Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Μητσοτάκης: 500 από 300 ευρώ το πρόστιμο – Και Φεβρουάριο κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών – 2 μήνες παράταση στα επιδόματα ανεργίας

Το άνοιγμα της αγοράς προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός. Είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιήσουμε Astra Zeneca και Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Ειδήσεις έβγαλε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης, ζήτησε κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού, να ενημερώσει την Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα, αν υπάρξει θετική εισήγηση των ειδικών, είπε ότι αυξάνονται τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις από τα 300 στα 500 ευρώ και εξήγγειλε δυο νέα μέτρα όπως η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών και τον μήνα Φεβρουάριο αλλά και την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει κατά δυο μήνες.

Ήθελα να δώσω απαντήσεις για να διαλυθούν μύθοι που συνειδητά διακινούνται για την πανδημία, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας το που βρισκόμαστε σήμερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα που υπάρχουν και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως είπε του ECDC, σήμερα, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες χώρες που είναι κίτρινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

Είπε ακόμα ότι το Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα το οποίο οδήγησε σε αύξηση των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. Είπε ακόμα ότι η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου και πλέον σήμερα έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1690 συνανθρώπους μας με κορονοϊό. Είπε ακόμα ότι αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων.

Αναφερόμενος στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό η χώρα μας είναι στην 21η θέση από το τέλος σε αυτή την μακάβρια στατιστική. Τα λέω αυτά επειδή έχουμε ακούσει πολλά για τον αριθμό των θανάτων. Ειδικά χθες η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους στην ΕΕ και ευχόμαστε αυτό να συνεχιστεί.

Αυτή η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πρώτα απ’ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών της χώρας μας που υπερέβαλαν τους εαυτούς τους. Αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι δεν δικαιολογείται ακόμα κανένας εφησυχασμός γιατί είδαμε τι έγινε σε άλλες χώρες με την χαλάρωση. 

Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα είναι η τήρηση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αλλά και η αύξηση του εμβολιασμού.

Στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «Κάθε άλλο. Αν κάτι έχουμε μάθει από τον κορονοϊό είναι ότι εκδηλώνεται κάθε φορά με διαφορετική ένταση και τρόπους. Τώρα, υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετάλλαξης. Είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο βράδυ με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς φρένο και άλλοτε γκάζι ανάλογα τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται εβδομάδα, εβδομάδα και αν χρειάζεται θα λαμβάνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Απαντώντας σε ένα δεύτερο ερώτημα, δηλαδή αν γίνονται όλα όπως πρέπει και απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναπαύθηκε το καλοκαίρι, είπε ότι όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση παρέλαβε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. «Κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε μεγάλες αναμονές στις εντατικές. Σήμερα όμως έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε μια περαιτέρω ασφάλεια.

Μίλησε και για τον δείκτη θετικότητας που είναι κάτω από το 3% και καθώς αυξάνουμε κάθε μέρα τα τεστ έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε τυχαίες δειγματοληψίες για να δούμε αν υπάρχει διασπορά του ιού.

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις είπε ότι δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος. Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στον τομέα της απασχόλησης και πως εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ακολούθησε κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών και μόνο μια φορά πήραμε πιο σκληρά μέτρα.

Έκανε μια ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ όψιν από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε: «κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην απαίτηση εκ μέρους τους να αγοραστούν οι πατέντες είπε: «πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κάνουμε την Astra Zeneca και την Pfizer δημόσια με ένα νόμο και ένα άρθρο».

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

«Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». Όπως εξήγησε «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».

Αυξάνεται το πρόστιμο – Δυο νέα μέτρα

«Κάθε μηνάς Lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. Ευρώ» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων».Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία λέγοντας πως «η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για το μήνα Φεβρουάριο» αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

Δείτε όλη την ομιλία