Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Η μήνυση Σαμαρά φέρνει στην επόμενη Βουλή τον «Ρασπούτιν»

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει το δικαίωμα να κάνει νέα μήνυση η οποία θα περιλαμβάνει και τις καταγγελίες Αγγελή. Εάν συμβεί αυτό, το θέμα θα έρθει στη Βουλή ανωμοτί διότι θα προσκρούσει σε πολιτικά πρόσωπα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει στην επόμενη Βουλή το θέμα του κυβερνητικού «Ρασπούτιν» τον οποίο κατήγγειλαν δύο δικαστές για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αναφορικά και με την Novartis που οδήγησε στην παραπομπή σε Προανακριτική 10 πολιτικών προσώπων, άφησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Γιάννη Σαραντάκο στο Open.

«Δεν είναι καινούρια αυτά» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. «Τα γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά τα είδαμε γραμμένα από έναν εν ενεργεία Αντιεισαγγελέα, ο οποίος ευθέως εμπλέκει δυο Υπουργούς της κυβέρνησης σε μία πολιτική σκευωρία» συνέχισε. «Είναι ξεκάθαρο ότι στην υπόθεση αυτή υπήρχαν πολιτικές κατευθύνσεις οι οποίες δόθηκαν από την κυβέρνηση. Δέκα άνθρωποι στοχοποιήθηκαν. Οδηγήθηκε η υπόθεση στη Βουλή, διασύρθηκαν δέκα άνθρωποι για να επιστρέψει η δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «οι καταγγελίες αυτές είναι πολύ σοβαρές και προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν. Και από τη στιγμή που εμπλέκονται Υπουργοί σε αυτήν την υπόθεση, είναι δεδομένο ότι με κάποιο τρόπο η υπόθεση αυτή θα φτάσει στην επόμενη Βουλή».

Ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που είναι μέσα στα 10 πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν σε Προανακριτική για την Novartis και η δικογραφία του παραμένει ανοιχτή, ζήτησε να βγει από το αρχείο η μήνυση που κατέθεσε κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της Ελένης Τουλουπάκη και κατά παντός υπευθύνου.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ο πρώην πρωθυπουργός που έχει δηλώσει «θα τους πάω μέχρι τέλους», από νομικής άποψης έχει το δικαίωμα να κάνει νέα μήνυση η οποία θα περιλαμβάνει και τις καταγγελίες Αγγελή. Εάν συμβεί αυτό, το θέμα θα έρθει στη Βουλή ανωμοτί διότι θα προσκρούσει σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτός θα είναι και ο τρόπος για να διερευνηθεί σε βάθος κοινοβουλευτικά το αν υπήρξε πολιτική σκευωρία και ποιοι ευθύνονται γι αυτό.

Δασούλας καλεί Αγγελή

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, κάλεσε την Πέμπτη τον πρώην επόπτη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, να καταθέσει ενόρκως τα όσα καταγγέλλει στις δύο αναφορές του σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της, αλλά και γενικότερα για την υπόθεση της Novartis κσι τις αιχμές που αφήνει για κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ο κ. Αγγελής καλείται να προσέλθει την επόμενη Παρασκευή, 21 Ιουνίου.

Η Ράικου

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2018, οι καταγγελίες μέσω κύκλων της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου για τον «Ρασπούτιν». «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή” της υπεδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν» όπως υποστήριξαν οι κύκλοι (20/10/2018).

«Όταν διευκρινιστεί ποιοι είναι οι κύκλοι αυτοί, τι καταγγέλλουν συγκεκριμένα κι αν πράγματι οι κύκλοι αυτοί με την αγοραία γλώσσα εκπροσωπούν την εν λόγω κυρία, τότε να είστε βέβαιοι ότι όχι μόνο θα δοθούν οι απαντήσεις αλλά θα τεθούν κι ενδιαφέροντα ερωτήματα, για τα οποία θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις», δήλωσε τότε στη Βουλή ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ως νομικός μάλιστα που είναι, απείλησε ότι «μπορεί να υπάρξουν και ειδικά δικαστήρια για όσα λέγονται και γράφονται χωρίς αιδώ».

Τσίπρας και Κυριάκος

Μετά τις καταγγελίες Αγγελή, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αν γνωρίζει ποιος είναι ο «Ρασπούτιν».Απάντησε ότι «θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε» και ότι αυτοί που τον κατηγορούν να πουν το όνομα του.

«Νομίζω ότι όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Ρασπούτιν, μην κοροϊδευόμαστε» ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και ο κ. Τσίπρας το ξέρει» τόνισε. «Υπουργός του είναι, δεν είναι κάποιος άγνωστος. Δυο Υπουργοί υπάρχουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μην κοροϊδευόμαστε τώρα».

Οι δυο υπουργοί είναι ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Γιώργο Κουβαρά στο Action24 είπε ότι αυτός «που βρίσκεται πίσω από την πολιτική σκευωρία είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε την Novartis ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

ρεπορτάζ Χρ. Κοραή – newpost.gr