Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Ημέρα αξιολογήσεων και αποφάσεων για τη «χαλάρωση» – Διχασμένοι οι ειδικοί

Παρά το γεγονός ότι το 3ο κύμα της πανδημίας “καλπάζει”, είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του σημερινού μείγματος των μέτρων (σκληρό lockdown), τα οποία, όπως μαρτυρούν άλλωστε και οι “σκληροί” δείκτες της πανδημίας, δεν αποδίδουν. Το μόνο που απομένει είναι να δώσουν το “πράσινο φως” οι ειδικοί, οι οποίοι σήμερα θα αξιολογήσουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σήμερα (19.03.2021), στη νέα σύσκεψη τους, οι ειδικοί καλούνται να προτείνουν ένα νέο, ισορροπημένο μείγμα, το οποίο από τη μία λειτουργήσει ως βαλβίδα ψυχολογικής εκτόνωσης των πολιτών, και από την άλλη δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τι “χαλαρώνει” από αύριο;

Η Επιτροπή των ειδικών σε αυτή τη φάση της πανδημίας, αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αλλαγές που αφορούν στο ωράριο εξόδου τα Σαββατοκύριακα και στη δυνατότητα περιπάτων και αναψυχής σε εξωτερικούς χώρους.

Αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο και την Κυριακή:

-η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να επανέλθει στις 21:00 αντί για τις 19:00

-αλλά και ο κωδικός “6” στα SMS θα χρησιμοποιείται πλέον και για σε άλλο δήμο και με αυτοκίνητο ή μηχανή.

Παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Με αυτό το πλέγμα μέτρων εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι  συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (σπίτια) όπου υπάρχει υπερμετάδοση του ιού και ταυτόχρονα οι πολίτες θα πάρουν “μία ανάσα ελευθερίας”.

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, σχεδιάζεται και το  άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Οι όροι για τη λειτουργία του λιανεμπορίου

Την επόμενη Παρασκευή, οι επιστήμονες θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα πιο σκληρό “δίλημμα”, αυτό του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Ο σχεδιασμός να ανοίξει στις 29 Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Το σκεπτικό είναι ότι στις επόμενες 7 με 10 ημέρες η επιδημιολογική καμπύλη θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρχει το έδαφος για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της αγοράς, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Η πρόταση είναι να μην υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός και η μετάβαση στο κατάστημα να γίνεται με μήνυμα στο 13032… Θα έχει τρίωρη διάρκεια και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής και δεύτερου μηνύματος για ψώνια.

Στο τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια: οι αγορές να γίνονται είτε με τη μέθοδο του click away, είτε με τη μέθοδο του click inside, είτε με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό του καταστήματος, ανάλογα με τα τετραγωνικά του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως οι προσαρμογές στα μέτρα του lockdown, σε συνδυασμό με το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελούν ασφαλή βήματα στο δρόμο προς την έξοδο από την εφιαλτική περιπέτεια της πανδημίας. Επιπλέον παραπέμπουν και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο από τον Απρίλιο θα ενισχυθεί, καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός δόσεων του εμβολίου.

Άνοιγμα με… self testing

Στον αντίποδα η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα ακόμη εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας… Πρόκειται για τα self testing. Test covid τα οποία θα μπορεί κάποιος να τα κάνει μόνος στο σπίτι.

Ωστόσο πιο πιθανό θεωρείται να προκριθεί το τεστ να γίνεται εντός φαρμακείου, για να υπάρχει άμεση και έγκυρη καταγραφή των τυχόν κρουσμάτων στο ενιαίο Σύστημα του υπουργείου Υγείας.