Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Οριστικό διαζύγιο: Αποχώρησε το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής

Την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του κόμματος, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η εισήγηση του επικεφαλής του Ποταμιού βρήκε την πλειοψηφία του κόμματος να συμφωνεί και μετά από ψηφοφορία στη ΜΕΣΥΑ αποφάσισε την «απεμπλοκή» από το ΚΙΝΑΛ.

Κατά την ψηφοφορία τα μέλη ψήφισαν:

  • 97 υπέρ της αποχώρησης
  • 16 παραμονή
  • 5 λευκό

Αργότερα αναμένονται δηλώσεις του Στ. Θεοδωράκη ο οποίος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε για τις επιλογές του ανέφερε κατά πληροφορίες ότι είναι «υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στη κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόταση Θεοδωράκη

Η συνεδρίαση ήταν κλειστή και ξεκίνησε με την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκης ο οποίος εισηγήθηκε στα στελέχη του Ποταμιού την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι ο αρχικός του στόχος που ήταν να διευρυνθούν οι δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής δεν επετεύχθη και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να χωρίσουν οι δρόμοι με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξήγγειλε συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, λέγοντας πως εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι η ηγεσία του Ποταμιού και των συμμάχων του. Παράλληλα, διέψευσε σενάρια ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι στελέχη του Ποταμιού, όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ηδη νωρίτερα είχαν τοποθετηθεί οι βουλευτές του Ποταμιού, που όλοι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού. Ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι πρέπει να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτοκριτική έκανε ο Σπύρος Δανέλλης, αναφέροντας ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του, ενώ σημείωσε ότι η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο, δυνατό Ποτάμι.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην «ψευδεπίγραφη αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα που του λένε ότι όλα θα τα αποφασίζει ο αρχηγός, αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη, διευκρίνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι.

Η πρόταση για παραμονή στο ΚΙΝΑΛ

Απρόσμενη εντύπωση προκάλεσε κείμενο του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου και του ηγετικού στελέχους Γιάννη Μεΐμάρογλου στο οποίο προτείνουν την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, του Ποταμιού υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια). Ταυτόχρονα προτείνεται σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία υλοποίησής τους, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, ενός χρόνου και τριών χρόνων, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει.

Πηγή: iefimerida.gr