Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

ΕΜA: Ενέκρινε τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με Pfizer

Τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κρίνοντας το εμβόλιο ασφαλές για αυτές τις ηλικίες. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ είναι πλέον στην κρίση των ευρωπαϊκών κρατών για το πότε θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν.

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το εμβόλιο της Pfizer κρίθηκε ασφαλές και για παιδιά 12 – 15 ετών. Οπως τόνισε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τους ενήλικες δηλαδή ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις σε απόσταση τριών εβδομάδων. Ανέφερε μάλιστα πως θα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ληφθούν αποφάσεις και για το εμβόλιο της Moderna σχετικά με αυτές τις ηλικίες.

Ο ΕΜΑ με την απόφαση αυτή ακολουθεί τους αντίστοιχους οργανισμούς των ΗΠΑ και του Καναδά που ενέκριναν επίσης τον εμβολιασμό παιδιών και νέων άνω των 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech. Η απόφαση βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 εφήβους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ωστόσο οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη διαδικασία εμβολιασμού ως προς την ασφάλειά του για ακόμη δύο χρόνια.

Τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν εγκριθεί για τους ενήλικες, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευθούν εξαιτίας του νέου κορονοϊού. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για να ανακοπεί η πανδημία.

Σε ερώτηση για την περίπτωση τρίτης δόσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος κίνδυνος από τις μεταλλάξεις τονίστηκε πως «είμαστε σε διαρκή επαφή με τους παρασκευαστές εμβολίων για τις παραλλαγές στελεχών και πώς να προσεγγίσουμε την πιθανότητα μιας ενισχυτικής δόσης. Τα προκαταρκτικά δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας δεν δείχνουν την ανάγκη για τρίτη δόση αυτή τη στιγμή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία».

Ο Καβαλέρι μίλησε και για τέσσερα αντιιικά φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων που τελούν υπό αναθεώρηση από τον EMA. «Είμαστε σίγουροι ότι ορισμένες από αυτές τις αναθεωρήσεις θα οδηγήσουν σε εξουσιοδοτημένες θεραπείες κατά της Covid έως το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2021. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι ευεργετικά για άτομα με Covid-19, που δεν βρίσκονται σε νοσοκομείο. Ο EMA συμβουλεύει να μην επιτραπεί η χρήση τους σε ασθενείς με COVID-19 προτού έχουμε οριστικά στοιχεία».