Μικρή και αναμενόμενη ήταν η υποχώρηση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χτες, Πρωτοχρονιά, ο ΕΟΔΥ. Η πρώτη ημέρα μπήκε με 597 κρούσματα σε συνολικά 28.639 διαγνωστικά τεστ την ώρα που κλείνουμε δύο μήνες lockdown. Μάλιστα είναι η τρίτη ημέρα στη σειρά που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τριψήφιος.
Παρά την ελαφρώς πτωτική τάση των κρουσμάτων, αρνητική πρωτιά πήρε και χθες η Αττική με τα κρούσματα να σκαρφαλώνουν και πάλι πάνω από 200, τις δυτικές περιοχές της περιφέρειας να διατηρούνται σε επίπεδο συναγερμού με 64 κρούσματα και το κέντρο της Αθήνας να ακολουθεί με 52.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, η Αττική έχει πλέον το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης με 79 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Χαμηλότερος από τις προηγούμενες ημέρες ήταν και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του, καθώς έφτασαν τους 43.
Ωστόσο τόσο ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων, βάσει και του χρονικού διαστήματος που είμαστε σε lockdown, παραμένει υψηλός.
Συγκεκριμένα διασωληνωμένοι παραμένουν 429 άνθρωποι, με τον αριθμό να παραμένει αρκετά υψηλός και να μην επιτρέπει οποιαδήποτε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.
Ο προβληματισμός των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα της χώρας είναι άλλωστε εμφανής, αν σκεφτεί κανείς πως η μόνη συζήτηση που γίνεται σχετικά με το lockdown είναι μόνο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και γι΄αυτό μάλιστα πολλοί λοιμωξιολόγοι έχουν διαφορετική άποψη.
Υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Αττική
Η κατάσταση στην Αττική άλλωστε δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άρση μεγάλης μερίδας μέτρων.
Οι κλίνες σε νοσοκομεία δεν είναι ασφυκτικά γεμάτες όπως στο τέλος του Νοεμβρίου, αλλά συνεχίζουν να δέχονται πίεση εξαιτίας του φονικού ιού.
Ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 437 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 145 σε μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ, εκ των οποίων οι 118 διασωληνωμένοι.
Δίκοπο μαχαίρι οι γιορτές
Την ίδια ώρα, η περίοδος των γιορτών χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων «δίκοπο μαχαίρι» για την εξέλιξη της πανδημίας, αφενός λόγω της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού και αφετέρου λόγω των αυστηρότατων ελέγχων που διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων και του συνωστισμού.
Οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό για την πορεία του κοροναϊού στην χώρα μας και αναμένουν τα «αποτελέσματα» των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε πως ακόμα τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη θα πρέπει να φτάσουμε τα 300-400 κρούσματα την ημέρα. Μπορεί σήμερα τα κρούσματα να κινούνταν κοντά στα 600, όμως είναι αλήθεια ότι τις εορταστικές μέρες είναι λογικό να διενεργούνται λιγότερα τεστ, αφού τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.
Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην χώρα μας, το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού εκτιμώντας το πότε θα τελειώσει οριστικά η πανδημία.
Η κα Λινού εξέφρασε τη σιγουριά ότι « ότι η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο 2021. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και να εγκριθούν γρήγορα ορισμένα ακόμα έτσι ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. Και σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».
Υπάρχει παγκόσμιος κίνδυνος, καθώς υπάρχουν μόλις δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί στον δυτικό κόσμο, αλλά υπάρχει ελπίδα, καθώς υπάρχουν άλλα δυο τρία εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, άρα θα υπάρξει παγκόσμια επάρκεια.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσιάστηκε επιφυλακτική καθώς «έχει 60-70% αποτελεσματικότητα. Είναι σαν να εμβολιάζουμε μόνο τα 3/4 του πληθυσμού».
Ανοιγμα σχολείων τμηματικά
Για τα σχολεία η κα Λινού είπε στο Open TV ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων. Και τα σχολεία αν ανοίξουν. Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες».
Κλείνοντας η καθηγήτρια είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά».
www.in.gr