Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τα ηνία κρατά η Costa Navarino στις τουριστικές επενδύσεις στη χώρα – Πρώτα η Μεσσηνία… μετά Κρήτη και Μύκονος

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με τη θερινή περίοδο να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ενδείξεις ότι οι επιδόσεις του τουρισμού θα είναι αναιμικές ισχυροποιούνται, ενώ οι προσδοκίες για προσέλκυση του 30% των τουριστών του 2019 υποχωρούν. Ως αποτέλεσμα, τα βλέμματα του κλάδου είναι στραμμένα στην τουριστική περίοδο του 2021, οπότε και εκτιμάται ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και σημαντικό τμήμα του χαμένου εδάφους θα ανακτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλα επενδυτικά έργα είτε ξεκινούν φέτος είτε εξακολουθούν να υλοποιούνται, με στόχο να βρίσκονται στη φάση της λειτουργίας από το καλοκαίρι του 2021 και ύστερα. Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects;

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino κρατά τα ηνία των επενδύσεων, υλοποιώντας επενδύσεις συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, με τις κατασκευαστικές εργασίες στις νέες περιοχές της Costa Navarino, το Navarino Hills, το Navarino Waterfront και το Navarino Bay, να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ανάπτυξης του παραθεριστικού χωριού ΤΕΜΕΣ έχει δημιουργήσει μια νέα γειτονιά 42 πολυτελών κατοικιών με την ονομασία Rolling Greens, που αναπτύσσεται εντός της έκτασης 1.300 στρεμμάτων του Navarino Dunes. Πρόκειται για βίλες 235-295 τ.μ., με 3-4 υπνοδωμάτια, σε περιβάλλοντα χώρο από 700 τ.μ. έως 1.300 τ.μ. και τιμή εκκίνησης 1,2 εκατ. ευρώ. Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υψηλός μονοψήφιος αριθμός βιλών έχει πωληθεί, με την πανδημική κρίση να φαίνεται ότι έχει επισπεύσει τις αγοραπωλησίες πολυτελών εξοχικών ακινήτων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Οι βίλες, που έχουν δυτικό προσανατολισμό, θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και στο γήπεδο γκολφ The Dunes Course και θα διαθέτουν ιδιωτική πισίνα, θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται φέτος. Προβλέπεται ότι θα αποπερατωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Εκτός από το νέο αυτό οικιστικό προϊόν, έχει ήδη πωληθεί −κατά την πρώτη και δεύτερη φάση διάθεσης− άνω του 50% των κατοικιών στο Costa Navarino Residences – The Villas. Αφορά κατοικίες 5-7 υπνοδωματίων, με μέγεθος από 350 τ.μ. έως 1.100 τ.μ., σε οικόπεδα 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. και τιμή εκκίνησης από 2,8 εκατ. ευρώ.

Το έτερο προϊόν που έχει δημιουργήσει η ΤΕΜΕΣ αφορά τα branded διαμερίσματα Τhe Residences at The Westin Resort, Costa Navarino, των οποίων οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της εταιρείας. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, επιφάνειας 150 τ.μ., οι τιμές ξεκινούν από 550.000 ευρώ, το 2019 πωλήθηκαν 24 διαμερίσματα και από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα άλλαξαν χέρια 12 διαμερίσματα από τα συνολικά 98.

Κρήτη και Μύκονος

Στην Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα σχεδιαζόμενα έργα αφορά το Elounda Hills στην Ελούντα, μια επένδυση αρχικού προϋπολογισμού 409 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει ο Ρώσος επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ. Αρχές της χρονιάς δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”, ενώ απαιτείται η έγκριση της μελέτης πολεοδόμησης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου το έργο να τεθεί στο στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Το απαραίτητο αυτό βήμα θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης και στην έκδοση των αδειών δόμησης του έργου, διαδικασία που θα λάβει χώρα σε συνάρτηση με τις συνθήκες της αγοράς.

Η ανάπτυξη, σε τμήμα έκτασης 840 στρεμμάτων, που έχει προέλθει από τη συνένωση επιμέρους ιδιοκτησιών, χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ) και αντιστοιχεί σε δομήσιμη επιφάνεια 130.000 τ.μ.

Η Mirum Hellas σχεδιάζει να υλοποιήσει, εκτός από ξενοδοχείο πέντε αστέρων και 200 κλινών, και περισσότερες από 340 παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες θα διατεθούν σε τιμές από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ.

Στη Σητεία, η Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αδειοδότηση του σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος σε έκταση 2.690 στρεμμάτων, που έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος, στην οποία ανήκει το έργο, δρομολογεί την πώλησή του, με τα σχέδια, που θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις, να προβλέπουν τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, 357 κλινών, κέντρου θαλασσοθεραπείας, συνεδριακού κέντρου, μαρίνας, εξοχικών κατοικιών και γηπέδου γκολφ σε 860 στρέμματα από το σύνολο των 2.690 στρεμμάτων του ακινήτου.

Στη Μύκονο, σε έκταση 60,3 στρεμμάτων στη θέση Καραπέτης της Άνω Μεράς, η αραβική AGC Εquity Partners, μέσω της εταιρείας Blue Iris, προγραμματίζει την υλοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης Mykonos Project, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), η επένδυση είναι πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης. Κι αυτό καθώς εκκρεμεί πλέον η ενσωμάτωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των παρατηρήσεων του ΣτΕ, ώστε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος να οδηγηθεί προς δημοσίευση στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.

Ακόμα ένα έργο, που περιλαμβάνει την υλοποίηση ξενοδοχείου, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στα Καστελλάκια, πλησίον του παραλιακού οικισμού Πλατύς Γιαλός του Δήμου Μυκόνου, προεγκρίθηκε. Το έργο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ολοκληρωμένου συγκροτήματος με επιπλωμένες κατοικίες, αλλά και ξενοδοχείου πέντε αστέρων, τα οποία θα δημιουργηθούν σε έκταση 53,4 στρεμμάτων, ενώ το ξενοδοχείο θα διαθέτει 180 με 200 κλίνες.

www.capital.gr