Σάββατο
5
Οκτώβριος
TOP

Οι νέοι… «κόφτες» στις αναστολές

Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει δοθεί. Πολλές είναι οι οικονομικές δραστηριότητες που έχουν ήδη επαναλειτουργήσει ενώ στις 3 Μαΐου αρχίζει το μεγάλο στοίχημα της εστίασης. Οι αναστολές θα συνεχιστούν και τον Μάιο τουλάχιστον στις οικονομικές δραστηριότητες που θα παραμείνουν κλειστές καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ο νέος κόφτης

Το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή και με στόχο να μπλοκάρει παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στο πρόγραμμα των αναστολών υιοθετεί εφεξής ακόμη ένα κριτήριο. Στον μηχανισμό των αναστολών θα μπορούν να τεθούν μόνο οι εργαζόμενοι που απασχολούνται τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως και συμπεριλαμβάνονται όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο στις κλειστές επιχειρήσεις θα υπάρξει πρόβλημα καθώς θα αποκλειστούν από τις αναστολές εργαζόμενοι με ημιαπασχόληση οι οποίοι δεν θα μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα ειδικού σκοπού. Βέβαια το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη για το πως θα εφαρμοστεί η νέα ρήτρα. Το Υπουργείο Εργασίας ψάχνει εναλλακτικές για αυτούς τους εργαζόμενους ενώ υπάρχει η περίπτωση ο όρος της 4ωρης απασχόλησης να αφορά μόνο τις πληττόμενες.

Η ώρα της αποσωλήνωνσης

Εφόσον η επανεκκίνηση της οικονομίας εξελίσσεται, δυναμικό θα είναι και το σχέδιο πως θα λειτουργήσουν οι αναστολές τον Μάιο. Προφανώς και όσες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι κλειστές, υποχρεωτικά θα πρέπει να θέσουν  και τον Μάϊο το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Και στις επιχειρήσεις βέβαια που επαναλειτουργούν ή θα επαναλειτουργήσουν είναι φυσικό πως δεν θα γίνει απότομη αποσύνδεση τους από τον αναπνευστήρα των αναστολών. Οι επιχειρήσεις αυτές προφανώς θα μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς των αναστολών. Παρόλα αυτά πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και επιπλέον  κριτήρια και κόφτες.

Τα σχέδια στο τραπέζι για τις αναστολές

Η ρήτρα της μη αύξησης του τζίρου εφαρμόστηκε στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων με έναρξη πριν το 2018 και  ίσχυσε για πρώτη φορά τον Μάρτιο. Αυτό που εξετάζει τώρα το  οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες του «MR»  είναι οι επιχειρήσεις αυτές όχι μόνο να μην εμφανίζουν αύξηση τζίρου αλλά να εμφανίζουν και μείωση του τζίρου τους και βέβαια τίποτα δεν αποκλείει ένα μίνι λίφτινγκ στους ΚΑΔ που θεωρούνται πληττόμενοι.

Ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι στις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν να υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των αναστολών των εργαζομένων  που  θα μπορούν να δηλώσουν οι επιχειρήσεις. To πλαφόν στις αναστολές είναι άλλωστε μια συνταγή η οποία δοκιμάστηκε και κατά την επαναλειτουργία της οικονομίας κατά την άρση του πρώτου lockdown

Στόχος του οικονομικού επιτελείου σε κάθε περίπτωση τον Μάιο οι αναστολές σιγά σιγά να στοχεύουν σε επιχειρήσεις που θα έχουν την ανάγκη να βρίσκονται κάτω από προγράμματα στήριξης. Προφανώς  η δυνατότητα των αναστολών τον Μάιο  θα συνοδεύεται και με ρήτρα μη απολύσεων για τις επιχειρήσεις που διαφοροποιείται βέβαια ανάμεσα σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ