Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Εβδομάδα αποφάσεων για λιανεμπόριο και σχολεία – Οι ημερομηνίες για την χαλάρωση των μέτρων (video)

Σε μία εβδομάδα αποφάσεων εισήλθαμε μιας και οι επιστήμονες αναμένεται, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, να καταλήξουν στην εισήγησή τους σχετικά με το άνοιγμα ή όχι του λιανεμπόριου αλλά και των σχολείων.

Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έχει φτάσει τους 735, ενώ παράλληλα στο σύνολό τους οι νοσηλευόμενοι είναι 5.125. Ωστόσο είναι σχεδόν αντιληπτό, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, πως το υφιστάμενο lockdown δεν αποδίδει όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν οι εισηγήσεις προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να μπούμε σε μία φάση σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Με τον Απρίλιο να βρίσκεται πλέον προ των πυλών το σχέδιο αυτό απλώνεται σε έναν ορίζοντα τεσσάρων εβδομάδων έως το Πάσχα και με το «μάτι» στο καλοκαίρι, που αποτελεί εκπεφρασμένη επιθυμία όλων να είναι καλύτερο από το περσινό. Για να επιτευχθεί αυτό, στην φαρέτρα της η Πολιτεία έχει τον εμβολιασμό ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί κατά πολύ τον Απρίλιο, τα self tests και ένα μείγμα άρσης των μέτρων που βασίζεται στον κανόνα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει».

Στην παρούσα φάση στο κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελαν να αποφύγουν να θέσουν ημερομηνίες στο τραπέζι, καθώς ήδη έχουν χαθεί δύο εβδομάδες λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των δεικτών και η καλλιέργεια προσδοκιών οι οποίες δεν μετουσιώνονται σε πραγματικότητα δείχνει να έχει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα στους πολίτες αλλά και την αγορά. Το βασικό που θα κρίνει τις αποφάσεις είναι η πορεία της πανδημίας. Εάν επιβεβαιωθεί η επιπέδωση της καμπύλης η οποία θα σημάνει την είσοδο σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης των δεικτών και σε δεύτερο χρόνο αποσυμπίεσης του ΕΣΥ τότε θα μπορέσουν οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το πράσινο φως για την μερική επιστροφή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Πρώτος σταθμός λιανεμπόριο και σχολεία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το πρώτο βήμα αναμένεται να είναι αυτό του λιανεμπορίου. Η πίεση από την αγορά είναι μεγάλη, ενώ πλέον έχει διαφανεί πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια ακόμα και στο επιδημιολογικό σκέλος. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος μιλά για άνοιγμα του «μικρού» λιανεμπορίου το οποίο υπό προϋποθέσεις θα οδηγήσει μέχρι και στην μείωση των κρουσμάτων.

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης πάντως, έδωσε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος ο οποίος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ προσδιόρισε μία τέτοια εξέλιξη στις αρχές Απριλίου. Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι στην παρούσα φάση είναι η 5η Απριλίου ή εσχάτως η 12η.

Μιλώντας για τους παράγοντες των self tests, του εμβολιασμού αλλά και της βελτίωσης του καιρού ο κ. Σκέρτσος μίλησε για ένα «ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας». Σχετικά με τις ημερομηνίες του ανοίγματος ο κ. Σκέρτσος είπε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρξει μια συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών. «Έγινε ήδη μια προσυζήτηση την Παρασκευή όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μία σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων -κυρίως των ασυμπτωματικών κρουσμάτων- εντοπίζοντας πιο εύκολα εκείνους που νοσούν αλλά δεν το γνωρίζουν, συνεπώς μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», είπε.

Σχετικά με τα σχολεία τώρα, οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας τις προτάσεις από το υπουργείο Παιδείας και θα κληθούν να αποφασίσουν εάν είναι ασφαλές για να επιστρέψουν οι μαθητές στις αίθουσές τους. Συγκεκριμένα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξουν καταρχήν τα σχολεία, και ειδικότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο». Προϋπόθεση, η υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test (κάθε Δευτέρα) μαθητών και καθηγητών.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Άλλο ένα «μέτωπο» για το οποίο είναι πιθανόν να αποφασίσουν αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες είναι αυτό των διαδημοτικών μετακινήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ίσως ενταχθούν στο πλαίσιο μέτρων που πιθανολογείται να ισχύει από την Δευτέρα και ειδικά αυτές να επιτραπούν το ερχόμενο Σάββατο. Πάντως όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς το θέμα είχε συζητηθεί πρόσφατα και παρά τις αρχικές διαθέσεις και την δημοσιοποίηση του ζητήματος τελικά δεν δόθηκε το πράσινο φως. Μοναδική χαραμάδα η χρήση του 6 στο 13033 από τους πολίτες για την μετακίνησή τους εκτός δήμων προκειμένου να απολαύσουν υπηρεσίες κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

www.protothema.gr