Στο στόχαστρο όσοι ξενοίκιασαν τα σπίτια μέσα στην πανδημία – Αναδρομικοί έλεγχοι στις κάρτες και στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των ιδιοκτητών – Παρέδωσαν στοιχεία ως το 2020 οι πλατφόρμες τον Ιανουάριο
Στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι χιλιάδες ακίνητα που εξαφανίστηκαν από τις πλατφόρμες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά τώρα επιστρέφουν σε αυτές για να προσελκύσουν πελάτες εν όψει της θερινής περιόδου που ανοίγει από τις 15 Μαΐου και μετά.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει λάβει θέσεις μάχης και καταγράφει πλήρως τις κινήσεις των εκμισθωτών ακινήτων, ακόμα και με τη χρήση ειδικού λογισμικού που αποθηκεύει σε βίντεο τις παρουσιάσεις από τα σπίτια που προσφέρουν για ενοικίαση.
Ηδη οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης, εντοπίζοντας τα εξής δεδομένα:
- Το 2020 καταγράφηκε μείωση σχεδόν 90% στις κρατήσεις από το εξωτερικό μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων Airbnb.
- Η απότομη πτώση αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό ώθησε πολλούς εκμεταλλευτές καταλυμάτων (νόμιμους και αφανείς) να κατεβάσουν τα ακίνητα από τις πλατφόρμες και να στραφούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε στο να γεμίσουν οι σελίδες αγγελιών στη χώρα με σαλέ, στούντιο και μπουτίκ διαμερίσματα προς ενοικίαση.
- Εως τον Ιανουάριο οι περισσότερες πλατφόρμες διαμοιρασμού έδωσαν στην ΑΑΔΕ στοιχεία πελατών τους για σπίτια που νοικιάζονται στη χώρα μας πριν και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (2018-2020).
Ποιους «χτυπά» η Eφορία
Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», άλλες εταιρείες-κολοσσοί όπως Booking, Homeaway κ.λπ. ευθυγραμμίστηκαν πλήρως ήδη. Μόνο η Airbnb επέδειξε αναβλητική στάση αρχικά αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η δουλειά γίνεται» και ήδη στην ΑΑΔΕ έχουν συγκεντρώσει ικανά στοιχεία για τους πελάτες της. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται πλήρης συμμόρφωση με αποστολή στοιχείων, λόγω των μαζικών πιέσεων που ασκούν όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και μισή ντουζίνα ακόμα τουριστικών κρατών της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.), οι οποίες απειλούν ότι θα ρίχνουν τις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται.
Επιπλέον η ΑΑΔΕ έχει πάρει στα χέρια της στοιχεία -και αναζητεί και άλλα- με λίστες Ελλήνων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά πορτοφόλια του εξωτερικού, για να εισπράττουν ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ετσι, μετά από πολλούς μήνες ανομβρίας στις κρατήσεις λόγω πανδημίας, η μάχη του Airbnb αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα στοιχεία που θα ελέγξει η Εφορία είναι:
- Στοιχεία παρουσίας, αναρτήσεων και κρατήσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μέσα στο 2020 υπολογίζεται ότι 3.000 ακίνητα κατέβηκαν από τις σελίδες διαμοιρασμού. Τώρα, όμως, παρατηρείται και πάλι αύξηση του αριθμού τους. Ελεγκτές εφοριακοί που δηλώνουν πελάτες ζητούν πλήρη ενημέρωση και εικονική εξ αποστάσεως ξενάγηση στα ακίνητα που προσφέρονται. Οι παραβάτες παραδίδονται λοιπόν «σε μια κόλλα χαρτί» απευθείας στην αρμόδια ΔΟΥ για τα περαιτέρω.
- Στοιχεία ενοικιάσεων με αγγελίες ή μεσιτικά γραφεία. Λόγω πανδημίας το 2020, αλλά και ιδιαίτερα μετά τον Φεβρουάριο του 2021 οπότε άδειασαν πολλά σπίτια φοιτητών (της επαρχίας αλλά και της Αθήνας) η προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση είχε άνοδο. Αυτό ελέγχεται και διασταυρώνεται με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που κατατέθηκαν στην Εφορία.
- Στοιχεία πληρωμών (εισοδημάτων) για τα έτη 2018 και 2019 προκειμένου να ελεγχθούν φορολογικά και αναδρομικά οι εκμισθωτές για τα μισθώματα που εισέπραξαν μέσω πιστωτικών καρτών.
- Στοιχεία εισπράξεων «ύποπτων» ιδιοκτητών από ηλεκτρονικά πορτοφόλια που δέχονται οι πλατφόρμες για πληρωμές εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 300 ΑΦΜ τα οποία δέχθηκαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να έχουν δηλώσει αντίστοιχα εισοδήματα.
…και αναδρομικά μιας 5ετίας
Εκτός από τα καταγραφικά οθόνης, η ΑΑΔΕ ανέπτυξε και χρησιμοποιεί και ένα λογισμικό-ρομπότ που «σαρώνει» το Διαδίκτυο και εντοπίζει ενοικιάσεις τύπου Airbnb ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑΔΕ. Οσοι πιάνονται στην τσιμπίδα παίρνουν σειρά για να δεχθούν αναδρομικά φορολογικό έλεγχο 5ετίας ώστε να βρεθεί για πόσα χρόνια ενοικίαζαν αλλά δεν δήλωναν τα εισοδήματα από ενοικιάσεις τύπου Airbnb.