Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη για τους ασυμπτωματικούς φορείς-Πως ο «αόρατος εχθρός» βλάπτει «αθόρυβα» τον οργανισμό

Νέα μελέτη φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας, ανησυχητικά στοιχεία αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Συγκεκριμένα, ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι έντονος, με αποτέλεσμα να εξετάζουν συνεχώς την ικανότητα του «αόρατου εχθρού» να μολύνει ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε άλλους ανυποψίαστους ανθρώπους.

Στο πλαίσιο νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, ερευνητές από το Scripps Research Translational Institute, εξέτασαν δεδομένα από 16 διαφορετικές ομάδες ασθενών με κορωνοϊό, από όλες τις χώρες του κόσμου, ώστε να επιβεβαιώσουν πόσα άτομα με COVID-19 διασπείρουν τον ιό, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Όπωφς προέκυψε από τα στοιχεία, το ποσοστό αυτό εκτείνεται από 30% έως 45% .

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η ασυμπτωματική διασπορά που εμφανίζει ο Covid-19, δεν συναντάται συχνά στους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς προκαλούν συμπτώματα και ασθένειες όταν προσβάλλουν τον ξενιστή τους.

«Το εύρος των ασυμπτωματικών ασθενών που εντοπίσαμε ήταν εξαιρετικά υψηλό», λέει ο Dr. Eric Topol, διευθυντής και ιδρυτής του Ινστιτούτου και ένας από τους συγγραφείς της επιθεώρησης.

«Αυτό σημαίνει ότι το εύρος των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν με τον SARS-CoV-2 εκτείνεται από κανένα σύμπτωμα έως τον θάνατο. Δεν μοιάζει καθόλου με τους άλλους ιούς ή παθογόνους μικροοργανισμούς που γνωρίζαμε στο παρελθόν, από όσους τουλάχιστον έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν στον θάνατο. Αυτό που συμβαίνει με τον κορωνοϊό περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα επιπτώσεων, ακόμη και μέσω του αθόρυβου τρόπου μόλυνσης κάποιου” είπε χαρακτηριστικά.

Ανασκόπηση μελετών για τους ασυμπτωματικούς φορείς

Ο Topol και ο Daniel Oran, ανασκόπησαν όλες τις μελέτες που περιελάμβαναν ασυμπτωματικά άτομα και εστίασαν σε 16 διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε τεστ για COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, συμπεριέλαβαν μια ομάδα με περισσότερα από 13.000 άτομα από την Ισλανδία, τα οποία είχαν προσφερθεί εθελοντικά να υποβληθούν σε εξέταση για COVID-19.

Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν και αποτελέσματα μελετών από κατοίκους της Ιταλίας, από επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, όπου παρατηρήθηκε έξαρση του κορωνοϊού, από θαμώνες κέντρων άστεγων στη Βοστώνη και το Λος Άντζελες και επίσης, από φυλακισμένους, φοιτητές και τρόφιμους σε γηροκομεία.

Σε πέντε από αυτές τις μελέτες, που προέβλεπαν την παρακολούθηση της πορείας της υγείας των συμμετεχόντων αποδείχθηκε ότι ένα μικρό ποσοστό ασυμπτωματικών και θετικών στη νόσο COVID-19 ατόμων, στη συνέχεια ανέπτυξαν συμπτώματα.

Ως εκ τούτου, η διαπίστωση αυτή, οδήγησε τους ερευνητές στη διάκριση μεταξύ των ατόμων που είναι προ-συμπτωματικοί, δηλαδή, εκείνων που αποδεικνύονται θετικοί και στη συνέχεια αναπτύσσουν συμπτώματα και εκείνων που είναι πραγματικά ασυμπτωματικοί, με θετικό τεστ για το COVID-19 αλλά δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα.

Η πλειοψηφία των ατόμων, πάντως, από δείγμα 2.300 συμμετεχόντων σε μία από τις μελέτες αποδείχθηκε ότι δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα.

Τα ασυμπτωματικά άτομα έχουν υψηλό ιικό φορτίο

Ωστόσο, στην παραπάνω διαπίστωση έρχεται να προστεθεί μια άλλη μελέτη, που απέδειξε ότι τα επίπεδα του ιικού φορτίου σε ασυμπτωματικά άτομα είναι παρόμοια με αυτά των ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτό συνεπάγεται ότι, ενώ ενδέχεται τα άτομα αυτά να μην έχουν εμφανή συμπτώματα της ασθένειας, εξακολουθούν να φέρουν ένα δυνητικά επικίνδυνο φορτίο μολυσματικού ιού, που μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, να εξαπλωθεί, με αποτέλεσμα να προσβάλλει άλλους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Topol, παραθέτει και έναν ακόμα προβληματισμό – ότι ο ιός μπορεί να βλάπτει «αθόρυβα» τον οργανισμό των ασυμπτωματικών ατόμων, με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρεται το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου μεταξύ των 331 επιβατών που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά δεν είχαν συμπτώματα, ανάμεσα σε 76 άτομα που εξετάστηκαν με αξονική τομογραφία πνευμόνων, σχεδόν οι μισοί εμφάνισαν σημάδια βλάβης στους πνευμονικούς ιστούς, χαρακτηριστική επίπτωση της λοίμωξης από κορωνοϊούς.

«Οι άνθρωποι που μολύνονται χωρίς συμπτώματα μπορεί να υφίστανται πραγματικά μεγάλη βλάβη στον οργανισμό τους, χωρίς να το γνωρίζουν», λέει ο Dr. Topol. Στην έρευνα αυτή προστέθηκε και μία άλλη, μικρότερη μελέτη στη Νότια Κορέα, που έγινε σε δείγμα 10 ασυμπτωματικών ατόμων, ανάμεσα σε μια ομάδα 139 ασθενών με COVID-19.

Τέλος, ο καθηγητής Dr. Eric Topol επεσήμανε την ανάγκη εξέτασης περισσότερων ατόμων χωρίς συμπτώματα, με σκοπό την πλήρη κατανόηση της ικανότητας του ιού να διασπείρεται μέσω των ασυμπτωματικών φορέων.
Πηγή:newsbreak.gr