Δευτέρα
20
Μάρτιος
TOP

Οχι “Πάσχα στο χωριό” εισηγείται η κυβέρνηση – Μέχρι 2 οικογένειες στο σπίτι

Εισήγηση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών για το Πάσχα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ενόψει και της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων για το θέμα αυτό. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κ. Πελώνη ανέφερε: “Ενδεχομένως να έχουμε ανακοινώσεις ακόμα και το απόγευμα, θα εξαρτηθεί από την συνεδρίαση της επιτροπής”.

Μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι

Για την ημέρα του Πάσχα είπε ότι στόχος είναι να επιτραπούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.

“Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως “προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.”

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι της τροχαίας για τις μετακινήσεις.

Έλεγχοι για τις μετακινήσεις

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ.

Όσον αφορά το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων, η κα Πελώνη επεσήμανε πως στόχος είναι με ασφάλεια να ανοίγουν οι δραστηριότητες, ενώ είπε ότι περί τα μέσα Μαΐου προσανατολίζεται το άνοιγμα του τουρισμού με πρωτοκόλλα. Συγκεκριμένα, ως ορίζοντα έθεσε την 14η Μαΐου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα την Πέμπτη – εκτός απροόπτου – με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό θα περιγράψει τον οδικό χάρτη για την σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα αμέσως μετά το Πάσχα. “Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Με προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ΝΔ.

Για τις αποφάσεις της επιτροπής

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε τελευταία για το αν τις αποφάσεις τις παίρνει η επιτροπή ή η κυβέρνηση απάντησε ότι “η επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις. Χαρακτήρισε, δε, “συνωμοσιολογία που προσβάλλει τους επιστήμονες” τα σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι η κυβέρνηση ήδη είναι σε συζητήσεις και προσανατολίζεται στο άνοιγμά της μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Σημαντικό εργαλείο είναι τα self test, υπογράμμισε.

Επίσης, 10 Μαΐου θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες είπε ότι δε μπορεί να γίνει μαζική επέμβαση και η αστυνομία δε μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Γίνεται, όμως, προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές.

Τέλος, ανέφερε ότι τα ποσοστά εμβολιασμών σε ηλικίες πάνω από τα 60 έτη είναι χαμηλότερα.

Στα ύψη το ιικό φορτίο

Σημειώνεται ότι στα ύψη βρίσκεται το ιικό φορτίο του κορονοϊού στην ΑττικήΣύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η αύξηση του ιικού φορτίου στο Λεκανοπέδιο έφτασε στο δυσθεώρητο +171%, την ώρα που το κέντρο της Αθήνας καταγράφει συστηματικά εδώ και καιρό τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού σε όλη την χώρα.

Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική σε άλλες δύο από τις συνολικά 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου, στον Άγιο Νικόλαο η αύξηση άγγιξε το 360% και στο Ρέθυμνο το 120%, σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου.

www.thetoc.gr