Μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021 η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης είχε βάλει σε προτεραιότητα την αναθεώρηση του συστήματος των προκρίσεων για το Τόκιο.
ΗITTF προχώρησε στην τακτοποίηση αυτής της σοβαρής εκκρεμότητας, τη γνωστοποίησε σε όλο τον κόσμο του αθλήματος κι έδωσε και τις απαραίτητες επεξηγήσεις για τις βασικές τροποποιήσεις. Σημειώνεται ότι οι όποιες διορθώσεις δεν αφορούν στο ομαδικό, καθώς είχαν κριθεί και οι 16 ολυμπιακές προκρίσεις (ισάριθμες σε άνδρες και γυναίκες) πριν από την εξάπλωση του κορωνοϊού και την αναστολή των διεθνών αγώνων.
Στο νέο Qualification System δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, πάντως έχει σημασία και για την ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η ITTF θα δώσει βάρος στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης (και κατ’ επέκταση τον ειδικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και την προσπάθεια, που έκαναν μέσα στη χρονιά πολλοί αθλητές για να βελτιώσουν τη θέση τους.
Από κει και πέρα, μέχρι το τέλος Απριλίου 2021 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα ηπειρωτικά Προολυμπιακά τουρνουά του απλού, ενώ θα δοθούν θέσεις για το ίδιο αγώνισμα κι από το παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά, που θα γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. Οι ακριβείς ημερομηνίες θ’ ανακοινωθούν εν καιρώ κι αφού βεβαίως, επιστρέψει το άθλημα από αυτή τη μακρά περίοδο της αδράνειας και ξαναγίνουν μεγάλες διοργανώσεις. Τα World Tour μετρούν κυρίως για τις προκρίσεις στο διπλό μικτό.
Έπειτα από την απόφαση μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 η ITTF άρχισε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με θέμα τις απαραίτητες προσαρμογές του συστήματος προκρίσεων. Στη συνέχεια έλαβε σχετική επιστολή από το τμήμα Αθλητισμού της Δ.Ο.Ε. με την οδηγία να αντικατοπτρίζει, όπου είναι δυνατόν, το νέο Qualification System τη μέθοδο του αρχικού συστήματος, που είχε εκπονηθεί το 2018.
Ακολούθως η διοίκηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης άρχισε συζητήσεις με την Επιτροπή Αθλητών της ITTF. Στους διεθνείς αθλητές στάλθηκε, μέσω των ενώσεων-μελών της ITTF και της Επιτροπής Αθλητών, μία έρευνα και λήφθηκαν σχεδόν 200 απαντήσεις. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από την Επιτροπή Αθλητών και το Τμήμα Αγώνων της ITTF και παρουσιάστηκαν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της ITTF, το οποίο συνέταξε εκθέσεις προόδου κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Το προτεινόμενο αναθεωρημένο σύστημα προκρίσεων εγκρίθηκε ομόφωνα στο διοικητικό συμβούλιο της ITTF, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Ειδική Ομάδα Εργασίας της Δ.Ο.Ε. για την πιστοποίηση. Η Δ.Ο.Ε. επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το Αναθεωρημένο Σύστημα Ολυμπιακών Προκρίσεων στην επιτραπέζια αντισφαίριση και ενημέρωσε την ITTF ότι το κείμενο είναι πλέον διαθέσιμο στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και εγκεκριμένο για δημοσίευση.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε παρακάτω και τα κύρια σημεία στο επεξηγηματικό έγγραφο της ITTF, το οποίο κάνει περίληψη στις βασικές τροποποιήσεις, που έγιναν για το σύστημα προκρίσεων και μπορεί να χρησιμεύσει ως βοηθητικό εργαλείο. Πριν από αυτό όμως, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τους βασικούς αριθμούς στα κριτήρια πρόκρισης στο Τόκιο.
Στο Ολυμπιακό τουρνουά θα μετάσχουν μέχρι 86 αθλητές και 86 αθλήτριες, το σύνολο 172. Έχουν οριστεί 82 θέσεις πρόκρισης για τους άνδρες και άλλες τόσες για τις γυναίκες, το σύνολο 164. Επίσης, η Ιαπωνία θα έχει ως οικοδέσποινα 3 αθλητές και 3 αθλήτριες, ενώ θα δοθεί κι από 1 πρόσκληση από την Τριμερή Επιτροπή.
Κάθε χώρα μπορεί να έχει στο Ολυμπιακό τουρνουά μάξιμουμ 3 αθλητές και μάξιμουμ 3 αθλήτριες. Αυτοί/ες θ’ αγωνιστούν στο ομαδικό, ενώ έως 2 είναι το όριο στο απλό και 1 στο διπλό μικτό. Τα …μονοπάτια για την πρόκριση περιγράφονται ως εξής:
Στο απλό:
32 θέσεις με 2 αθλητές/τριες από εθνικές ομάδες, που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο ομαδικό
22 θέσεις από τα Προολυμπιακά τουρνουά των ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Αφρική και Ωκεανία) με μάξιμουμ 2 αθλητές/τριες από την ίδια Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
1 θέση από την πρόσκληση της Τριμερούς Επιτροπής
2 έως 8 θέσεις από το τελικό Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά του αγωνίσματος
1 έως 13 θέσεις από τον ειδικό πίνακα αξιολόγησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Olympic Singles Qualification Ranking)
Σύνολο 64-70 προκρίσεις με το πολύ (επαναλαμβάνουμε) δύο αθλητές/τριες από την ίδια Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή
Στο διπλό μικτό:
6 θέσεις από τις ηπείρους με τον περιορισμό του ενός ζευγαριού για κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
4 θέσεις από τον Μεγάλο Τελικό των World Tour (με τον ίδιο περιορισμό).
4 θέσεις από τα World Tour του 2020.
1 θέση από τα World Tour του 2020 ή από παγκόσμιας εμβέλειας events του 2021
1 θέση στη διοργανώτρια χώρα. Συνολικά το αγώνισμα θα έχει στο Τόκιο 16 ζευγάρια.
Στο ομαδικό δόθηκαν 6 «εισιτήρια» για τις πρωταθλήτριες των ηπείρων, 9 από το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά και 1 στη διοργανώτρια χώρα. Κι εδώ δηλαδή, οι συνολικές συμμετοχές θα είναι 16.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ
«Οι ηπειρωτικοί αγώνες στο απλό και το διπλό μικτό για ολυμπιακή πρόκριση είχε αρχικά κανονιστεί να πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Τώρα πρέπει να έχουν γίνει το αργότερο στις 30 Απριλίου 2021.
Σημειώσεις:
• Τα events πρόκρισης για τα συγκεκριμένα αγωνίσματα σε Ασία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ωκεανία είναι αυτά που αναβλήθηκαν και θα αναπρογραμματιστούν αναλόγως.
• Δεδομένου ότι παραμένει στον «αέρα» το χρονοδιάγραμμα 2020 και 2021, οι ακριβείς ημερομηνίες αυτών των αγώνων θα συντονίζονται με κάθε ήπειρο μετά από άλλα μεγάλα τουρνουά, που είναι προγραμματισμένα ή θα προγραμματιστούν ξανά για το 2021.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟ ΑΠΛΟ
Το World Singles Qualification Event δεν επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί αργότερα από τις 31 Μαΐου 2020. Με τα νέα δεδομένα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.
Σημειώσεις:
• Δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας στο καλεντάρι 2020 και 2021, οι ακριβείς ημερομηνίες αυτής της διοργάνωσης θα δοθούν μετά από άλλα σημαντικά γεγονότα, που είναι προγραμματισμένα ή θα προγραμματιστούν ξανά για το 2021.
• Η ITTF θα επαναπρογραμματίσει αυτή τη διοργάνωση εγκαίρως, αφού λύσει την ανάλογη εκκρεμότητα με τα Continental Qualification Events.
ΔΙΠΛΟ ΜΙΚΤΟ
ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ WORLD TOUR ΤΟΥ 2020
Η ποσόστωση (quota) για τα διπλά μικτά (δηλαδή οι εναπομείνασες θέσεις) είχε διατεθεί αρχικά για το ιαπωνικό όπεν του 2020, που, ως γνωστόν, ακυρώθηκε. Τώρα θα διατεθεί σε ισοδύναμη εκδήλωση του 2020 (World Tour Platinum, δηλαδή) ή αλλιώς σε ένα μεγάλο τουρνουά του 2021.
Σημειώσεις:
• Με την τρέχουσα αγωνιστική απραξία, θα ήταν πρόωρο να αναφέρουμε ένα συγκεκριμένο event. Η ITTF θα επιλέξει ένα τουρνουά τη στιγμή που ταξιδιωτικοί και άλλοι περιορισμοί δεν θα προκαλούν σημαντική ανησυχία και ένα γεγονός θα είναι προσιτό για όλους. Το όνομα του τουρνουά θα κοινοποιηθεί σε όλες τις εθνικές ομοσπονδίες το συντομότερο δυνατό.
ΔΙΠΛΟ ΜΙΚΤΟ
ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ WORLD TOUR ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ ΤΑ WORLD TOUR ΤΟΥ 2020
Η ανακατανομή των αχρησιμοποίητων ποσοστώσεων (quotas) για τα διπλά μικτά από τον Μεγάλο Τελικό των World Tour του 2019 και τα World Tour του 2020, αρχικά προβλεπόταν να διατεθεί από τον ειδικό πίνακα αξιολόγησης για το αγώνισμα με καθοριστικές τις βαθμολογίες του Μαΐου του 2020. Τώρα οι θέσεις θα ανακατανεμηθούν από το Olympic Qualification Ranking με βάση την κατάταξη, η οποία θα δημοσιευτεί τον μήνα μετά το τελευταίο τουρνουά προκρίσεων, που θα πραγματοποιηθεί (σ.σ. περισσότερα δεν χρειάζεται ν’ αναφέρουμε εδώ καθώς αυτό το κομμάτι των προκρίσεων έχει προχωρήσει πολύ κι άλλωστε η Ελλάδα δεν κυνηγά την περίπτωση ολυμπιακής συμμετοχής στο διπλό μικτό).
ΑΠΛΟ
MINIMUM 1 RANKING QUOTA
Τουλάχιστον 1 θέση θα δινόταν από την ειδική κατάταξη του Ιουνίου 2020 και τώρα θα διατεθεί από το Olympic Ranking του Ιουνίου 2021.
Σημειώσεις:
• Σύμφωνα με τις αρχικές αρχές του συστήματος, οι ποσοστώσεις του World Ranking θα κατανέμονται, ως το τελευταίο βήμα της κατανομής των ποσοστώσεων, δηλαδή από την κατάταξη του Ιουνίου 2021.
ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ QUOTAS ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑΣ ΧΩΡΑΣ
Ανακατανομή των θέσεων για τη διοργανώτρια χώρα φιλοξενίας (σε ομαδικό, απλό και διπλό μικτό) αρχικά θα διατίθετο για την ειδική κατάταξη του Ιουνίου 2020, τώρα θα ανακατανεμηθεί στο Olympic Ranking του Ιουνίου 2021.
Σημειώσεις:
• Σύμφωνα με τις αρχικές αρχές του συστήματος, η ανακατανομή των αχρησιμοποίητων Host Quotas θα γίνεται ως το τελευταίο βήμα της ανακατανομής των ποσοστώσεων, από την ειδική κατάταξη του Ιουνίου 2021.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΤΟ OLYMPIC QUALIFICATION RANKING
• Δεδομένου ότι η κατάταξη στους πίνακες αξιολόγησης της ITTF είναι επί του παρόντος «παγωμένη» και δεν έχει καθοριστεί ακόμη πότε και πώς θα συνεχιστούν τα αθλητικά γεγονότα, είναι επίσης σε αναμονή και οι αποφάσεις για τα ειδικά Olympic Rankings.
• Η ITTF κατανοεί ότι ένας αριθμός αθλητών έχει επενδύσει χρήματα και προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάταξής του στην περίοδο των 12 μηνών, που οδηγούσε στις σχετικές προκριματικές διαδικασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που τελικά αναβλήθηκαν. Αυτός ο παράγοντας λαμβάνεται υπόψη από την ITTF στην πορεία και τη συνολική αποτίμηση για τα Olympic Rankings.
• Η διεθνής ομοσπονδία επίσης, αξιολογεί τον αντίκτυπο όλων των σχετικών παραγόντων και, μεταξύ άλλων λύσεων, εξετάζει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ισχύ των πόντων, που πήραν αθλητές κι αθλήτριες.
• Η πιθανή ανάγκη ν’ αξιολογηθούν τα ειδικά Olympic Rankings (μετρώντας προς τις προκρίσεις) διαφορετικά από τις κατατάξεις της ITTF, οδήγησε στην κίνηση να οριστούν τα Olympic Qualification Rankings, τα οποία θα είναι οι σχετικές βαθμολογίες μόνο για ολυμπιακές προκρίσεις. Οι λεπτομέρειες για κάθε μία από τις ειδικές βαθμολογίες θα δημοσιοποιηθούν σε εύθετο χρόνο, όταν η κατάσταση ξεκαθαριστεί».