Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι αποδόσεις των ομολόγων πιέζουν τους διεθνείς οίκους να προσφέρουν επενδυτική βαθμολογία...

Οι αποδόσεις των ομολόγων πιέζουν τους διεθνείς οίκους να προσφέρουν επενδυτική βαθμολογία στην Ελλάδα

231
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
A piggybank painted in the colours of the Greek flag with a 20 euro banknote in it's slot, stands in front of letters spelling the word 'GREECE' in this picture illustration taken in Berlin, Germany June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. But Greek government sources said the leftist premier stood by his rejection of the creditors' conditions and Greece would default on a crucial repayment due to the International Monetary Fund on Tuesday, plunging it deeper into financial crisis. REUTERS/Pawel Kopczynski

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχώρησε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κάτω από το 1%, δείχνοντας ότι οι ξένοι επενδυτές ψηφίζουν θετικά στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμολογία το 2021, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι μπορεί αυτό να συμβεί και το 2022. Οι αγορές όμως στέλνουν ένα σαφές μήνυμα με την συμπεριφορά τους απέναντι στα ελληνικά ομόλογα. Ότι πρέπει η αναβαθμίσεις να έρθουν πιο κοντά, χρονικά τουλάχιστον. Οι απαντήσεις πάντως δεν θα αργήσουν τα έρθουν.

Με βάση την βαθμολογία των S&P και DBRS η Ελλάδα απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο οίκος Moody’s μας κρατάει σε απόσταση τεσσάρων βαθμίδων. Ωστόσο όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν προγραμματίσει δύο αξιολογήσεις για τη χώρα μέσα στο 2020. Στις 24 Απριλίου περιμένουμε διπλή ετυμηγορία από Standard & Poor’s και DBRS, ενώ ο Moody’s  θα ακολουθήσει στις 8 Μαΐου.

Η δεύτερη αξιολόγηση του Fitch θα έρθει στις 24 Ιουλίου, ενώ για τους υπόλοιπους οίκους θα πρέπει να περιμένουμε έως το φθινόπωρο. 23 Οκτωβρίου οι S&P και DBRS, 6 Νοεμβρίου ο Moody’s.

Χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε έως το 0,96% ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Την ίδια ώρα έχει επίσης μειωθεί το spread με το Γερμανικό ομόλογο και υποχώρησε στις 134 μονάδες βάσης.

Το spread με τα γερμανικά ομόλογα καταγράφει πτώση 30% από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου όταν βρισκόταν στις 190 μονάδες βάσης και 20% από τις 23 Ιανουαρίου. Πλέον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς απέχει 0,04 ποσοστιαίες μονάδες από το ιταλικό 10ετές, 0,40 ποσοστιαίες μονάδες από το κυπριακό 10ετές, 0,66 ποσοστιαίες μονάδες από το ισπανικό 10ετές και 0,71 ποσοστιαίες μονάδες από το πορτογαλικό 10ετές.

Το ράλι είναι εντυπωσιακό σε όλη την καμπύλη των ελληνικών κρατικών ομολόγων με την απόδοση του 5ετούς να αγγίζει το 0,3%, του 15ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από το 1,4% και του 20ετούς να φτάνει στο 1,65%.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Capital Economics είχε επισημάνει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα λόγω της βελτίωσης των συνθηκών καθώς και το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει μικρές αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος, εκτιμώντας πως το ελληνικό 10ετές θα φτάσει στο 1%.

www.newsit.gr