Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Συν-Εργασία: Μέχρι πότε παρατείνεται – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» επεκτείνεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με στόχο να στηρίξει τις επιχειρήσεις του τουρισμού προκειμένου να επαναφέρουν σταδιακά το προσωπικό τους στην ενεργό δράση.

Λόγω των περιορισμών στην εστίαση (ωράριο, τραπεζοκαθίσματα) και της μετέωρης κατάστασης που θα συνοδεύσει το άνοιγμα του τουρισμού, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναφέρουν το σύνολο του προσωπικού τους. Ετσι, αν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, θα διατηρήσουν και τους επόμενους μήνες τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους.

Εναλλακτικά, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο ή μέρος του προσωπικού, εντάσσοντάς το στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» ώστε να επωφελούνται από την κάλυψη μέρος των μισθών και του συνόλου των εισφορών.

Σκοπός η αποφυγή απολύσεων

Το τελευταίο τρίμηνο σε αναστολές τέθηκαν 678.096 εργαζόμενοι, ενώ στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μόλις 22.869 εργαζόμενοι. Αν και οι αριθμοί δείχνουν πως οι επιχειρήσεις προτιμούν τις δαπανηρές αναστολές συμβάσεων από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το κράτος θα δώσει έμφαση στον μηχανισμό για αποφυγή των απολύσεων.

Στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021, σε επιχειρήσεις – εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις (μείωση τζίρου 20%).

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας.

Επίσης, το κράτος καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στον μειωμένο μισθό.
naftemporiki.gr