«Η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα χαρακτηρίζεται γενικά από νευρικότητα και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέδεσε αυτά που γίνονται στο Αιγαίο με αυτά που γίνονται στην Κύπρο» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Φαίνεται πως υπάρχει μία σχετική εκτόνωση της κατάστασης, όμως, προφανώς αυτό δεν δικαιολογεί καμία έλλειψη εγρήγορσης από τη δική μας πλευρά, καθώς ούτως ή άλλως υπάρχει και το ανοιχτό μέτωπο της Κύπρου, σε σχέση τι θα γίνει με τη συνέχεια των ερευνών», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, προβλέποντας ότι «θα συνεχιστεί η γεώτρηση στο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ακριβώς έτσι ίσως να εξηγείται και η νευρικότητα από την τουρκική πλευρά».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς μετά το περιστατικό στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας υλικές ζημιές, ο αν. υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:
«Η δική μας στάση θα πρέπει πάντοτε να είναι ένας συνδυασμός αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας, δηλαδή να αποφεύγουμε να κλιμακώνουμε την ένταση, αλλά και να μην αποδεχόμαστε τετελεσμένα γεγονότα.
Το διεθνές δίκαιο στηρίζει απολύτως τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και ακριβώς γι αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να προχωρούμε σε τυχοδιωκτισμούς, όπως κάνουν πολλοί άλλοι στην περιοχή μας. Λογικό είναι να μας απασχολεί, δεν πρέπει να μας φοβίζει. Ήδη έχουν γίνει τα αναγκαία μέτρα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, έγινε δηλαδή η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, μάλιστα με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς».
Παρατήρησε, δε, πως «η εξέλιξη των γεγονότων στην Κύπρο δείχνει ότι εκεί που κερδίζει κανείς είναι όταν έχει κάνει μία συστηματική διπλωματική προσπάθεια», καθώς «φαίνεται ότι σε έναν τομέα, που ιδιαίτερα είχε επενδύσει -στη ματαίωση των ερευνών- δεν θα τα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της η Τουρκία».
Novartis: Εξίσου προβληματική με τη μήνυση Σαμαρά η σιωπή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και σχολιάζοντας τη μήνυση που κατέθεσε (κατά των Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ελένης Τουλουπάκη -εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Χρήστου Nτζούρα- εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, Στυλιανού Μανώλη -αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών και κατά των δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες) ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά για την εμπλοκή του ονόματός του, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε:
«Υπάρχει ένα μείζον θεσμικό ατόπημα με την άσκηση μήνυσης κατά των δικαστικών λειτουργών, που διενεργούν τις ανακρίσεις και έχουν την ευθύνη μίας υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται».
«Η προσπάθεια να τρομοκρατηθούν δικαστικοί λειτουργοί», σημείωσε, «φέρνει μνήμες άλλες, κακές, την περίοδο που δικαστικοί σαν τον Σαρτζετάκη ή τον εισαγγελέα Δελαπόρτα, που διερευνούσαν την έρευνα για τη δολοφονία του Λαμπράκη, ήταν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων –όχι τόσο από το παρακράτος, όσο από τους ανωτέρους τους, τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
«Ένα κλίμα τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται ότι επιχειρείται να στηθεί -δεν είναι μόνο η πρόσφατη άσκηση μήνυσης, είχαμε δηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν από πολιτικά στελέχη της ΝΔ, ότι θα σπάσουν τα χέρια όσων εμπλέκονται, πολύ σαφείς απειλές κατά των μαρτύρων, που δεν δημιουργούν λιγότερες ανησυχίες», παρατήρησε, ενώ για τη στάση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε:
«Αν υποθέσουμε ότι είχε δίκαιο ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να είναι βαρύς ο πέλεκυς της κριτικής των δικαστικών απέναντι στους φερόμενους ως παραβάτες του όρκου τους δικαστές. Αν, όμως, δεν συμβαίνει αυτό -όπως νομίζω ότι προφανές είναι ότι δεν συμβαίνει- πρέπει να τους υπερασπίσουν. Η σιγή από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι σχεδόν εξίσου προβληματική με την άσκηση της μήνυσης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ