TOP

Λίγο πιο… μετά η άρση του lockdown με πιθανό διάγγελμα Μητσοτάκη: Πρώτα τα δημοτικά και το λιανεμπόριο

Η σταδιακή ύφεση της πανδημίας έφερε τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας στους λοιμωξιολόγους που εκτιμούν πως η εικόνα θα καλυτερεύει εφόσον οι πολίτες συνεχίσουν να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα.

“Έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες” είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει τις “σειρήνες” της εξόδου από την καραντίνα, προκειμένου να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown.

Η νέα μείωση των κρουσμάτων που έφτασαν τα 1044 αλλά και η μείωση του ισοζυγίου μεταξύ των διασωληνωμένων και όσων εξέρχονται από την μονάδα εντατικής θεραπείας, κάνει τους ειδικούς να αρχίζουν να βλέπουν θετικά το άνοιγμα της αγοράς. “Τα επιδημιολογικά δεδομένα όντως δείχνουν επιτέλους τη μείωση των κρουσμάτων, τη μείωση του δείκτη θετικότητας των τεστ”, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαιώνοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί μετά από αρκετό καιρό στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί τονίζουν την κρισιμότητα των στιγμών καθώς ανά πάσα στιγμή το θετικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται, μπορεί να ανατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες. Το ενδεχόμενο της χαλάρωσης των μέτρων είναι πλέον ο μόνος κίνδυνος της διασποράς της νόσου, η οποία μπορεί να φρενάρει την έξοδο από την καραντίνα.

“Η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής, μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες εάν δεν τηρούνται τα μέτρα. Για αυτό και οι αρμόδιοι μηχανισμοί συνεχίζουν να ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων”, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς δείχνοντας την αγωνία που επικρατεί προκειμένου να μην χαλάσει η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η καλή εικόνα και αρχίσει η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων τότε το πιθανότερο σενάριο είναι η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου. “Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα.

Πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό του μήνυμα θα ανακοινώσει την νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, αλλά αναμένεται να αναφερθεί στα βήματα εξόδου από τα καθολικά περιοριστικά μέτρα. Η αγορά αναμένεται να ανοίξει σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα που θα ήταν καταστροφικό για την χώρα.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν το λιανεμπόριο, τα καταστήματα με εποχικά ήδη και τα κομμωτήρια. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μαθητές και δασκάλους πριν επιστρέψουν στις αίθουσες, συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν στα καταστήματα, η μάσκα θα είναι απαραίτητη σε όλους τους χώρους, ενώ θα εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. “Αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά τα στοιχεία θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα” είπε για την έναρξη των δημοτικών σχολείων ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος που μίλησε στον ΣΚΑΙ.

Ωστόσο αρκετά είναι ζητήματα που παραμένουν θολά, όπως αν θα ανοίξουν τελικά τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν θα λειτουργήσει η εστίαση και αν θα σηκώσουν ρολά τα μεγάλα κλειστά εμπορικά κέντρα. Οι λοιμωξιολόγοι είναι από επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί και για τα τρία αυτά ανοικτά μέτωπα. Όσον αφορά την εκπαίδευση αρκετοί εκτιμούν πως θα ήταν καλύτερα να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά στα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην μετάδοση της νόσου στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει για την εστίαση με τους ειδικούς να ανάβουν προς το παρόν “κόκκινο” σημειώνοντας πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιου είδους αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν ανοίξουν αυτό θα συμβεί τις τελευταίες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα ίδια συμπεράσματα ισχύουν και για τα εμπορικά κέντρα.

Τα αυστηρά μέτρα και οι συστάσεις που υπήρξαν στην Πάτρα για την γιορτή του Αγίου Αντρέα αναμένεται να ισχύσουν σε ανάλογες περιπτώσεις όπως τους εορτασμούς για τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Βαρβάρα που έρχονται τις επόμενες ημέρες. Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εορταστικές συνάξεις που μπορεί να γίνουν στα σπίτια και καλούν όλους τους πολίτες να αποφύγουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για την διασπορά του Κορονοϊού.

“Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά, θα τους δώσουμε τηλεφωνικά τις ευχές μας και θα τους εκφράσουμε την αγάπη μας”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

www.thetoc.gr