Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Μάχη για το ΕΣΥ -Νέο σοκ μετά την αύξηση των διασωληνωμένων – Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της οικονομίας

Σκηνικό «πολέμου», επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αττικής καθώς τα κρούσματα κοροναϊού που διακομίζονται και χρήζουν διασωλήνωσης είναι περισσότερα απ’ όσα μπορεί να σηκώσει το ΕΣΥ στην παρούσα φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη η κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν υγειονομικές αρχές και κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Οι εφημερίες είναι πλέον εφιαλτικές και η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την έκρηξη του αριθμού των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 605. 

Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει απόλυτους αριθμούς, δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες περί επιλογής ασθενών.

Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο υπάρχουν συνολικά 2.251 νοσηλευτικές κλίνες στο ΕΣΥ και νοσηλεύονται σ’ αυτές, 1.995 ασθενείς με κοροναϊό. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς από άλλες νόσους.

Την ίδια ώρα, και παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, τα γεμάτα νοσοκομεία και τις υπερπλήρεις Εντατικές στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε αίφνης από την κυβέρνηση η τροποποίηση ορισμένων εκ των υφιστάμενων μέτρων ώστε να εκτονωθεί η πολύμηνη κόπωση των πολιτών. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη χωρίς τα σημερινά και αυριανά στοιχεία.

Έτσι η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, αντί για σήμερα Τετάρτη, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πανδημία. Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών.

Ο οδικός χάρτης

Το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα, σύμφωνα με τα σενάρια θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Η δεύτερη φάση αφορά στο λιανεμπόριο. Στόχος είναι να ανοίξει με click away στις 29 Μαρτίου.

Οι μετακινήσεις στα καταστήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα γίνονται με αποστολή στο 13032 οπού οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά.

«Βαλβίδες αποσυμπίεσης»

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και πιο έξυπνοι τρόποι – όπως είπε – ώστε να υπάρξει ένα ορίζοντας για σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ εξαιτίας της αύξησης των διασωληνωμένων και όπως τόνισε, περιμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας που υπήρξε χθες (σ.σ έφτασε το 12%) ήταν κάτι το συγκυριακό ή είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει σε βάθος χρόνου.

«Υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερους διασωληνωμένους και θανάτους» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η ίδια επισήμανε πως «ό,τι γίνει θα γίνει με μεγάλη προσοχή. Η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή για να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα» είπε προαναγγέλλοντας περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα κάνει ανακοινώσεις για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και μέσω του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε η κ. Πελώνη.

«Υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα»

Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπο Γώγο, σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει  για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέφερε στον Σκάι, ο κ. Γώγος. Ερωτηθείς για κάποιου είδους άνοιγμα διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων». «Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη».

Όπως επισήμανε ο κ. Γώγος «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα».  «Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» σχολίασε ο γιατρός, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των μέτρων.

«Αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς»

Από την άλλη πλευρά, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε «αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κοροναϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», είπε.

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, πχ τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι», είπε.

www.in.gr