Τετάρτη
20
Νοέμβριος
TOP

Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Στην ενίσχυση της επιτήρησης της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας με τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου για τη συστηματική παρακολούθηση ενδεχόμενων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, προχωράει το υπουργείο Υγείας. Στο δίκτυο συμμετέχουν εργαστήρια πανεπιστημίων και νοσοκομείων που διενεργούν ελέγχους ανίχνευσης του SARS-CoV-2 καθώς και ο ΕΟΔΥ, τα οποία αποστέλλουν δείγματα από όλη τη χώρα προς περαιτέρω ανάλυση στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Η παρέμβαση γίνεται υπό τη σκιά των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στην πολιτεία και στην επιστημονική κοινότητα ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τόσο στην εξέλιξη της πανδημίας, όσο και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ηδη στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 26 περιπτώσεις του βρετανικού στελέχους. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος αυτό δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα. Για το θέμα των μεταλλάξεων το υπ. Υγείας είναι σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και μάλιστα σήμερα αναμένεται ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας να έχει συνομιλίες και με τη διευθύντρια του Κέντρου, Dr Andrea Ammon.

Χθες, ο κ. Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής, Γκίκας Μαγιορκίνης και Αννα Παππά. Οπως δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Κικίλιας, «Προχωράμε στη δημιουργία ενός δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Ενα δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης μεταλλαγμένων στελεχών, ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση και να μπορεί η κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις».

Ο κ. Θάνος τόνισε ότι «το ΙΙΒΕΑΑ εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορωνοϊού». Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, δημιουργείται ένα οριζόντιο δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο ΙΙΒΕΑΑ για την ταυτοποίηση του στελέχους του ιού. «Αυτό θα βοηθήσει πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και κατόπιν».