Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Με καλούς οιωνούς η διαμόρφωση των τιμών σε σύκο, σταφίδα και σταφύλι στην Πελοπόννησο

Με θετικό πρόσημο στη διαμόρφωση των τιμών εξελίσσεται μέχρι στιγμής η χρονιά για το σύκο, τη σταφίδα και το επιτραπέζιο σταφύλι στην περιφέρεια Πελοποννήσου, γεγονός που έχει αναπτερώσει το ηθικό των παραγωγών.

του Γιώργου Αργυρίου, από την “Ύπαιθρος Χώρα”

Ιδιαίτερα θετικό είναι το ξεκίνημα της σταφίδας στη Μεσσηνία, όπου κατά παράδοση προηγείται του νομού Κορινθίας αφού ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Τόσο από πλευρά τιμής όσο και από πλευράς ποιότητας και ποσότητας όλοι συμφωνούν ότι είναι μία καλή χρονιά. «Ξεκινάμε πλέον την παραλαβή της σταφίδας έχοντας διανύσει έναν πολύ καλό Αύγουστο που δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Οι ενδείξεις είναι πολύ καλές και μένει να δούμε τελικά ποια είναι η παραγόμενη ποσότητα» τονίζει στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, όπως σημειώνει, «πέρσι είχαμε ξεκινήσει με 1,30-1,40 ευρώ, φέτος με 1,50. Όλα δείχνουν ότι το προϊόν έχει αφήσει πίσω του τις μαύρες μέρες, που η τιμή του κυμαινόταν μόλις μεταξύ 0,70 και 0,80 ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου έναν χρόνο, η σταφίδα εντάχθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από την πλευρά της, η Ένωση Μεσσηνίας συνεργάζεται με την Παναιγιάλειο Ένωση και η συνολική εκτίμηση είναι ότι από εδώ και πέρα, με την εμφάνιση των υπερτροφών, ανοίγονται νέοι ορίζοντες, αφού η διατροφική της αξία είναι δεδομένη.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Πάζιος, αν και υπάρχει ζήτηση, «εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ποσοτικά. Ακυρώνουμε συμβόλαια και ενώ υπάρχει αγορά, δεν τολμάμε να ανοιχθούμε. Αν πάμε σε αναδιάρθρωση, τότε σίγουρα οι ξένες αγορές θα υποδεχθούν με θετικό τρόπο το προϊόν».

Σταφύλι

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το επιτραπέζιο σταφύλι στην ορεινή και ημιορεινή Κορινθία, καθώς μπορεί να αναμένονται λιγότερες ποσότητες, όμως η ποιότητα είναι εξαιρετική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στιμάγκας, Γιώργο Δαρδάνη, «έχουμε ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες με μείωση της παραγωγής, που θα φτάσει μεταξύ 30% και 40%, αλλά με πολύ καλή ποιότητα, αφού βοήθησε ο καιρός. Η τιμή ξεκινάει από τα 50 λεπτά και φτάνει μέχρι και τα 80 λεπτά». Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι τιμές παρουσιάζουν ελάχιστη πτώση σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Όπως μας τόνισε ο ίδιος, «η τιμή τις επόμενες μέρες θα ανέβει και οι εξαγωγές, αν και υπάρχουν προβλήματα με την κατάσταση που επικρατεί στο Ην. Βασίλειο, θα πάνε πολύ καλά».

Σύκα

Προβληματισμένος εμφανίζεται από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, για τη φετινή πορεία της παραγωγής σύκου. «Υπάρχει πρόβλημα το οποίο επιδεινώνουν ο καύσωνας και η ξηρασία. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα έχει πέσει το φύλλο» τονίζει. Και συμπληρώνει ότι «ακόμα δεν έχουμε συνολική εκτίμηση για την παραγωγή αλλά είναι θέμα χρόνου να διαμορφωθεί η τελική εικόνα αφού οι γεωπόνοι καταγράφουν το πρόβλημα».

Σε μία προβληματική παραγωγική χρονιά, το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση των τιμών. Όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου: «Με αυτά τα δεδομένα στην παραγωγή, πιέσαμε τις αγορές έξω να ανεβάσουμε τις τιμές και τα καταφέραμε. Έχουμε λοιπόν δεδομένο ότι για το σύκο ποιότητας Α η τιμή είναι στα 2,15 ευρώ, ενώ το 2018 ήταν 1,87 και η δεύτερη ποιότητα στα 1,90 ευρώ, έναντι 1,67 πέρυσι. Η τρίτη ποιότητα πήγε στα 1,40 ευρώ από 1,27 το 2018 και η τέταρτη κατηγορία από 1 ευρώ πήγε στο 1,15. Τέλος, στα βιολογικά η τιμή κυμάνθηκε από 2,15 στην τέταρτη κατηγορία και έφτασε στα 3 ευρώ στην πρώτη. Η συνολική αύξηση είναι 60 λεπτά το κιλό».

Αυτήν τη στιγμή, οι άνθρωποι της ΣΥΚΙΚΗ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους πελάτες στο εξωτερικό, ώστε να πάνε σε συμβόλαια ανάλογα της παραγωγής, ενώ υπάρχει και συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση των καλλιεργητών Βιολογικών σύκων μετά τη νέα αύξηση της τιμής τους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, την τελευταία τετραετία, το σύκο βρίσκεται από νωρίς αντιμέτωπο με διάφορα προβλήματα που δημιουργούν οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Κλείνοντας, ο κ. Παπαγεωργίου υπενθύμισε ότι η άρση του αδιεξόδου και των προβλημάτων στις εξαγωγές μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από την αναδιάρθρωση των συκεώνων, που αποτελεί πάγιο αίτημα τα τελευταία χρόνια.

πηγή: ypaithros.gr