Τρίτη
31
Ιανουάριος
TOP

Ποιο δημοτικό τέλος θέλει να μειώσει ο υπουργός Εσωτερικών και για ποιους – Τι γίνεται με τα τέλη της εστίασης

Ενημερωτική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) πραγματοποιήθηκε την 17η Μαρτίου μέσω τηλεδιάσκεψης, με βασικό θέμα συζήτησης την στήριξη που πρέπει να έχει ο κλάδος της εστίασης.

Συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Στ. Πέτσας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Περιστερίου, Α. Παχατουρίδης, και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης.

Από την Ανακοίνωση που εξέδωσε το Ε.Ε.Α., βγαίνουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις.  Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:

« Παρατείνεται κατά τρία έτη η διάρκεια των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου που έληξαν πρόσφατα ή οδεύουν προς τη λήξη τους. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο έχει ασκήσει έντονες πιέσεις το Ε.Ε.Α., προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χάσουν την επαγγελματική τους στέγη εν μέσω πανδημίας, όσοι μισθώνουν ακίνητο από το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταση αφορά και τον δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν καντίνες.

Η σχετική δέσμευση από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Ε.Ε.Α. την Τετάρτη 17/3/2021.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η εστίαση, ενώ εκτός του θέματος της παράτασης των μισθώσεων των ακινήτων του Δημοσίου, έθεσε και το θέμα της καταβολής δημοτικών τελών για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτές οι επιβαρύνσεις την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.

Μέχρι σήμερα 80 Δήμοι, μεταξύ των οποίων της Αθήνας, του Περιστερίου και της Γλυφάδας όπως επιβεβαίωσαν οι Δήμαρχοι τους, δεν απαιτούν την καταβολή των δημοτικών τελών.

Όμως υπάρχουν άλλοι 330 Δήμοι που ζητάνε από τους επαγγελματίες αυτά τα χρήματα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου δεσμεύθηκε ότι θα προτείνει και προς αυτούς τους Δήμους να μην απαιτηθούν αυτά τα δημοτικά τέλη.

Τέλος, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου, το δημοτικό τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων να κατέβει στο 0,5 % και για τα κέντρα διασκέδασης, θέμα που θα συζητήσει και με την ΚΕΔΕ. »