«Η έξοδος στις αγορές είναι η αρχή του τέλους της επιτροπείας» σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST. O Γιώργος Κατρούγκαλος με φόντο την εξέλιξη αυτή που καταγράφηκε μέσα στην εβδομάδα σημείωσε πως «…πρέπει να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας και αυτό περνάει από δύο δρόμους, από την ανάπτυξη – να έχουμε θέσεις εργασίας – και από την άλλη να υπάρχει και η δυνατότητα να δανειζόμαστε με τις δικές μας δυνάμεις και όχι να περιμένουμε με απλωμένα το χέρι».
Ερωτώμενος για τα όσα στο παρελθόν η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε επικρίνει «…όταν ασκούσαμε κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά την ασκούσαμε γιατί ακριβώς θεωρούσαμε πως ήταν μια παραδομένη κυβέρνηση σε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, του νεοφιλελευθερισμού. Οι δικές μας οι προσπάθειες έχουν την αντίθετη πολιτική στόχευση από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Για το θέμα της οικονομίας ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως φαίνεται μια αλλαγή στα μακροοικονομικά μεγέθη «…οι αριθμοί έχουν βελτιωθεί, όμως, δεν έχει ακόμη φανεί αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου, δεν μεταφέρεται αυτόματα αυτή η αλλαγή», ενώ σχολίασε και το θέμα της ανεργίας και των θέσεων εργασίας που στην πλειονότητά τους χαρακτηρίζονται από τη μερική απασχόληση αναφέροντας πως «…κανείς δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για την ανεργία όσο είναι στα πολύ υψηλά επίπεδα, όμως μειώθηκε κατά 6%. Οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν 2,5 χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης ισοφάρισαν τις θέσεις που χάθηκαν τα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης».
Ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών για τους τόνους που ανεβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή ανέφερε πως «…δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να συντηρήσουμε καμία τεχνητή πόλωση εμείς θέλουμε να αναδεικνύεται η ουσία των αντιθέσεων της πολιτικής μας που είναι για τους πολλούς με αυτήν του κ. Μητσοτάκη που είναι μια πολιτική για τους λίγους», ενώ για την κάλυψης της δημοσκοπικής… απόσταση σχολίασε πως υπάρχει «…μια αποστασιοποίηση σε ένα τμήμα του εκλογικού ποσοστού, όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μεταφερθεί στη ΝΔ. Η δική μας πολιτική θα κατατείνει στο να μην υπάρχει αποχή και οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν πως κάναμε το καλύτερο δυνατό και νομίζω πως θα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα στις εκλογές».
Στα χαρακτηριστικά σημεία και η κάθετη απάντησή του πως θα συνεχίσει να πολιτεύεται στη Μεσσηνία. «Εγώ θεωρώ ιδιαίτερη τιμή που είμαι βουλευτής Μεσσηνίας. Η τιμή αυτή μου επιφυλάχθηκε από τον Πρωθυπουργό χωρίς να εκτεθώ σε σταυρό στις προηγούμενες εκλογές. Θεωρώ αυτονόητη ηθική υποχρέωσή μου να είμαι υποψήφιος. Δεν διανοούμαι να είμαι υποψήφιος σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εκτός από τη Μεσσηνία».
Για το κλίμα αντιπαράθεσης που υπάρχει με τη δικαιοσύνη ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «…εμείς ποτέ δεν βάλαμε ποτέ κατά της δικαιοσύνης με τον ανοίκειο τρόπο με τον οποίο έβαλαν προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος ο κ. Γεωργιάδης είχε μιλήσει για… θεόμουρλους. Εμείς όσα στελέχη μίλησαν άσκησαν κριτική σε αποφάσεις που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να ασκηθεί κριτική, γιατί η δικαιοσύνη πρέπει να είναι σεβαστή με την άποψη ότι η εκτελεστική εξουσία δεν πρέπει να διανοείται να παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας της, ως προς το αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτής ο καθένας μας έχει δικαίωμα να ασκεί θεμελιωμένη και βάσιμη κριτική».
Χαρακτηριστικές ήταν αναφορές του Αν. Υπουργού και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, με φόντο και τα όσα αφορούν στον σχεδιασμό τα περιφερειακά μέσα. “Είναι προφανές ότι θέλουμε να διατηρηθεί η πολυφωνία στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Προφανώς δεν μπορεί να είναι τόσο υψηλό το τίμημα στα περιφερειακά γιατί κανείς δεν μπορεί να το καταβάλει. Ξέρετε ότι εγώ προσωπικά σέβομαι απολύτως… Η παρουσία μου είναι ένδειξη αυτού του σεβασμού που έχω…”, σχολίασε και πρόσθεσε για τα κεντρικά μέσα «…Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Τελειώνει το καθεστώς ανομίας. Μέχρι τώρα η ιδιωτική τηλεόραση και η ιδιωτική ραδιοφωνία δεν λειτουργούσε με βάση άδειες όπως προέβλεπαν πάγια οι νόμοι. Οι καναλάρχες προσπάθησαν και εν μέρει πέτυχαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία αυτή με την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ – μερικοί από αυτούς έχουν ακόμη και σήμερα το θράσος να αμφισβητούν τη νέα διαδικασία που ξεκίνησε από το ΕΣΡ, αλλά κακά τα ψέματα κάθε… κατεργάρης στον πάγκο του. Δεν μπορείς να νέμεσαι να έχεις πρόσβαση σε ένα δημόσιο χώρο όπως είναι η συχνότητα χωρίς να έχεις πληρώσει για αυτόν και χωρίς να ελέγχεσαι με τους δημοκρατικούς όρους που ελέγχονται τα μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό θα γίνει σε ότι αφορά τα κεντρικά μέσα… Αποδείχθηκε και με την στάση του ραδιοτηλεοπτικού ο πυρήνας της άποψής μας ότι δεν μπορούμε να έχουμε απεριόριστες άδειες… Θα πρέπει για να μην είναι μόνο μεγιστάνες του πλούτου αυτοί που θα έχουν πρόσβαση στα μέσα για τους δικούς τους σκοπούς να ακολουθηθεί μια αντικειμενική διαδικασία, όπως αυτή που προέβλεψε ο νόμος Παππά».