Δηλώσεις από την Ματίνα Παγώνη για την πορεία των εμβολιασμών και τα περιστατικά θρομβώσεων. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε για τα περιστατικά θρομβώσεων σε πολίτες, μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ αποκάλυψε και το πότε θα πετάξουμε τη μάσκα.
«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0,002% συγκριτικά με τη νόσο COVID-19 δεν συγκρίνονται. Γι’ αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» σημείωσε η κα Παγώνη στον ΣΚΑΪ.
Σημείωσε πως τα υπάρχοντα δεδομένα δεν έχουν δείξει πως υπάρχει ρίσκο από τη χρήση του εν λόγω εμβολίου στις γυναίκες κάτω των 50, ενώ εκτίμησε πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες σχετικά με τους εμβολιασμούς και πως θα αποφασίσει και θα δώσει νεότερες οδηγίες.
Αναφορικά με την πιθανότητα εμβολιασμού ανηλίκων, η ίδια σημείωσε πως πρώτοι θα εμβολιαστούν, λογικά, οι μαθητές Λυκείου και μετά οι μικρότερες ηλικίες.
Υπογράμμισε πως ήδη μελετάται ο εμβολιασμός από 12 ετών και πάνω και πως αναμένονται τα δεδομένα της τρίτης φάσης. «Νομίζω από το φθινόπωρο θα έχουμε αποτελέσματα και θα προχωρήσουμε. Με την έναρξη της νέας χρονιάς» είπε.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των γιατρών, σημείωσε πως έχουν φτάσει στο 85% και πως υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που αγγίζουν το 92%. Σχετικά με το ποσοστό των νοσηλευτών είπε πως είναι πιο κάτω.
Πότε βγάζουμε τις μάσκες
Η ίδια ενημέρωσε πως έως το τέλος του Ιουνίου τα κρούσματα θα φτάσουν γύρω στα 1.000 ενώ θα υπάρξει και μείωση των διασωληνωμένων.
Επεσήμανε πως αν τέλος Αυγούστου οι εμβολιασμένοι φτάσουν το 80%, αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ασφάλεια και γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να βγάλουμε και τις μάσκες.
Ερωτώμενη για τον 17χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κορονοϊό, η κα Παγώνη επεσήμανε πως δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, αλλά είπε πως δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό.
«Είχαμε και άλλα δύο 18 και 25 ετών που είχαν διασωληνωθεί και το μήνυμα είναι πως η νόσος δεν έχει ηλικίες ή ανθρώπους που έχουν υποκείμενα ή δεν έχουν γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και στους νέους και στις μεγάλες ηλικίες» συμπλήρωσε.
Επίσης, υπογράμμισε πως όσο προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει θα είναι με απλά συμπτώματα και δεν θα φτάνει σε ΜΕΘ.