της οικονομίας προς τα πάνω, κάνοντας μεταρρυθμίσεις και αξιοποιώντας τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 25 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις που θα προστεθούν σε αυτά και τα 26,7 δισ. του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.

Και μετά, στο φινάλε της θητείας -με τη χώρα να έχει μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης- θα καλέσει τους πολίτες, προ των εκλογών, να κρίνουν αν θέλουν «Μητσοτάκη ή Τσίπρα».

Πηγή της αισιοδοξίας και της σιγουριάς -ότι η κυβέρνησή τους μπορεί, χωρίς εκλογικούς αιφνιδιασμούς, να φτάσει το ίδιο δυνατή στο κατώφλι της τετραετίας- είναι η πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρόνια δημοσκοπική απόσταση της κυβερνητικής παράταξης από την αξιωματική αντιπολίτευση στο μέσο της θητείας της.

Η πρώτη «διάγνωση» των κυβερνητικών είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε ότι «είναι για τα δύσκολα», ότι ήταν καλά προετοιμασμένη για κρίσιμες αποφάσεις, αλλά και ότι οι πολίτες ήταν έτοιμοι να δεχθούν και να στηρίξουν μεταρρυθμίσεις. Ναι, αλλά για ποιες συγκεκριμένες κινήσεις ή πρωτοβουλίες επιβραβεύουν την κυβέρνηση οι πολίτες δύο χρόνια μετά; Άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου, πιστεύουν ότι στο διάστημα αυτό, στο οποίο άφησε το αποτύπωμά της και η πανδημίας σημειώνονται τρεις -μεταξύ άλλων- σημαντικές αλλαγές:

-Αντιμετωπίστηκε η πανδημία ως ευκαιρία να γίνουν στο ΕΣΥ όσα «γκρεμίστηκαν» τα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και να μπουν οι βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της υγειονομικής ομπρέλας.

Ενισχύθηκε το αίσθημα ασφάλειας, της εικόνας της χώρας  από την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία που επέλεξε η κυβέρνηση να διαχειριστεί την κατάσταση στον Έβρο και τις τουρκικές προκλήσεις πέρσι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κ. Μητσοτάκης  έχει προβάδισμα πάνω από 25 μονάδες στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;» από τον Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ προηγείται με διψήφιο και δυνατό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά βλέπουν θετικά τη στάση της κυβέρνησης στα «δύσκολα», ενώ τα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ «φωτίζουν» τις ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» για την απήχηση της κυβέρνησης σε κάθε τομέα.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφυσήσει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και, θέλοντας να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα του, ρίχνει στο εσωτερικό το «σύνθημα» ότι «όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την μάχη όχι για να αυξήσουμε τα ποσοστά μας αλλά για να νικήσουμε στις εκλογές, έστω με μία ψήφο».

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και με την εναρκτήρια ομιλία του την Παρασκευή στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας «κλείνουν» σήμερα, Κυριακή. Πασιφανής του στόχος να πείσει το κομματικό ακροατήριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απαγκιστρωθεί από την εικόνα των χαμηλών πτήσεων στις δημοσκοπήσεις και να ξαναπιάσει το νήμα της δυναμικής πορείας με αποτελεσματικές και προγραμματικές επιθέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεύτερος στόχος του ήταν και είναι να στείλει και να λάβουν τα κορυφαία στελέχη τα μηνύματά του για την στάση τους εφεξής. Μίλησε -και όχι τυχαία- για ένα κόμμα που δεν πρέπει να είναι βαστάζος προσωπικών φιλοδοξιών και αναφέρθηκε στη διεξαγωγή Συνεδρίου επαναλαμβάνοντας ότι ισχύει στο ακέραιο η εξαγγελία το βράδυ της εκλογικής ήττας του το 2019, ότι θα προχωρήσει στη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος με στόχο να αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση. Αυτή είναι και η βάση της εσωκομματικής αναμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στις συμμαχίες με όμορους πολιτικούς χώρους και στελέχη. Στοίχημα για τον κ. Τσίπρα αλλά και το κόμμα του είναι έτσι και αλλιώς η περαιτέρω διείσδυση στον κόσμο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς – μέρος του  χώρου που «καταλαμβάνει» στα γκάλοπ η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί τη «σφραγίδα», αλλά να επιχειρεί να φέρει πίσω μεγαλύτερα ποσοστά ψηφοφόρων.

Όσο η Κουμουνδούρου θα προσπαθεί να προσπεράσει τις «παγίδες» εσωστρέφειας και να εδραιωθεί ως ο γνήσιος εκφραστής του προοδευτικού πόλου, το Κίνημα Αλλαγής θα επιχειρήσει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν εν όψει της εκλογής ηγεσίας.

Τα χαμηλά ποσοστά στα γκάλοπ δημιουργούν κλίμα αυτοσυγκράτησης μπροστά στις αισιόδοξες προβλέψεις για τα στελέχη της πρώτης γραμμής, που ομολογούν πάντως ότι αυτή η αναμέτρηση κορυφής θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο για τα δύο επόμενα χρόνια αλλά και για τους «σταθμούς» της επομένης των εκλογών, μεταξύ του πρώτου γύρου με απλή αναλογική και του δεύτερου για σχηματισμό κυβέρνησης…

Φώφη Γιωτάκη
newmoney.gr